Apple iPhone 12 mini Review: grote dingen komen in kleine pakketten

Inhoudsopgave:

Apple iPhone 12 mini Review: grote dingen komen in kleine pakketten
Apple iPhone 12 mini Review: grote dingen komen in kleine pakketten
Anonim

Bottom Line

De iPhone 12 mini is een bijna perfecte optie voor iedereen die een serieus geweldige telefoon wil die bedoeld is voor kleinere handen en/of gemakkelijk met één hand te gebruiken.

Apple iPhone 12 mini

Image
Image

Onze deskundige recensent heeft de iPhone 12 mini gekocht om de functies en mogelijkheden te evalueren. Lees verder om onze resultaten te zien.

De uitgebreide iPhone 12-lijn omvat de grootste smartphone van Apple tot nu toe, maar ook de kleinste telefoon van het bedrijf in jaren. De laatste is de iPhone 12 mini, een duwtje in de rug tegen de steeds groeiende trend van grote telefoons en een die zeker zal worden gewaardeerd door mensen met kleinere handen - of zelfs alleen degenen die een telefoon gemakkelijk met één hand willen gebruiken.

Ondanks de kleinere vormfactor, houdt de iPhone 12 mini bijna alles wat geweldig is aan de grotere iPhone 12 intact, inclusief de krachtigste processor in elke telefoon, een uitstekend scherm, snelle 5G-connectiviteit en scherpe camera's. De kleinere batterij is iets minder bestand tegen zwaar gebruik van media en games, maar niet genoeg om deze uitstekende, kleine iPhone te laten zinken.

Ontwerp: een kleine iPhone 12

Ik heb de iPhone 12 mini meteen getest nadat ik de extra grote iPhone 12 Pro Max een week lang had getest, dus het verschil was behoorlijk schokkend. Met een superhoog 5,4-inch scherm, vergeleken met 6,1 inch op de iPhone 12 en iPhone 12 Pro, is de iPhone 12 mini iets minder dan 5,2 inch lang en 2,53 inch breed, met dezelfde slanke 0.29-inch dikte als alle andere modellen en slechts 4,76 gram gewicht. De constructie van glas en aluminium voelt nog steeds premium aan, maar hij is zo klein en licht dat hij niet substantieel aanvoelt naast de meeste moderne telefoons. Ik liet het een keer uit mijn zak op het tapijt vallen en merkte nauwelijks dat het ontbrak.

Image
Image

Het hanteren van de iPhone 12 mini is in dat opzicht een vreemde gewaarwording, maar ook verfrissend: de trend in de smartphonewereld gaat de laatste jaren naar steeds grotere telefoons, tot op het punt dat ze dat allemaal zijn groot voor comfortabel gebruik. Maar de markt van mensen met kleinere handen of mensen die iets supercompact en gemakkelijk te hanteren willen, is onderbelicht gebleven.

De iPhone 12 mini is voor hen. Het is een krachtige, robuuste telefoon van topkwaliteit in een zeer kleine verpakking. En hoewel het niet de telefoon is die ik persoonlijk zou dragen, gezien mijn eigen voorliefde voor monstertelefoons met ruime schermen, is het fijn om gemakkelijk het volledige scherm van een telefoon te kunnen bedienen zonder de handset in mijn greep te schuiven of mijn andere hand te gebruiken. Het is een tijdje geleden.

De iPhones van dit jaar zien een terugkeer naar de oude iPhone 5-stijl met een afgeplat frame, waardoor ze een onderscheidend uiterlijk hebben in vergelijking met het huidige Android-pakket. Zowel de iPhone 12 als de 12 mini zijn verkrijgbaar in de kleuren wit (afgebeeld), zwart, blauw, groen en (Product)RED, met een bijpassend aluminium frame. Het achterglas heeft ook een nieuw MagSafe magnetisch ankerpunt eronder, waarmee je Apple's nieuwe MagSafe-oplader en portemonnee-etui kunt vastklikken, samen met enkele andere toekomstige accessoires.

Image
Image

Alle andere belangrijke hardwaredetails zijn vergelijkbaar met die van de iPhone 12. De mini heeft een IP68-classificatie voor water- en stofbestendigheid en kan een duik van wel 6 meter tot 30 minuten overleven, maar dat doet het niet t hebben een hoofdtelefoonpoort van 3,5 mm of een 3,5 mm-naar-USB-C-adapter voor traditionele hoofdtelefoons. Het heeft ook geen USB-C-koptelefoon in de doos. En voor het eerst wordt geen van de nieuwe iPhones geleverd met een power-steen, dus hopelijk heb je een USB-C-steen in de buurt of anders is het $ 20 extra voor Apple's eigen oplader.

De startopslag van 64 GB van het basismodel is helaas beperkt en er is geen optie om een microSD-kaart of iets dergelijks in te voegen om dat aantal uit te breiden. U kunt tot 128 GB stoten voor $ 50 extra, of 256 GB voor $ 150 extra.

Configuratieproces: het is eenvoudig

Apple zorgt ervoor dat het instellen van het iOS-apparaat vrij probleemloos verloopt, dus druk gewoon op de aan / uit-knop aan de rechterkant van de telefoon en volg de aanwijzingen op het scherm. U kunt zelfs een eerdere iPhone of iPad met iOS 11 of nieuwer gebruiken om het proces te versnellen. Anders omvat het begeleide proces inloggen met een Apple ID, het lezen en accepteren van de algemene voorwaarden en beslissen of u gegevens wilt herstellen vanaf een back-up of gegevens van een ander apparaat wilt kopiëren. Je stelt ook Face ID-beveiliging in, waarbij je simpelweg je hoofd een paar keer voor de selfiecamera moet draaien.

Het zijn perfecte point-and-shoot-camera's die geweldige resultaten kunnen opleveren met bijna elke solide lichtbron, en zelfs automatisch overschakelen naar de nachtmodus bij weinig licht, waardoor zeer goede resultaten worden vastgelegd ondanks het gebrek aan verlichting.

Weergavekwaliteit: Scherp, maar 60Hz

Hoewel je een kleiner scherm krijgt op de iPhone 12 mini, krijg je gelukkig geen scherm van lagere kwaliteit. Dit 5,4-inch OLED-paneel is ongeveer net zo scherp als alle andere iPhone 12-modellen, met een resolutie van 2340x1080 die uitkomt op 476 pixels per inch. Het is erg scherp en mooi helder, en omdat het een OLED-paneel is, is het ook gedurfd gekleurd met uitstekende zwartwaarden. De dagen van Apple om zijn goedkopere iPhones op te zadelen met ondermaatse schermen zijn gelukkig voorbij.

De enige echte klap tegen alle iPhone 12-schermen is dat Apple dit jaar geen snellere verversingssnelheid heeft toegepast zoals die op veel vlaggenschip-Android-telefoons. De soepelere 90Hz- of 120Hz-instellingen van sommige andere telefoons, waaronder de Google Pixel 5, Samsung Galaxy S20 en OnePlus 8T, zorgen ervoor dat telefoons extra responsief aanvoelen en zeer snelle animaties en overgangen leveren. De standaard 60Hz-snelheid is hier prima, zoals het altijd is geweest, maar ik wou dat Apple dat extraatje had omarmd.

Prestaties: het maakt indruk

Laat je niet misleiden door het formaat van de iPhone 12 mini: het is een ongelooflijk krachtige telefoon, met dezelfde A14 Bionic-processor als zijn grotere broers en zussen. Dit is de snelste chip die momenteel beschikbaar is in elke smartphone met duidelijke marges, waardoor de voorsprong die Apple de afgelopen jaren geleidelijk heeft vergroot met elke nieuwe editie van zijn mobiele systeem-op-een-chip.

Met behulp van de mobiele benchmarking-app Geekbench 5 rapporteerde de iPhone 12 mini een single-core prestatiescore van 1.583 en een multi-core score van 3.998, beide zeer dicht bij die van de iPhone 12. Vergelijk het naar een paar van de krachtigste Android-telefoons die er zijn, en er is een duidelijk voordeel.

Samsung's $ 1.299 Galaxy Note20 Ultra 5G plaatste een single-core score van 975 en een multi-core score

Image
Image

of 3, 186 met zijn Qualcomm Snapdragon 865+ chip. De $ 749 OnePlus 8T, met zijn standaard Snapdragon 865-processor, scoorde respectievelijk 891 en 3, 133. En de $ 699 Google Pixel 5, die een middenklasse Snapdragon 765G-chip gebruikt, kwam veel lager uit met scores van 591 in single-core en 1.591 in multi-core testen. De iPhone 12 Pro mini behaalde 62 procent hogere single-core en 25 procent hogere multi-core scores dan zelfs de bijna twee keer zo dure Note20 Ultra.

Dit is de snelste chip die momenteel beschikbaar is in elke smartphone met duidelijke marges, waardoor de voorsprong die Apple de afgelopen jaren geleidelijk heeft vergroot met elke nieuwe editie van zijn mobiele systeem-op-een-chip.

De iPhone 12 mini voelt zeer responsief en snel in actie, maar dat geldt ook voor de Note20 Ultra en OnePlus 8T - en zelfs de minder krachtige Pixel 5 is niet traag. Maar als het op brute kracht aankomt, loopt Apple ver voor op het hele pakket, dat soepelere prestaties kan bieden met zeer veeleisende apps en games, om nog maar te zwijgen van een handset die snel en responsief kan blijven, zelfs als toekomstige iOS-upgrades in de jaren naar kom.

Grafische prestaties lopen op dezelfde manier voor op het Android-pakket, wat betekent dat zelfs deze kleine telefoon de beste mobiele gaming-beelden kan leveren die er zijn. Met behulp van de GFXBench benchmarking-app nam ik 58 frames per seconde op in de Car Chase-demo en 60 frames per seconde op de minder veeleisende T-Rex-demo. Dit laatste is typerend voor elke recente vlaggenschiptelefoon, terwijl de Car Chase meer frames heeft dan elke recente Android die ik heb getest. In mijn eigen tests liepen flitsende games zoals Call of Duty Mobile en Genshin Impact ook erg soepel op de iPhone 12 mini.

Dit is de kleinste telefoon die ik in een aantal jaren heb gehanteerd, en hij is zelfs kleiner van vorm dan Apple's 2e generatie iPhone SE (een vernieuwde iPhone 8), hoewel groter dan de originele iPhone SE van 2016 (een bijgewerkte iPhone 5s).

Connectiviteit: snelheidsduivel

De iPhone 12-lijn is de eerste van Apple die ondersteuning biedt voor snellere 5G-netwerken, en de voordelen kunnen enorm zijn, afhankelijk van de provider en of je de juiste dekking kunt vinden. De iPhone 12 mini ondersteunt zowel sub-6GHz als mmWave 5G-technologie en ik heb de telefoon getest met het 5G-netwerk van Verizon, dat beide omvat.

Verbonden met Verizon's Nationwide 5G (sub-6GHz) netwerk, zag ik snelheden tot 120 Mbps en meer typisch in het bereik van 50-80 Mbps, wat over het algemeen ongeveer 2-3x is wat ik normaal zou ervaren op Verizon's 4G LTE in mijn testgebied net ten noorden van Chicago. Maar met Verizon's mmWave-aangedreven 5G Ultra Wideband-netwerk zag ik enorm hogere snelheden, tot wel 2,28 Gbps. Dat is 23 keer sneller dan de Nationwide snelheidspiek die ik heb opgenomen.

Helaas is de 5G Ultra Wideband-connectiviteit van Verizon momenteel voornamelijk beperkt tot grote steden, en zelfs dan is het alleen buitenshuis in gebieden met veel verkeer. De stad waarin ik het heb getest, net buiten de stadsgrenzen van Chicago, heeft ongeveer zes blokken Ultra Wideband-dekking … en dat is alles. De aanpak van Verizon lijkt te zijn om deze snelle brokken ondersteuning in drukkere delen van steden te laten vallen en vervolgens op de meeste andere plaatsen de landelijke 5G-dekking te hebben, maar het is nog vroeg. De iPhone 12 mini kan het in ieder geval allemaal aan en er komt meer dekking online.

Image
Image

Bottom Line

De iPhone 12 mini heeft minder luidsprekergaten aan de onderkant dan de andere modellen, maar doet het nog steeds prima om heldere, helder klinkende muziek en audio te produceren, waarbij de oortelefoon bovenop het scherm wordt gebruikt als de andere luidspreker voor stereo geluid. Of je nu de speakerphone gebruikt of in een mum van tijd wat muziek nodig hebt zonder het gedoe van het koppelen met een externe luidspreker, het werkt geweldig.

Camera- en videokwaliteit: maakt geweldige foto's mogelijk

Rekening houdend met het compacte formaat van de telefoon, krijg je een behoorlijk verbazingwekkende en gemakkelijk mee te nemen camera-instelling met de iPhone 12 mini. Het heeft dezelfde dubbele camera-array als de iPhone 12, met daarnaast een 12-megapixel groothoeksensor en een 12-megapixel ultragroothoeksensor voor uitgezoomde opnamen, perfect voor landschappen.

Image
Image

Wat nog steeds indruk op me maakt over iPhone-camera's, is hoe aanpasbaar ze zijn zonder enige inspanning van uw kant.

Image
Image

Het zijn perfecte point-and-shoot-camera's die geweldige resultaten kunnen opleveren met bijna elke solide lichtbron, en zelfs automatisch overschakelen naar de nachtmodus bij weinig licht, waardoor zeer goede resultaten worden vastgelegd ondanks het gebrek aan verlichting. Hoewel ik liever een telezoomcamera aan de achterkant heb in plaats van ultragroothoeklens, kun je nog steeds veel doen met deze kleine camera's. Hetzelfde geldt voor video, of het nu gaat om haarscherpe 4K-beelden met maximaal 60 frames per seconde of krachtige Dolby Vision HDR-video met maximaal 30 frames per seconde.

Aan de voorkant levert de 12-megapixel TrueDepth-camera geweldige selfies en, nog belangrijker, dient hij als het hart van het Face ID-beveiligingssysteem. Het is niet de meest ideale beveiligingsoptie voor dit specifieke moment, aangezien het je gezicht niet kan lezen met een masker op, maar het is verder zeer betrouwbaar en schijnbaar veilig.

Image
Image

Batterij: iets minder veerkrachtig

De batterij van 2, 227 mAh in de iPhone 12 mini is vrij klein, vooral wanneer de batterijen voor veel telefoons op de markt rond het bereik van 4.000 mAh schommelen. Toch lijkt Apple altijd meer te doen met minder dankzij de efficiëntie die wordt geboden door zowel de hardware als de software van zijn telefoons te maken, en de iPhone 12 mini is klaar om een solide dag mee te gaan.

Op een gemiddelde dag zou ik eindigen met ongeveer 20-30 procent van de lading voor het slapengaan, wat een beetje minder is dan de iPhone 12, maar niet significant. De iPhone 12 mini leek sneller te tikken dan de standaard iPhone 12 bij het spelen van games of het streamen van video, en het is ongetwijfeld geen telefoon die hard moet worden gepusht met lange schermtijd. Hoewel voor sommigen misschien overweldigend groot, is de iPhone 12 Pro Max veel beter geschikt voor die behoeften. Maar als een alledaagse telefoon voor sms'en, bellen, e-mails, surfen op het web en een beetje streaming media, zal het de slag gaan.

Het kan draadloos opladen via elk standaard Qi-oplaadpad tot 7.5W, of druk op 20W via bekabeld snel opladen. De nieuwe MagSafe-oplader biedt een middelste optie, die op de achterkant van de iPhone 12 mini wordt vastgeklikt om opladen tot 12 W mogelijk te maken. Dat is lager dan de 15W-markering van de grotere iPhone 12-modellen, maar hij was nog steeds sneller klaar dankzij de kleine batterijcapaciteit: hij bereikte 39 procent in 30 minuten en 68 procent na een uur, maar nam toen een langzamere weg naar voltooiing om 2 uur, 12 minuten in totaal. Voor $ 39 voor de MagSafe-oplader is het echter een beetje prijzig in vergelijking met opties van derden.

Image
Image

Bottom Line

Apple's nieuwste revisie van het iOS 14-besturingssysteem wordt geleverd op de iPhone 12 mini en het werkt hier erg soepel, zoals verwacht. De meest voor de hand liggende, functionele verandering in iOS 14 is de langverwachte toevoeging van aanpasbare startscherm-widgets, die handig zijn en helpen het gevestigde uiterlijk van het app-raster op te schudden. Dat gezegd hebbende, Android heeft ze al eeuwen en het is een beetje vreemd dat Apple er zo lang over deed om ze eindelijk binnen te laten. Verder is iOS mooi verfijnd en zeer gebruiksvriendelijk, terwijl de App Store de grootste mobiele selectie van apps en games heeft die er zijn.

Prijs: goed geschikt voor de maat

Voor $ 699 voor het model dat aan een koerier is vergrendeld en $ 729 voor een volledig ontgrendelde editie, is de iPhone 12 mini de meest betaalbare handset in het stel. Het steekt ook gunstig af bij andere telefoons in het bereik van $ 700 op basis van functies, ontwerp en bouwkwaliteit. De standaard iPhone 12 voelt als een goede waarde voor $ 100 meer, en voor het grootste deel is dit slechts een kleinere versie.

Dat gezegd hebbende, zou ik niet aanraden om de mini te verkiezen boven een groter iPhone 12-model, alleen om wat geld te besparen. Het verschil in grootte is erg groot, en als je gewend bent aan en de voorkeur geeft aan grotere telefoons, dan is dit kleine toestel misschien niet genoeg. Uiteindelijk zul je waarschijnlijk gelukkiger zijn als je de extra $ 100 voor een groter model uitgeeft als je niet uitdrukkelijk op zoek bent naar een heel kleine telefoon.

Image
Image

Apple iPhone 12 mini versus Google Pixel 5

Google's nieuwe Pixel 5 is ook een behoorlijk compacte telefoon in vergelijking met veel van de concurrentie, en toch is de iPhone 12 mini nog steeds kleiner, slanker en lichter. Als het echter om functies en functionaliteit gaat, hebben ze allebei 1080p-schermen, beide ondersteunen sub-5Ghz en mmWave 5G, en beide hebben draadloos opladen aan boord.

De Pixel 5 heeft echter een veel duurzamere batterij van 4.000 mAh en profiteert van een soepelere verversingssnelheid van 90 Hz. Aan de andere kant is de iPhone 12 mini een veel aantrekkelijkere telefoon en heeft hij meer dan twee keer de verwerkingskracht, volgens benchmarktests. De telefoon van Apple is naar mijn mening de meest aantrekkelijke en capabele handset van de twee, maar Android-fans die een generiek ontwerp niet erg vinden, kunnen de Pixel 5. waarderen.

Nog wat meer tijd nodig voordat je een beslissing neemt? Bekijk onze gids voor de beste smartphones.

Klein en geweldigDe mini is dezelfde uitstekende iPhone 12, maar kleiner. Afgezien van een iets minder veerkrachtige batterij, verlies je niet echt iets met de handvriendelijke iPhone 12 mini. Een pluim voor Apple voor het inpakken van zo'n grote, premium smartphone-ervaring in een klein frame, wat een capabel alternatief biedt voor de meestal omvangrijke concurrenten die er zijn.

Specs

  • Productnaam iPhone 12 mini
  • Product Merk Appel
  • UPC 194252012307
  • Prijs $699.00
  • Releasedatum november 2020
  • Productafmetingen 5,18 x 2,53 x 0,29 inch.
  • Kleur Meerdere
  • Garantie 1 jaar
  • Platform iOS14
  • Processor A14 Bionic
  • RAM 4GB
  • Opslag 64GB/128GB/256GB
  • Camera Dual 12MP achter, 12MP selfie
  • Batterijcapaciteit 2, 227mAh
  • Poorten Bliksem
  • Waterdichte IP68

Aanbevolen: