Grafische softwaretypes, doeleinden en voorbeelden

Inhoudsopgave:

Grafische softwaretypes, doeleinden en voorbeelden
Grafische softwaretypes, doeleinden en voorbeelden
Anonim

Grafische software maakt, bewerkt en beheert tweedimensionale afbeeldingen. Deze computerafbeeldingen kunnen clipart, webafbeeldingen, logo's, koppen, achtergronden, digitale foto's of andere soorten digitale afbeeldingen zijn.

Algemene toepassingen

Image
Image

Veelgebruikte grafische editors zijn Photoshop, Illustrator, Paint Shop Pro, CorelDRAW, de Apple Photos-plug-ins van Macphun, Adobe Lightroom, Digital Image Suite, Canva en gerelateerde programma's.

In Windows 10 vormt het Paint 3D-programma de kern van het besturingssysteem.

Sommige grafische software biedt beperkte bewerkingsmogelijkheden, maar is geoptimaliseerd voor weergave. Het Photos-programma in Windows 10 is een goed voorbeeld, net als de gratis IrfanView-viewer.

Bottom Line

Software die mensen zien als grafische software, maar niet is, omvat programma's die niet rechtstreeks individuele afbeeldingen manipuleren. Paginalay-outsoftware zoals InDesign, QuarkXpress en Publisher vallen in die categorie. Evenzo zijn presentatiesoftware zoals PowerPoint of Apple Keynote geen grafische programma's. Over het algemeen is thuispublicatie of creatieve afdruksoftware ook niet geschikt voor de gelegenheid.

Wat zijn de soorten grafische software?

Image
Image

De twee hoofdcategorieën van grafische programma's zijn op pixels gebaseerde afbeeldingseditors en padgebaseerde afbeeldingseditors. In een notendop, een afbeelding bestaat uit een reeks kleine puntjes (pixels) of een reeks opdrachten over het tekenen van een afbeelding. U kent het verschil tussen pixel- en padgebaseerde afbeeldingen door erop in te zoomen. Als ze heel dichtbij zoomen zonder wazig en vlekkerig te lijken, werkt u met een op paden gebaseerde afbeelding.

Ontwerpers gebruiken soms de term rasterafbeeldingen om te verwijzen naar op pixels gebaseerde afbeeldingen en vectorafbeeldingen om te verwijzen naar op paden gebaseerde afbeeldingen.

Waar wordt grafische software voor gebruikt?

Een aantal veelvoorkomende dingen waar mensen grafische software voor gebruiken, zijn onder meer het bewerken en delen van digitale foto's, het maken van logo's, het tekenen en wijzigen van clipart, het maken van digitale beeldende kunst, het maken van webafbeeldingen, het ontwerpen van advertenties en productverpakkingen, het bijwerken van gescande foto's en het tekenen van kaarten of andere diagrammen.

Er zijn ook onconventionele toepassingen, zoals het bewerken van video in Photoshop of 3D-tekenen in Illustrator.

Aanbevolen: