Inleiding tot computernetwerkadapters

Inhoudsopgave:

Inleiding tot computernetwerkadapters
Inleiding tot computernetwerkadapters
Anonim

Met een netwerkadapter kan een elektronisch apparaat, zoals een computer of laptop, communiceren met een lokaal computernetwerk. Ze kunnen werken met bedrade verbindingen, zoals die met een Ethernet-kabel; draadloze, die routers gebruiken; of beide.

Image
Image

Soorten netwerkadapters

Een netwerkadapter is een eenheid van computerhardware. Er bestaan verschillende soorten hardware-adapters:

  • Veel nieuwe computers bevatten geïntegreerde (ingebouwde) draadloze netwerkadapterchips.
  • Een USB-netwerkadapter wordt aangesloten op een standaard USB-poort om computernetwerkverbindingen mogelijk te maken (meestal Wi-Fi of Ethernet).
  • Een draadloze game-adapter (soms een "media-adapter" genoemd) kan worden aangesloten op oudere gameconsoles of andere home-entertainmentproducten en vormt zo een brug naar draadloze Wi-Fi-mogelijkheden.
  • Op oudere pc's was een PCI-adapter (vaak een NIC genoemd) een type invoegkaart die in een desktop-pc was geïnstalleerd. Een variant PCI-adapter genaamd "PC Card" (ook bekend als PCMCIA-kaarten) die in de zijkant van een notebookcomputer wordt gestoken om vergelijkbare mogelijkheden te bieden.

Adapters zijn nodig bij het bouwen van een netwerk. Elke gangbare adapter ondersteunt Wi-Fi (draadloos) of Ethernet (bedraad) standaarden. Er bestaan ook adapters voor speciale doeleinden die zeer gespecialiseerde netwerkprotocollen ondersteunen, maar deze zijn niet te vinden in huizen of de meeste zakelijke netwerken.

Weten of er een netwerkadapter aanwezig is

Nieuwere computers worden vaak geleverd met een netwerkadapter. Bepaal als volgt of een computer al over een netwerkadapter beschikt:

  • Zoek op zowel desktop- als laptopcomputers naar een RJ-45-aansluiting aan de achterkant van de computer. De RJ-45-aansluiting lijkt op een telefoonaansluiting, maar is iets groter.
  • Zoek in notebooks naar een dun, verwijderbaar metalen apparaat dat ongeveer zo groot is als een creditcard.
  • Voor notebookcomputers met Windows die mogelijk geïntegreerde adapterchips bevatten, opent u Windows Apparaatbeheer. Open Apparaatbeheer vanaf het tabblad Hardware van het gedeelte Systeemeigenschappen van het Configuratiescherm van Windows.
  • Zoek in elk type computerapparaat naar een klein extern apparaat met LED-lampjes aangesloten op een USB-poort

Bottom Line

Je kunt een netwerkadapter apart kopen bij de meeste fabrikanten die routers en andere vormen van netwerkapparatuur leveren. Bij de aanschaf van een netwerkadapter kiezen sommigen liever het merk adapter dat bij hun router past. Om hieraan tegemoet te komen, verkopen fabrikanten soms een of twee netwerkadapters samen met een router in een bundel die een thuisnetwerkkit wordt genoemd. Technisch gezien bieden netwerkadapters echter allemaal zeer vergelijkbare functionaliteit volgens de Ethernet- of Wi-Fi-standaard die ze ondersteunen.

Een netwerkadapter installeren

Het installeren van netwerkadapterhardware omvat twee stappen:

  1. De adapterhardware op de computer aansluiten.
  2. Alle vereiste software installeren die bij de adapter hoort.

Voor PCI-adapters: schakel eerst de computer uit en trek de stekker uit het stopcontact voordat u verder gaat met de installatie. Een PCI-adapter is een kaart die in een lange, smalle sleuf in de computer past. De behuizing van de computer moet worden geopend en de kaart moet stevig in deze sleuf worden gestoken.

U kunt andere typen netwerkadapterapparaten aansluiten terwijl een computer normaal werkt. Moderne computerbesturingssystemen detecteren automatisch nieuw aangesloten hardware en voltooien de vereiste basissoftware-installatie.

Sommige netwerkadapters vereisen echter ook aangepaste software-installatie. Zo'n adapter gaat vaak vergezeld van een cd-rom met de installatiemedia of het webadres dat u kunt gebruiken om het gratis te downloaden van de website van de fabrikant.

Software geïnstalleerd met een netwerkadapter bevat een apparaatstuurprogramma waarmee het besturingssysteem kan communiceren met de hardware. Daarnaast ontvangt u mogelijk ook een beheerhulpprogramma dat een gebruikersinterface biedt voor geavanceerde configuratie en probleemoplossing van de hardware. Deze hulpprogramma's worden meestal geassocieerd met draadloze Wi-Fi-netwerkadapters.

U kunt een netwerkadapter normaal gesproken uitschakelen via de software. Het uitschakelen van een adapter is een handig alternatief voor het installeren en verwijderen ervan. Draadloze netwerkadapters kunnen het beste worden uitgeschakeld als ze niet in gebruik zijn, om veiligheidsredenen.

Bottom Line

Bepaalde typen netwerkadapters hebben geen hardwarecomponent maar bestaan alleen uit software. Deze worden vaak "virtuele adapters" genoemd omdat ze geen fysieke hardwarecomponent hebben. Virtuele adapters worden vaak aangetroffen in virtuele privénetwerken (VPN's). Onderzoekscomputers of IT-servers die virtuele machinetechnologie gebruiken, kunnen ze ook gebruiken.

Samenvatting

De netwerkadapter is een essentieel onderdeel van zowel bekabelde als draadloze computernetwerken. Adapters verbinden een computerapparaat (inclusief computers, printservers en gameconsoles) met het communicatienetwerk. De meeste netwerkadapters zijn kleine stukjes fysieke hardware, hoewel er ook virtuele adapters met alleen software bestaan. Soms moet je apart een netwerkadapter kopen. Vaak maakt de adapter echter al deel uit van een apparaat, vooral als het nieuwer is. Het installeren van een netwerkadapter is niet moeilijk en is vaak een eenvoudige "plug and play"-functie van het besturingssysteem van de computer.

Aanbevolen: