Wat betekent cache?

Inhoudsopgave:

Wat betekent cache?
Wat betekent cache?
Anonim

A cache (spreek uit als cash) is een opslagplaats van tijdelijke bestanden die een apparaat gebruikt om de gebruikerservaring te versnellen. Er is een cache op verschillende plaatsen en op allerlei apparaten. Hoewel elke cache andere informatie bevat, worden ze allemaal voor hetzelfde doel gebruikt.

Image
Image

Wat doet de cache?

De cache maakt het voor een webbrowser mogelijk om recent geopende afbeeldingen snel te laden. Geheugencache versnelt hoe schermen op een computer worden weergegeven. De cache in telefoon-apps slaat relevante app-informatie op en een router kan gegevens vasthouden voor snelle toegang.

Zonder cache zouden computers, telefoons en andere apparaten niet zo snel werken als vaak. De cache is echter niet altijd nuttig; het kan veel schijfruimte in beslag nemen, corrupte bestanden leveren en malware verzamelen.

Alle webbrowsers hebben de mogelijkheid om de cache te wissen. Dit maakt schijfruimte vrij, verbetert de prestaties, verwijdert corrupte bestanden en vraagt om nieuwe gegevens van de webserver.

Hoe browsercache werkt

De meeste gesprekken die een cache beschrijven, hebben te maken met de browsercache. De browsercache is een stukje ruimte op de harde schijf dat is gereserveerd voor het verzamelen van veelgebruikte items die toegankelijk zijn via een webbrowser.

Deze veelgebruikte bestanden worden opgeslagen zodat de browser de volgende keer dat u die gegevens nodig heeft, de bestanden van de harde schijf kan openen in plaats van ze van internet te downloaden.

Als u bijvoorbeeld een website bezoekt, downloadt de browser afbeeldingen en tekst naar uw computer (of telefoon of tablet). Als u dezelfde pagina twee minuten later opnieuw opent, staan diezelfde bestanden nog steeds op uw computer. Wanneer de browser ziet dat de gegevens die u opvraagt beschikbaar zijn op uw harde schijf, opent hij die bestanden in plaats van ze opnieuw te downloaden van de server van de website.

Het resultaat is dat de bestanden bijna onmiddellijk worden geopend, wat u tijd bespaart. Er worden ook minder gegevens gebruikt, wat handig is voor mobiele gebruikers met beperkte data-abonnementen. Uw telefoon hoeft niet elke afbeelding en webpagina herhaaldelijk te downloaden, omdat het de gegevens uit de cache kan herstellen.

Problemen met de cache

Hoewel je tijd en gegevens bespaart, kan de cache corrupt raken en soms meer kwaad dan goed doen.

Een virus kan bijvoorbeeld downloaden naar de browsercache en uw computer infecteren. Bestanden kunnen verouderd raken als de cache zichzelf niet automatisch opschoont, wat betekent dat de pagina's die u ziet irrelevant kunnen zijn of fouten kunnen veroorzaken.

De cache is ook groot en kan gigabytes aan gegevens in beslag nemen. Aangezien sommige telefoons en computers beperkte opslagruimte hebben, moeten alle soorten caches zo nodig worden gewist, inclusief browsercaches en app-caches.

U kunt de cache van uw apparaat, programma, browser of mobiele app wissen als deze dingen vreemd weergeeft, langzaam werkt, willekeurig crasht of zich anders gedraagt dan in het algemeen.

Aanbevolen: