Inleiding tot draadloze wifi-antennes

Inhoudsopgave:

Inleiding tot draadloze wifi-antennes
Inleiding tot draadloze wifi-antennes
Anonim

Wi-Fi draadloze netwerken verzenden radio-uitzendingen op specifieke frequenties waar luisterapparaten ze kunnen ontvangen. De radiozenders en -ontvangers zijn ingebouwd in Wi-Fi-apparatuur zoals routers, laptops en telefoons.

Antennes zijn de belangrijkste componenten van deze radiocommunicatiesystemen. Antennes vangen inkomende signalen op of zenden uitgaande wifi-signalen uit. Sommige wifi-antennes, met name op routers, zijn extern gemonteerd, terwijl andere zijn ingebouwd in de hardwarebehuizing van het apparaat.

Image
Image

Antenne Vermogensversterking

Het verbindingsbereik van een Wi-Fi-apparaat hangt af van de vermogensversterking van de antenne. Versterking is een numerieke grootheid gemeten in relatieve decibel (dB) die de maximale effectiviteit van een antenne vertegenwoordigt in vergelijking met een standaard referentieantenne. Fabrikanten in de industrie gebruiken een van de twee standaarden bij het citeren van versterkingsmaatregelen voor radioantennes:

  • dBi: Decibel ten opzichte van een isotrope referentieantenne.
  • dBd: Decibel ten opzichte van een dipoolreferentieantenne.

De meeste wifi-antennes gebruiken dBi als standaardmaat in plaats van dBd. Dipoolreferentieantennes werken bijvoorbeeld bij 2,14 dBi, wat overeenkomt met 0 dBd. Hogere versterkingswaarden geven aan dat een antenne op een hoger vermogen kan werken, wat meestal resulteert in een groter bereik.

Omnidirectionele wifi-antennes

Sommige radioantennes werken met signalen die vanuit alle richtingen worden uitgezonden en ontvangen. Deze omnidirectionele antennes worden vaak gebruikt op wifi-routers en mobiele adapters en ondersteunen verbindingen vanuit meerdere richtingen.

Wi-Fi-apparatuur in de fabriek maakt vaak gebruik van standaard dipoolantennes van het rubberen eendontwerp. Dit ontwerp is een helixvorm verzegeld in een beschermende mantel van rubber of plastic die de antenne beschermt, zoals die worden gebruikt op portofoons. Deze hebben een versterking tussen 2 en 9 dBi.

Directionele Wi-Fi-antennes

Omdat het vermogen van een omnidirectionele antenne over 360 graden wordt verspreid, is de versterking gemeten in een bepaalde richting lager dan die van directionele antennes die meer energie in één richting focussen. Dientengevolge worden directionele antennes meestal gebruikt om het bereik van een wifi-netwerk uit te breiden tot moeilijk bereikbare hoeken van gebouwen of in situaties waar 360-graden dekking niet nodig is.

Cantenna is een merknaam van richtbare Wi-Fi-antennes. De Super Cantenna ondersteunt 2,4 GHz-signalering met een versterking tot 12 dBi en een bundelbreedte van ongeveer 30 graden, geschikt voor gebruik binnen of buiten. De term cantenna verwijst ook naar generieke doe-het-zelf-antennes met een eenvoudig cilindrisch ontwerp.

Een Yagi-antenne (beter Yagi-Uda genoemd) is een andere directionele radioantenne die u kunt gebruiken voor Wi-Fi-netwerken over lange afstanden. Deze antennes hebben een extreem hoge versterking, meestal 12 dBi of hoger, en vergroten het bereik van outdoor-hotspots in specifieke richtingen of om een bijgebouw te bereiken. Doe-het-zelvers kunnen Yagi-antennes maken, hoewel het proces meer inspanning vereist dan het maken van kantines.

Wi-Fi-antennes upgraden

Het installeren van verbeterde Wi-Fi-radioantennes op de betreffende apparatuur kan draadloze netwerkproblemen oplossen die worden veroorzaakt door een zwakke signaalsterkte. Op zakelijke netwerken voeren professionals doorgaans een uitgebreid locatieonderzoek uit om de wifi-signaalsterkte in en rond kantoorgebouwen in kaart te brengen en waar nodig strategisch draadloze toegangspunten te installeren.

Antenne-upgrades kunnen een eenvoudigere en meer kosteneffectieve optie zijn om wifi-signaalproblemen op te lossen, met name op thuisnetwerken.

Houd rekening met het volgende bij het plannen van een antenne-upgradestrategie voor een thuisnetwerk:

  • Sommige wifi-apparatuur ondersteunt geen aftermarket-antenne-upgrades. Raadpleeg de documentatie van de fabrikant.
  • Het upgraden van de omnidirectionele antennes van een router kan de connectiviteit met alle apparaten in huis verbeteren en basissignaalproblemen oplossen. Het upgraden van clientapparaten heeft echter alleen voordelen voor elk afzonderlijk.
  • Beoordeel zowel de versterkings- als de richtingsradiusondersteuningseigenschappen van antennes bij het kiezen van een. Er zijn softwarepakketten beschikbaar die de wifi-signaalsterkte in een huis in kaart brengen.

Wi-Fi-antennes en signaalversterking

Het installeren van aftermarket-antennes op wifi-apparatuur vergroot het effectieve bereik. Omdat radioantennes echter alleen signalen concentreren en sturen, wordt het bereik van een Wi-Fi-apparaat beperkt door de kracht van de radiozender en niet alleen door de antenne. Om deze redenen kan signaalversterking van een Wi-Fi-netwerk nodig zijn en dit wordt meestal bereikt door repeater-apparaten toe te voegen die signalen versterken en doorgeven op tussenliggende punten tussen netwerkverbindingen.

Aanbevolen: