Wat betekent 1080p?

Inhoudsopgave:

Wat betekent 1080p?
Wat betekent 1080p?
Anonim

Bij het kopen van een nieuwe tv- of thuisbioscoopcomponent, wordt u mogelijk gebombardeerd met ingewikkeld jargon en terminologie die verwarrend kunnen zijn. Een verwarrend concept is videoresolutie. Een belangrijke term voor videoresolutie om te begrijpen is 1080p, maar wat betekent het?

Image
Image

Wat betekent 1080p?

Digitale displays bestaan uit pixels, die in rijen of lijnen zijn gerangschikt. 1080p verwijst naar een scherm met 1, 920 pixels horizontaal gerangschikt en 1, 080 pixels verticaal gerangschikt.

Anders gezegd, de 1, 920 pixels op een HD-scherm zijn gerangschikt in verticale rijen die het scherm van links naar rechts kruisen. De 1.080 pixels zijn gerangschikt in rijen of lijnen die van boven naar beneden lopen. 1, 080 (wat de horizontale resolutie wordt genoemd) is waar het 1080-gedeelte van de term 1080p vandaan komt.

Het totale aantal pixels in 1080p

Met 1, 920 pixels weergegeven over het scherm en 1,080 pixels die van boven naar beneden lopen, krijg je veel pixels. Wanneer u het aantal pixels over (1920) en omlaag (1080) vermenigvuldigt, is het totaal 2, 073, 600. Dit wordt pixeldichtheid genoemd, dit is het totale aantal pixels dat op het scherm wordt weergegeven. In termen van digitale camera's en fotografie is het ongeveer 2 megapixels.

Hoewel het aantal pixels hetzelfde blijft, ongeacht de schermgrootte, verandert het aantal pixels per inch naarmate de schermgrootte verandert.

Waar 1080p past

1080p wordt beschouwd als videoresolutie van hoge kwaliteit voor gebruik in tv's en videoprojectoren (momenteel is 4K hoger, gelijk aan 8,3 megapixels). Toch komt geen van beide in de buurt van de megapixelresolutie van veel goedkope digitale fotocamera's. Dit komt omdat er meer bandbreedte en verwerkingskracht nodig is om bewegende beelden te produceren dan stilstaande beelden.

Momenteel is de maximale videoresolutie die mogelijk is met de huidige technologie 8K, wat de resolutie van een digitale fotocamera van 33,2 megapixels benadert. Het zal echter nog een paar jaar duren voordat 8K-technologie mainstream wordt.

Hier komt de "p"

Nu je het pixelgedeelte van 1080p begrijpt, hoe zit het met de p? Kortom, de p staat voor progressief. Dit verwijst naar hoe pixelrijen (of lijnen) worden weergegeven op een tv- of videoprojectiescherm.

Wanneer een afbeelding progressief wordt weergegeven, worden de pixelrijen opeenvolgend op het scherm weergegeven (de een na de ander in numerieke volgorde).

Hoe 1080p zich verhoudt tot tv's

1080p maakt deel uit van het landschap van high-definition (HD) videostandaarden. HDTV's, vooral die van 40 inch of groter, hebben een resolutie van minimaal 1080p (of pixel). Er zijn nu echter een groeiend aantal 4K Ultra HD-tv's.

Dit betekent dat als u een signaal invoert in een 1080p-tv met een resolutie van minder dan 1080p, de tv dat signaal verwerkt zodat het beeld op het volledige schermoppervlak wordt weergegeven. Dit proces wordt opschalen genoemd.

Dit betekent ook dat ingangssignalen met een resolutie van minder dan 1080p er niet zo goed uitzien als een signaal met een echte 1080p-videoresolutie, omdat de tv moet invullen wat hij denkt dat er ontbreekt. Bij bewegende beelden kan dit leiden tot ongewenste artefacten zoals gekartelde randen, kleuruitloop, macroblokkering en pixelvorming (dit is het geval bij het afspelen van die oude VHS-banden). Hoe nauwkeuriger de tv raadt, hoe beter het beeld eruit zal zien.

De tv zou geen problemen moeten hebben met 1080p-invoersignalen, zoals die van Blu-ray Disc en van streaming-, kabel- of satellietdiensten die kanalen in 1080p kunnen aanbieden.

TV-uitzendsignalen zijn een andere zaak. Hoewel 1080p als Full HD wordt beschouwd, maakt het officieel geen deel uit van de structuur die tv-stations gebruiken bij het uitzenden van high-definition videosignalen via de ether. Die signalen zijn ofwel 1080i (CBS, NBC en CW), 720p (ABC) of 480i, afhankelijk van de resolutie die het station of het bijbehorende netwerk heeft aangenomen. Ook 4K TV-uitzendingen zijn onderweg.

Aanbevolen: