Wat is een Windows 10-thema?

Inhoudsopgave:

Wat is een Windows 10-thema?
Wat is een Windows 10-thema?
Anonim

Een Windows-thema is een groep instellingen, kleuren, geluiden en soortgelijke configureerbare opties die bepalen hoe de interface voor de gebruiker wordt weergegeven. Er wordt een thema gebruikt om de computeromgeving te personaliseren om het gebruiksvriendelijker te maken.

Waaruit bestaat een Windows-thema?

Windows-computers worden geleverd met al een thema. Veel gebruikers kiezen tijdens de installatie of configuratie voor de standaardconfiguratie en dus worden de meest voorkomende elementen automatisch toegepast. Als er tijdens het installatieproces wijzigingen worden aangebracht, worden die wijzigingen onderdeel van het opgeslagen, bewerkte thema. Dit opgeslagen thema en al zijn instellingen zijn beschikbaar in het Settings-venster.

Image
Image

Hier zijn een paar opties die van toepassing zijn op zowel het Windows-thema als het Windows 10-thema die tijdens het instellen worden toegepast:

  • Background: Dit is de afbeelding die op het bureaublad wordt weergegeven. Het Windows-thema biedt een blauw scherm met een wit Windows-pictogram aan de rechterkant. Het Windows 10-thema biedt een bureaubladafbeelding van een persoon die op een strand rent en bevat vier extra afbeeldingen die elke 30 minuten draaien.
  • Color: Het Windows-thema biedt een blauw en zwart (lichte versie is blauw en wit) kleurenthema. Het Windows 10-thema is blauw en zwart. Deze kleuren verschijnen onder meer in vensters en in het menu Start. Deze kleuren worden ook toegepast op lettertypen.
  • Geluiden: De Windows- en Windows 10-thema's gebruiken de standaard Windows-geluidsconfiguraties. Het is echter mogelijk om een wijziging aan te brengen in het dialoogvenster Geluiden eigenschappen.
  • Muiscursor: Zowel de Windows- als de Windows 10-thema's bieden de standaardinstellingen voor muiseigenschappen. Het is mogelijk om wijzigingen aan te brengen in het Muiseigenschappen dialoogvenster.

Thema's, zelfs de standaardthema's, kunnen worden bewerkt. U kunt achtergrondafbeeldingen, kleuren, geluiden en muisopties wijzigen vanuit het Instellingen venster in de Personalisatie opties, evenals op andere plaatsen.

Wat maakt geen deel uit van een Windows-thema?

Een thema biedt een reeks grafische opties die configureerbaar zijn. Niet elke instelling die is geconfigureerd voor een Windows-computer maakt echter deel uit van het thema, wat een beetje verwarrend kan zijn.

De plaatsing van de taakbalk is bijvoorbeeld configureerbaar, ook al maakt deze geen deel uit van een thema. Standaard loopt het over de onderkant van het bureaublad. Dus wanneer u het thema wijzigt, verandert de plaatsing van de taakbalk niet. U kunt de taakbalk echter verplaatsen door deze naar een andere kant van het bureaublad te slepen, en het besturingssysteem onthoudt die instelling en past deze bij elke aanmelding toe.

Het uiterlijk van de bureaubladpictogrammen is een ander item dat niet aan een thema is gekoppeld. Deze pictogrammen zijn vooraf geconfigureerd voor een specifieke grootte en vorm, zodat ze gemakkelijk te zien zijn, maar niet zo groot dat ze het hele bureaublad in beslag nemen. Hoewel de kenmerken van deze pictogrammen kunnen worden gewijzigd, maken deze wijzigingen geen deel uit van de thema-opties.

Evenzo maakt het Netwerk-pictogram dat verschijnt in het systeemvak van de taakbalk het eenvoudiger om verbinding te maken met beschikbare netwerken, maar het is een andere niet-themagerelateerde instelling. Dit is een systeeminstelling en wordt gewijzigd via de juiste systeemeigenschappen.

Hoewel ze geen deel uitmaken van een thema, worden deze items volgens uw voorkeuren toegepast. De instellingen worden opgeslagen in uw gebruikersprofiel. Gebruikersprofielen kunnen op de computer of online worden opgeslagen. Wanneer u zich aanmeldt met een Microsoft-account, wordt het profiel online opgeslagen en toegepast, ongeacht welke computer u gebruikt om in te loggen.

Een gebruikersprofiel bevat instellingen die uniek zijn voor de gebruiker, zoals waar bestanden standaard worden opgeslagen, evenals applicatie-instellingen. Gebruikersprofielen slaan ook informatie op over hoe en wanneer het systeem updates uitvoert en hoe de Windows Firewall is geconfigureerd.

Het doel van een thema

Thema's bestaan om twee redenen. Ten eerste moet een computer vooraf geconfigureerd en gebruiksklaar worden geleverd; elke andere optie is niet praktisch. De installatie kan enkele uren duren als u alle beschikbare instellingen moet selecteren voordat u de pc gebruikt.

Ten tweede moet de computer voldoen aan de behoeften van de meeste gebruikers en direct uit de doos een lust voor het oog zijn. De meeste gebruikers willen bijvoorbeeld geen startmenu dat felgeel is of een achtergrondafbeelding die dof grijs is. Ze willen ook niet veel tijd besteden aan het bruikbaar maken van de computer. De grafische instellingen moeten gemakkelijk te zien en intuïtief te gebruiken zijn wanneer een gebruiker de computer voor het eerst aanzet.

Beschikbare Windows 10-thema's verkennen

Hoewel Windows wordt geleverd met een reeds geïnstalleerd thema, biedt het besturingssysteem extra thema's om uit te kiezen. Wat er beschikbaar is, hangt echter af van verschillende factoren, waaronder of je al dan niet extra thema's hebt gedownload of recente upgrades naar het besturingssysteem hebt uitgevoerd. Daarom is het het beste om die thema's al op de computer te verkennen.

Om de beschikbare thema's in Windows 10 te zien:

  1. Selecteer Start en kies Instellingen. Het venster Windows-instellingen wordt geopend.

    Image
    Image
  2. Selecteren Personalisatie.

    Image
    Image
  3. Selecteer Thema's in het linkerdeelvenster.

    Image
    Image

Het gebied Thema's toont het huidige thema bovenaan en biedt opties om delen van dat thema onafhankelijk te wijzigen (Background,Color, Sounds en Muiscursor ). Daaronder staat Change Theme.

Image
Image

Wat beschikbaar is, hangt af van de Windows 10-build die op de computer is geïnstalleerd. Er zullen echter waarschijnlijk altijd een paar thema's worden vermeld, hoe dan ook. Windows 10 en Flowers zijn populaire thema's. Als je met je persoonlijke Microsoft-account wijzigingen hebt aangebracht in een thema vanaf een andere computer, is er ook een gesynchroniseerd thema.

Om nu een nieuw thema toe te passen, selecteert u het themapictogram onder Change Theme. Dit verandert meteen enkele grafische aspecten van de interface. De meest opvallende zijn de volgende (hoewel niet alle thema's op alle gebieden wijzigingen aanbrengen):

  • Start menukleur.
  • Bureaubladachtergronden die waarschijnlijk elke 30 minuten veranderen.
  • Geluiden voor meldingen.
  • De grootte en stijl van de muisaanwijzer.

Als je een thema toepast en besluit terug te keren naar het vorige, selecteer je het gewenste thema onder Change Theme. De wijziging wordt onmiddellijk doorgevoerd.

Een thema toepassen vanuit de winkel

Windows wordt niet geleverd met zoveel thema's als vroeger; er zijn er misschien maar twee. In het verleden waren er echter thema's zoals Donker, Anime, Landschappen, Architectuur, Natuur, Karakters, Scènes en meer, allemaal beschikbaar via het besturingssysteem en zonder online of naar een derde partij te gaan. Dat is niet meer het geval. Thema's zijn nu beschikbaar in de Microsoft Store en er is genoeg om uit te kiezen.

Een thema toepassen vanuit de Windows Store:

  1. Selecteer Start > Instellingen > Personalisatie, en selecteer Thema's, als het niet open is op het scherm.

    Image
    Image
  2. Select Haal meer thema's in de Microsoft Store onder Change Theme. Er wordt een Microsoft Store-venster geopend waarin de beschikbare thema's worden weergegeven.

    Log in met uw Microsoft-account als daarom wordt gevraagd.

    Image
    Image
  3. Kijk naar de beschikbare thema's. Gebruik de schuifbalk aan de rechterkant van het scherm of het scrollwiel op uw muis om toegang te krijgen tot meer thema's.

    Image
    Image
  4. Selecteer een gratis thema en kies Get. Wacht tot het downloaden is voltooid.

    Image
    Image
  5. Selecteren Toepassen. Het thema wordt toegepast en het gebied Thema's wordt geopend.

    Image
    Image
  6. Als het lijkt alsof er niets is gebeurd, houdt u de Windows-toets+ D ingedrukt om het bureaublad te bekijken.

Een thema aanpassen

Na het toepassen van een thema, zoals getoond in het vorige voorbeeld, is het mogelijk om het aan te passen. Klik in het venster Thema's (Start > Instellingen > Personalisatie) op een van de vier links die verschijnen naast het thema bovenaan het venster om een paar wijzigingen aan te brengen (niet alle opties worden hier vermeld):

Background: Wijzig hoe vaak de afbeeldingen in het thema veranderen en kies ervoor om de afbeeldingen in willekeurige volgorde te plaatsen. Selecteer Thema's om terug te keren naar de lijst.

Image
Image

Color: verander de hoofdkleur van het thema en pas die kleur transparant toe op de taakbalk of titelbalken van vensters. Selecteer Thema's om terug te keren naar de lijst.

Image
Image

Geluiden: Wijzig het geluidsschema met behulp van de vervolgkeuzelijst. Als hier niets verschijnt, zijn er geen geluidsschema's verbonden aan het thema. Selecteer OK en kies Thema's om terug te keren naar de lijst.

Image
Image

Muiscursor: Kies op het tabblad Pointers een nieuwe grootte of vorm van de aanwijzer. Kies op het tabblad Aanwijzeropties hoe snel of langzaam de cursor beweegt wanneer u de muis beweegt. Selecteer OK en kies Thema's om terug te keren naar de lijst.

Image
Image

Voel je vrij om te verkennen en de gewenste wijzigingen aan te brengen; je kunt niets verpesten. Als u echter wilt, kunt u het Windows- of Windows 10-thema selecteren om terug te keren naar uw vorige instellingen.

Aanbevolen: