Het Mac-beveiligingsvoorkeurenpaneel gebruiken

Inhoudsopgave:

Het Mac-beveiligingsvoorkeurenpaneel gebruiken
Het Mac-beveiligingsvoorkeurenpaneel gebruiken
Anonim

Met het beveiligingsvoorkeurenpaneel kunt u het beveiligingsniveau van de gebruikersaccounts op uw Mac beheren. Bovendien kunt u in het paneel Beveiligingsvoorkeuren de firewall van uw Mac configureren en gegevensversleuteling in- of uitschakelen voor uw gebruikersaccount.

Hier leest u hoe u het paneel Beveiliging en privacy gebruikt om uw computer veilig te houden.

De instructies in dit artikel zijn van toepassing op macOS Big Sur (11) tot OS X Mountain Lion (10.8). Sommige opties verschillen enigszins, afhankelijk van het besturingssysteem dat u gebruikt.

Beveiligingsvoorkeuren wijzigen op een Mac

Het paneel Beveiliging en privacy heeft vier gebieden, die elk een ander aspect van Mac-beveiliging regelen. Volg deze stappen om ze allemaal te openen en aan te passen.

  1. Open Systeemvoorkeuren door het te selecteren in het Apple-menu of door op het pictogram in het Dock te klikken.

    Image
    Image
  2. Klik op Beveiliging en privacy.

    Image
    Image
  3. Selecteer de Algemeen tab.

    Image
    Image
  4. Klik op het lock pictogram in de linkerbenedenhoek van het Beveiligingsvoorkeurenpaneel.

    Image
    Image
  5. Voer uw beheerderswachtwoord in wanneer de prompt verschijnt.
  6. De Wachtwoord vereisen optie vereist dat u (of iedereen die probeert uw Mac te gebruiken) het wachtwoord opgeeft voor het huidige account om de slaapstand te verlaten of een actieve schermbeveiliging. Klik op het vakje om de optie in te schakelen.

    Gebruik het menu om het interval te selecteren waarvoor macOS om het wachtwoord vraagt. Uw keuzes zijn: onmiddellijk, vijf seconden, één minuut, vijf minuten, 15 minuten, één uur, vier uur en acht uur.

    Image
    Image
  7. De volgende items kunnen wel of niet op uw Mac verschijnen:

    • Automatisch inloggen uitschakelen: Deze optie vereist dat gebruikers hun identiteit verifiëren met hun wachtwoord wanneer ze zich aanmelden.
    • Vereist een wachtwoord om elk paneel met Systeemvoorkeuren te ontgrendelen: Als deze optie is geselecteerd, moeten gebruikers hun account-ID en wachtwoord opgeven wanneer ze een wijziging proberen aan te brengen in een beveiligd systeem voorkeur. Normaal gesproken ontgrendelt de eerste authenticatie alle veilige systeemvoorkeuren.
  8. Je hebt mogelijk ook de mogelijkheid om een bericht te tonen wanneer het scherm is vergrendeld door op het vakje naast die optie te klikken. Klik op de Set Lock Message knop om een bericht te maken.

    Image
    Image
  9. Macs die medio 2013 en later zijn gemaakt met ten minste macOS Sierra (10.12) hebben ook een optie om het wachtwoord volledig over te slaan wanneer u de computer uit de slaapstand ha alt. U kunt een Apple Watch gebruiken, mits deze om uw pols zit en ontgrendeld is. Klik op het vakje naast Gebruik je Apple Watch om apps te ontgrendelen en je Mac om deze functie in te schakelen.

    Deze functie is compatibel met Apple Watch Series 1 en 2 voor Sierra en Series 3 en hoger voor High Sierra (10.13) en hoger.

    Image
    Image
  10. De laatste twee opties op het hoofdscherm van het tabblad Algemeen hebben te maken met welke apps je kunt downloaden. De twee opties zijn App Store en App Store en geïdentificeerde ontwikkelaars De eerste keuze is veiliger, omdat je alleen apps kunt installeren die door Apple zijn gecertificeerd compatibel zijn.

    Image
    Image
  11. Klik op de Advanced knop om toegang te krijgen tot meer opties.

    De instellingen onder de knop Geavanceerd zijn hetzelfde in elk tabblad van de Beveiligings- en privacyvoorkeuren.

    Image
    Image
  12. De eerste instelling in het volgende venster is Uitloggen na xx minuten inactiviteit. Met deze optie kunt u een ingestelde hoeveelheid inactieve tijd selecteren waarna het momenteel ingelogde account automatisch uitlogt.

    Image
    Image
  13. U kunt ook een vinkje plaatsen in het vakje naast Een beheerderswachtwoord vereisen om toegang te krijgen tot systeembrede voorkeuren. Deze instelling is vergelijkbaar met de instelling die om inloggegevens vraagt om toegang te krijgen tot voorkeurenvensters.

    Image
    Image

FileVault-instellingen gebruiken

Het volgende tabblad bestuurt FileVault. Deze functie maakt gebruik van een 128-bits (AES-128) coderingsschema om uw gebruikersgegevens te beschermen tegen nieuwsgierige blikken. Door uw thuismap te versleutelen, is het bijna onmogelijk voor iedereen om toegang te krijgen tot gebruikersgegevens op uw Mac zonder uw accountnaam en wachtwoord.

FileVault is handig voor mensen met draagbare Macs die zich zorgen maken over verlies of diefstal. Wanneer FileVault is ingeschakeld, wordt uw thuismap een gecodeerde schijfkopie die alleen wordt geactiveerd voor toegang nadat u zich hebt aangemeld. Wanneer u zich afmeldt, afsluit of slaapt, is de afbeelding van de thuismap niet langer beschikbaar.

  1. Klik op het FileVault tabblad om de instellingen te openen.

    Image
    Image
  2. FireVault is mogelijk ingeschakeld. Als dit niet het geval is, klikt u op Turn on FileVault om het coderingsproces te starten.

    Image
    Image
  3. Er verschijnt een venster waarin u kunt aanpassen hoe u toegang krijgt tot uw harde schijf. De twee keuzes zijn:

    • Laat mijn iCloud-account mijn schijf ontgrendelen: Met deze optie kunt u uw Apple ID en wachtwoord gebruiken.
    • Maak een herstelsleutel en gebruik mijn iCloud-account niet: Kies deze instelling voor meer veiligheid. Uw gegevens bevinden zich achter een onafhankelijke, unieke sleutel die niet is gerelateerd aan uw Apple ID. Het is een betere optie als u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw iCloud-inloggegevens.
    Image
    Image
  4. Maak uw keuze en klik op Doorgaan.
  5. FileVault begint uw schijf te versleutelen. Als je ervoor hebt gekozen om een herstelsleutel te maken, verschijnt deze in een venster. Noteer het en klik vervolgens op Doorgaan.

    Houd uw herstelsleutel ergens veilig.

  6. FileVault voltooit het coderen van uw schijf.

    Afhankelijk van uw computermodel en de versie van macOS die u gebruikt, kan FileVault u tijdens dit proces uitloggen.

  7. U ziet mogelijk de volgende extra opties op het tabblad FileVault:

    • Hoofdwachtwoord instellen: Het hoofdwachtwoord is faalveilig. Hiermee kunt u uw gebruikerswachtwoord opnieuw instellen voor het geval u uw inloggegevens vergeet. Als u echter zowel het wachtwoord van uw gebruikersaccount als het hoofdwachtwoord vergeet, heeft u geen toegang tot uw gebruikersgegevens.
    • Beveiligd wissen gebruiken: Deze optie overschrijft de gegevens wanneer u de prullenbak leegt. Dit zorgt ervoor dat de weggegooide gegevens niet gemakkelijk kunnen worden hersteld.
    • Beveiligd virtueel geheugen gebruiken: als u deze optie selecteert, worden alle RAM-gegevens die naar uw harde schijf worden geschreven, eerst versleuteld.

Hoe u de firewall van uw Mac kunt configureren

Je Mac bevat een persoonlijke firewall die je kunt gebruiken om netwerk- of internetverbindingen te voorkomen. Het is gebaseerd op een standaard UNIX-installatie genaamd ipfw. Dit is een goede, maar eenvoudige firewall voor pakketfiltering. Aan deze basisfirewall voegt Apple een socket-filtersysteem toe, ook wel een applicatie-firewall genoemd.

In plaats van te moeten weten welke poorten en protocollen nodig zijn, kunt u specificeren welke toepassingen het recht hebben om inkomende of uitgaande verbindingen te maken.

  1. Klik op het tabblad Firewall in het voorkeurenpaneel.
  2. Als uw firewall is uitgeschakeld, klikt u op Firewall inschakelen om deze te activeren.

    In oudere versies van macOS en OS X heet deze optie Start.

    Image
    Image
  3. Klik op Firewall-opties om toegang te krijgen tot meer instellingen.

    In eerdere versies heet deze knop Advanced. Het is alleen beschikbaar als de firewall is ingeschakeld.

    Image
    Image
  4. Klik op het vakje naast Blokkeer alle inkomende verbindingen om inkomende verbindingen met niet-essentiële diensten te voorkomen. Essentiële diensten zoals gedefinieerd door Apple zijn:

    • Configd: Hiermee kunnen DHCP en andere netwerkconfiguratieservices plaatsvinden.
    • mDNSResponder: Hiermee kan het Bonjour-protocol werken.
    • raccoon: Hiermee kan IPSec (Internet Protocol Security) functioneren.

    Als u ervoor kiest om alle inkomende verbindingen te blokkeren, werken de meeste services voor het delen van bestanden, schermen en afdrukken niet meer.

  5. Controleren Automatisch toestaan dat ingebouwde software inkomende verbindingen ontvangt vertelt de firewall om verzoeken van stock-apps zoals Mail en Berichten te accepteren.
  6. De Automatisch toestaan dat ondertekende software inkomende verbindingen ontvangt voegt automatisch veilig ondertekende softwaretoepassingen toe aan de lijst met toepassingen die verbindingen van een extern netwerk, inclusief internet, mogen accepteren.
  7. U kunt handmatig applicaties toevoegen aan de applicatiefilterlijst van de firewall met de plus (+) knop. Op dezelfde manier kunt u toepassingen uit de lijst verwijderen met de minus (- ) knop.
  8. Schakel de ste alth-modus in voorkomt dat je Mac reageert op vragen over het netwerkverkeer. Met deze optie lijkt het alsof je Mac niet bestaat.

Privacy-instellingen aanpassen

Je hebt mogelijk een vierde tabblad: Privacy. In dit gedeelte kun je bepalen welke apps informatie uit verschillende delen van je Mac kunnen verzamelen en lezen. Zo werkt het.

  1. Klik op de Privacy tab.

    Image
    Image
  2. Over het algemeen vermeldt de linkerkolom het type gegevens waartoe een app mogelijk toegang wil hebben. Enkele voorbeelden zijn uw locatie, contacten, agenda's, camera en microfoon. Selecteer er een om de opties te openen.
  3. In het rechterdeelvenster zie je apps die om die informatie hebben gevraagd. Zet een vinkje in het vakje naast de naam om toestemming te verlenen; verwijder het om in te trekken.

    Image
    Image
  4. Als je alle wijzigingen in dit voorkeurenpaneel hebt gemaakt die je wilt maken, klik je op de lock om te voorkomen dat er nog meer zonder autorisatie plaatsvinden.

    Image
    Image

Aanbevolen: