Macs Fan Control: wat het is en hoe het werkt

Inhoudsopgave:

Macs Fan Control: wat het is en hoe het werkt
Macs Fan Control: wat het is en hoe het werkt
Anonim

Macs Fan Control is een hulpprogramma-app die de temperatuur en ventilatorsnelheid van een Mac bewaakt. De app kan ook de ventilatorsnelheid naar het gewenste toerental regelen.

Wat we leuk vinden

  • Eenvoudig te gebruiken interface.
  • Selecteer een temperatuursensor om een ventilator te besturen.
  • Stel een statische ventilatorsnelheid in of gebruik een sensor om het toerental van de ventilator te regelen.
  • Het is gratis.

Wat we niet leuk vinden

  • Geeft niet aan welke sensoren bij welke ventilatoren horen.
  • Geen geautomatiseerd meldingssysteem.

Bewaak en bedien uw koelventilatoren

Macs Fan Control biedt iets dat alleen Apple-ontwikkelaars in het verleden bezaten: de mogelijkheid om te bepalen hoe de koelventilatoren van een Mac presteren. Dit is niet iets waar je licht over moet denken.

Apple gebruikte geavanceerde thermische modellering om de koelprofielen te ontwikkelen die in hun ventilatorbeheersystemen worden gebruikt. Macs Fan Control is bedoeld voor gemiddelde tot gevorderde Mac-gebruikers en kan het door Apple geleverde fanprofiel vervangen door het profiel dat u zelf aanmaakt. Beginners kunnen het ook gebruiken, maar je moet voorzichtig zijn: misbruik kan een Mac beschadigen.

Image
Image

Waarom Macs Fan Control gebruiken?

Er zijn twee hoofdredenen om een aangepast fanprofiel te maken:

  • Je hebt een onderdeel in je Mac vervangen (zoals een schijf of grafische kaart) en de oude temperatuursensoren waren beschadigd of meten de temperatuur niet meer correct. Gebruik Macs Fan Control om een ventilatorsnelheidslimiet in te stellen om te voorkomen dat een ventilator harder draait dan nodig is.
  • Je gebruikt je Mac in een geluidsgevoelige omgeving, zoals een opnamestudio. Gebruik Macs Fan Control om je Mac voor een korte periode stil te zetten door te voorkomen dat de ventilatoren voorbij een vooraf ingestelde limiet draaien.

De gebruikersinterface

Het maakt niet uit hoe je deze app gebruikt, de bedieningselementen en lay-out zijn gemakkelijk te gebruiken en te navigeren. Het hoofdvenster heeft twee vensters:

  • De eerste toont de fans en hun snelheden. Met een bedieningsgedeelte kunt u aangepaste instellingen voor elke ventilator maken.
  • Het tweede paneel toont de temperatuur van elke thermische sensor. Deze overzichtelijke interface geeft relevante informatie in één oogopslag weer.

Klik op de Custom-knop naast de gewenste ventilator om het bedieningspaneel van de ventilator weer te geven om de controle over een ventilator te krijgen. Selecteer vervolgens hoe u de ventilator wilt bedienen:

  • Constant RPM: Stel het toerental handmatig in. De ventilator draait op de gewenste snelheid, ongeacht de temperatuur of sensorwaarden.
  • Sensor-gebaseerde waarde: Selecteer de sensor die u wilt gebruiken. Definieer vervolgens de lage temperatuur waarbij de ventilatorsnelheid zal toenemen en de hoge temperatuur waarbij de ventilator is ingesteld op het maximale toerental.

Om terug te keren naar de standaardinstellingen voor een specifieke ventilator, selecteert u de Auto-knop.

Bottom Line

Macs Fan Control kan ook in de menubalk worden weergegeven. Hier zie je in één oogopslag de geselecteerde sensortemperatuur en ventilatorsnelheid. U kunt ook een zwart-wit- of kleurpictogram kiezen voor het menubalkitem.

Systeemcompatibiliteit

Macs Fan Control is beschikbaar voor alle soorten Macs, inclusief MacBooks en iMacs. De app is ook beschikbaar in een Windows-versie voor degenen die Boot Camp gebruiken om een Windows-omgeving op een Mac te draaien.

Eindoordeel

Je hoeft de ventilatorsnelheidsregeling van Macs Fan Control niet te gebruiken om dit hulpprogramma te waarderen. U kunt temperatuursensoren en snelheden van bijbehorende ventilatoren in RPM (omwentelingen per minuut) volgen. Al met al, als je een extra niveau van controle over de koelcapaciteiten van je Mac nodig hebt of als je wilt zien hoe heet je Mac wordt, dan is Macs Fan Control misschien de app die je nodig hebt.

Aanbevolen: