Wat is er met al deze coole retro-camera's?

Inhoudsopgave:

Wat is er met al deze coole retro-camera's?
Wat is er met al deze coole retro-camera's?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Nikon's hightech nieuwe Z fc ziet eruit als een oude Nikon-filmcamera.
  • Knoppen en wijzerplaten zijn vaak gemakkelijker te gebruiken en te begrijpen.
  • Je hoeft niet volledig retro te gaan om handmatige bediening te waarderen.
Image
Image

Nikon's nieuwe Z fc-camera ziet eruit als een oude Nikon FE-filmcamera uit de jaren '70. Het is helemaal rad, en het is niet de enige camera in retrostijl die er is. Wat is de hoek hier?

Nikon's nieuwste spiegelloze camera, de Z fc, is vrijwel dezelfde camera als de Z 50 van 2019, alleen met een opnieuw ontworpen body in retrostijl. En toch veroorzaakt het nogal wat opschudding op cameraforums en fotografieblogs. Nikon heeft al aangekondigd niet aan de initiële vraag te kunnen voldoen. Ondertussen heeft Fujifilm zijn hele camera-assortiment sinds 2010 gebouwd op modellen die filmcamera's van weleer nabootsen.

"Er v alt veel te zeggen over een tactiele interface en het gevoel dat je rechtstreeks communiceert met een versnelling/koppeling/mechanisme versus prikken op een oude tv-afstandsbediening", EM, grondlegger van film en film -camera-specifieke website Emulsive, vertelde Lifewire via e-mail.

Knoppen en wijzerplaten

Er zijn twee functies die deze retro-stijl camera's onderscheiden. Een daarvan is hun uiterlijk. De andere is het gebruik van knoppen en wijzerplaten om de belangrijkste functies te bedienen. Deze zijn niet onderling afhankelijk. Verschillende Fujifilm-camera's gebruiken bijvoorbeeld handmatige bediening, maar slaan de retro-stijl over.

De plaatsing van oude bedieningselementen voor filmcamera's - diafragma, sluitertijd en film-ISO - werd bepaald door het mechanisme. De diafragmaregeling was een ring rond de lens, omdat deze direct gekoppeld was aan het diafragma aan de binnenkant. De knoppen op moderne gadgets zijn slechts elektronische controllers die de computer binnenin instructies geven. Ze kunnen overal worden geplaatst.

Image
Image

Maar deze handmatige bedieningselementen hebben nog steeds de voorkeur van velen, omdat ze gemakkelijker te gebruiken zijn. Ze kunnen op gevoel worden ingesteld en blijven waar u ze neerzet. U kunt ook de huidige instellingen in één oogopslag lezen, geen scherm vereist.

"Als ik naar een analoge wijzerplaat kijk, krijg ik meer directe en onmiddellijke waardering voor de tijd. Ik heb hetzelfde met een camera met wijzerplaten," Hamish Gill, oprichter van filmcamerasite 35mmc, vertelde Lifewire via e-mail.

Het is niet per se beter, maar sommige mensen, waaronder deze auteur, hebben een sterke voorkeur voor deze intuïtieve bediening.

"Als je een voelbare verbinding met je gereedschap hebt, bouw je banden op waardoor ze metaforisch verdwijnen; ze worden een verlengstuk van het lichaam, in plaats van een toevoeging eraan", zegt EM.

Retro-styling

Nikon's Z fc ziet er geweldig uit, net als Fujifilm's X100V. Deze camera's worden door nieuwsgierige voorbijgangers vaak aangezien voor filmcamera's. Voor mensen die de sobere, klassieke looks waarderen boven sprankelende, gewelddadig ergonomische moderne camera's, zijn de looks alleen voldoende om deze camera's te verkopen. Dit soort styling zit nu in het DNA van Fujifilm, terwijl Nikon's nieuwste poging iets minder authentiek lijkt, ondanks dat het gebaseerd is op een van zijn eigen filmcameralijnen.

"Tot op zekere hoogte voelt dit een beetje cynisch voor mij, het voelt alsof Nikon een trend grijpt om niet meer dan een trend", zegt Gill. "Dit wordt enigszins benadrukt door een deel van het marketinggebrabbel dat ik heb gelezen dat het meer gericht is op 'stijlbewuste fotografen'."

Image
Image

In sommige gevallen is de toewijding aan retro-styling absurd. Leica is zo gehecht aan zijn klassieke ontwerp uit de M-serie dat het een nep-filmopwindhendel op zijn M10-D digitale camera heeft gezet.

Deze camera's brengen zowel stijl als functionaliteit, maar als je een kijkje neemt op cameraforums, zul je er genoeg vinden die het er niet mee eens zijn.

"Wat ik vreemd vind, is dat klokken in hun verschillende vormen lijken te worden geaccepteerd. We hebben gemakkelijk beschikbare keuzes als het gaat om het type klok dat we kiezen om te kopen, en als we die keuze maken, zijn we gewoon in staat om te selecteren wat voor ons werkt zonder te worden gebombardeerd met marketingonzin over 'stijl'", zegt Gill.

Touch Vermoeidheid

Het is begrijpelijk dat oudere fotografen verlangen naar de vertrouwdheid van handmatige knoppen en wijzerplaten, en dat iedereen kan worden gegrepen door de retro mechanische schoonheid van deze camera's. Maar is er meer aan de hand? Cassettes en vinyl zijn immers populair bij kopers die te jong zijn om ze de eerste keer te kennen.

Zijn we misschien de touchscreens en de homogeniteit van hun interactie beu?

Als je een voelbare connectie hebt met je gereedschap, bouw je een band op waardoor ze metaforisch verdwijnen.

"Misschien komt het door een groeiende afkeer van touchscreens en apps, enz.", zegt Gill. "Ik heb zojuist een nieuwe oven gekozen omdat deze knoppen had in plaats van een aanraakscherm, en ik vond het vervelend dat ik geen inductiekookplaat met knoppen kon vinden."

EM heeft er ook genoeg van dat gadgets worden vervangen door apps.

"Mijn Dyson-fan heeft een vreselijke plastic afstandsbediening die net genoeg functionaliteit biedt zodat ik de app bijna elke keer dat ik hem gebruik moet gebruiken. Waarom? Daar is letterlijk geen behoefte aan. Het. Is. A. Fan."

Aanbevolen: