Opstarten in de veilige modus op Windows 10

Inhoudsopgave:

Opstarten in de veilige modus op Windows 10
Opstarten in de veilige modus op Windows 10
Anonim

Een van de beste eerste stappen die u kunt nemen als Windows 10 niet goed start of niet werkt zoals het hoort, is om te starten in de veilige modus. Hierdoor verdwijnt veel van wat u gewend bent en laadt alleen de noodzakelijke componenten die nodig zijn om Windows te starten, waarna u wat probleemoplossing kunt uitvoeren om het probleem te identificeren.

Helaas is er geen eenvoudige snelkoppeling op uw bureaublad om de Veilige modus te openen, omdat dit een alternatieve manier is om in Windows op te starten. Om daar te komen, moet je een handvol stappen doorlopen, maar de onderstaande aanwijzingen maken het eenvoudig.

We hebben deze handleiding opgesplitst in twee hoofdonderdelen: toegang tot het scherm Geavanceerde opstartopties (een paar manieren om er te komen) en naar de veilige modus gaan.

Bottom Line

Er zijn een paar manieren om op te starten in de veilige modus in Windows 10. Sommige methoden zijn eenvoudiger dan andere, en voor de meeste moet je eerst het ASO-menu openen. We bespreken alles wat je moet doen om daar te komen.

Als Windows normaal opstart

Volg een van deze eerste sets instructies als je in Windows kunt komen. Sla anders een stukje naar beneden om je opties te zien als Windows 10 niet helemaal opstart.

Toegang tot de veilige modus met een sneltoets op het toetsenbord

De snelste manier om Windows 10 te openen in de veilige modus is vanaf het inlogscherm of het bureaublad door Shift ingedrukt te houden terwijl je Restart selecteert.

Als je op het inlogscherm bent (nog niet ingelogd), druk je op de aan/uit-knop rechtsonder om de herstartoptie te vinden:

Image
Image

Als u al bent ingelogd, opent u het menu Start en drukt u vervolgens op de aan/uit-knop:

Image
Image

Hoe dan ook, nadat je ervoor hebt gekozen om opnieuw op te starten met de Shift-toets ingedrukt, ga je naar het gedeelte "Deel 2 van 2: Kies een veilige modusoptie" verderop in dit artikel pagina voor hulp bij wat u nu moet doen.

Toegang tot veilige modus via instellingen

Een andere manier om naar het ASO-menu te gaan is via Instellingen, maar het duurt wat langer:

  1. Druk op WIN+I of ga naar het menu Start en open de instellingen (het tandwielpictogram).
  2. Selecteer Update & Beveiliging.

    Image
    Image
  3. Kies Herstel vanaf de linkerkant.
  4. Selecteer Nu opnieuw opstarten vanaf de rechterkant.

    Image
    Image
  5. Windows zal opnieuw opstarten. Zie "Deel 2 van 2: Kies een veilige modus-optie" hieronder voor de laatste paar stappen.

Toegang tot veilige modus met systeemconfiguratie

Nog een andere manier om Windows 10 opnieuw op te starten in de veilige modus is met systeemconfiguratie. Deze route zal de geavanceerde opstartopties volledig omzeilen, wat u een paar stappen later bespaart (maar u zult deze stappen ook ongedaan moeten maken als u klaar bent):

  1. Gebruik de WIN+R sneltoets om het dialoogvenster Uitvoeren te openen
  2. Typ msconfig en druk vervolgens op OK.

    Image
    Image
  3. Kies op het tabblad Boot Safe boot.
  4. Selecteer het keuzerondje naast de modus die u wilt invoeren:

    • Minimal start de normale veilige modus.
    • Alternatieve shell is voor veilige modus met opdrachtprompt.
    • Network start op in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.
    Image
    Image
  5. Selecteer OK.
  6. Kies Herstart als u een prompt ziet om opnieuw op te starten, start anders handmatig opnieuw op via het menu Start.

Toegang tot veilige modus met afsluitcommando

De laatste methode die we zullen noemen, gebruikt de opdracht shutdown om Windows 10 opnieuw op te starten in de veilige modus. Voer dit gewoon in de opdrachtprompt in om op te starten in het ASO-menu en kies vervolgens welk type veilige modus u wilt door de stappen te volgen in het gedeelte "Deel 2 van 2: Kies een veilige modus-optie" hieronder:

shutdown /r /o

Bottom Line

De bovenstaande methoden starten op in Veilige modus wanneer Windows 10 al werkt, maar als Windows niet wil beginnen (waarschijnlijk waarom u in de eerste plaats Veilige modus nodig hebt), is er een andere optie.

Gebruik een installatieschijf of flashstation

Als je Windows niet kunt starten, gebruik dan je installatieschijf of flashstation (of leen er een van iemand anders).

  1. Plaats het Windows 10-station of de schijf in uw computer en start vervolgens op vanaf het station of start op vanaf de schijf.
  2. Kies Volgende op het eerste scherm.

    Image
    Image
  3. Selecteer Repareer uw computer.

    Image
    Image
  4. Ga naar Problemen oplossen > Opdrachtprompt.
  5. Voer deze opdracht in:

    bcdedit /set {default} safeboot minimal

    Image
    Image
  6. Sluit de opdrachtprompt af nadat u 'De bewerking is voltooid' ziet.
  7. Selecteer Continue op het volgende scherm en pas op dat u niet op een toets drukt, anders start u opnieuw op in het Windows-setupprogramma.
  8. Je start nu op in de Veilige modus-versie van Windows 10. Doe wat je moet doen en ga dan verder naar de stappen onderaan deze pagina om te leren hoe je deze stappen ongedaan kunt maken om te voorkomen dat de Veilige modus automatisch opnieuw starten.

Deel 2 van 2: Kies een veilige modusoptie

Nu je op het juiste scherm bent beland, kun je hier de opties voor Veilige modus vinden:

  1. Selecteer Problemen oplossen.

    Image
    Image
  2. Selecteer Geavanceerde opties.

    Image
    Image
  3. Selecteer Opstartinstellingen.

    Image
    Image
  4. Selecteer Herstart.

    Image
    Image
  5. Voer het juiste nummer in voor het type Veilige modus dat u wilt starten:

    • 4 activeert de normale veilige modus.
    • 5 schakelt Veilige modus met netwerkmogelijkheden in.
    • 6 schakelt Veilige modus in met opdrachtprompt.
    Image
    Image
  6. Het type Windows 10 Startmodus dat u hebt gekozen, wordt onmiddellijk geladen. Het kan enkele seconden duren en u wordt gevraagd om in te loggen als u een wachtwoord heeft.

Windows 10 afsluiten Veilige modus

Als je helemaal klaar bent met het gebruik van de Veilige modus, moet je opnieuw opstarten om terug te keren naar de normale modus. Het kan zelfs zijn dat u meerdere keren opnieuw moet opstarten om te testen of de wijzigingen die u aanbrengt een positief effect hebben op alles wat uw computer heeft geplaagd.

Er zijn een paar manieren om de Veilige modus ongedaan te maken, afhankelijk van hoe je daar bent gekomen:

  • Als u het bureaublad ziet en vanuit Windows opstart in Veilige modus, werkt het opnieuw opstarten op dezelfde manier als wanneer u Windows normaal gesproken gebruikt: Open het menu Start om de aan/uit-knop te selecteren en vervolgens de Herstart optie.

    Image
    Image
  • Als je de Veilige modus tijdelijk gebruikt met de opdrachtprompt (d.w.z. je hebt de opdrachtpromptoptie gekozen in het ASO-menu), gebruik dan Ctrl+Alt+Del om de vertrouwde afsluitknop of typ shutdown /r in de opdrachtprompt.
  • Als je het bureaublad ziet, maar je hebt de installatiemedia van Windows of het hulpprogramma Systeemconfiguratie gebruikt om binnen te komen, voer dan de opdracht msconfig uit, ga naar de Boot menu van die tool, vink Safe boot uit, kies OK en start opnieuw.

    Als je de opdracht bcdedit eerder hebt uitgevoerd en het bewerken van de systeemconfiguratie de veilige modus niet heeft verlaten, voer je dit in een opdrachtprompt in:

Aanbevolen: