DiskCryptor v1.1 Review (een tool voor volledige schijfcodering)

Inhoudsopgave:

DiskCryptor v1.1 Review (een tool voor volledige schijfcodering)
DiskCryptor v1.1 Review (een tool voor volledige schijfcodering)
Anonim

DiskCryptor is een gratis versleutelingsprogramma voor de hele schijf voor Windows. Het ondersteunt het versleutelen van interne en externe schijven, de systeempartitie en zelfs ISO-images.

Met een handige functie in DiskCryptor kun je een codering pauzeren en op een later tijdstip of zelfs op een andere computer hervatten.

Deze recensie is van DiskCryptor-versie 1.1.846.118, die werd uitgebracht op 9 juli 2014. Laat het ons weten als er een nieuwere versie is die we moeten beoordelen.

Meer over DiskCryptor

DiskCryptor ondersteunt een breed scala aan coderingsschema's, besturingssystemen en bestandssystemen:

  • Kan worden geïnstalleerd op Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP en Windows 2000
  • Windows Server 2012, 2008 en 2003 worden ook ondersteund
  • DiskCryptor ondersteunt algemene bestandssystemen zoals NTFS, FAT12/16/32 en exFAT
  • Het ondersteunt AES-, Twofish- en Serpent-coderingsalgoritmen
  • Een of meer sleutelbestanden kunnen worden gebruikt om de beveiliging te vergroten. DiskCryptor ondersteunt het gebruik van een aangepast bestand/map en/of willekeurig gegenereerd bestand als sleutelbestand voor extra bescherming. Als u deze optie kiest, hoeft u geen wachtwoord aan te maken, maar voor nog meer veiligheid kan dit wel

DiskCryptor voor- en nadelen

Afgezien van een gebrek aan officiële documentatie, is er weinig om niet leuk te vinden aan DiskCryptor:

Wat we leuk vinden

  • Versleutelt zowel externe als interne apparaten.
  • Kan meer dan één partitie tegelijkertijd versleutelen.
  • Werkt met dynamische schijven en RAID-volumes.
  • Ondersteunt het pauzeren van een codering om opnieuw op te starten of de schijf over te zetten naar een andere computer.
  • Kan volumes automatisch ontkoppelen bij afmelden.

Wat we niet leuk vinden

  • Heeft een grote bug (zie 5 hieronder).
  • Geen update sinds 2014.
  • Niet erg veel helpbestanden/documentatie.

De systeempartitie versleutelen met DiskCryptor

Of je nu de systeempartitie of een van een andere harde schijf moet versleutelen, de methode is bijna hetzelfde.

Alvorens het systeemvolume te versleutelen, is het raadzaam om een opstartbare schijf te maken die de partitie kan ontsleutelen voor het geval je er om de een of andere reden in de toekomst geen toegang toe hebt. Zie hier meer over op de LiveCD-pagina van DiskCryptor.

Hier leest u hoe u de systeempartitie versleutelt met DiskCryptor:

  1. Selecteer de systeempartitie.

    Het kan moeilijk zijn om te zien of je de juiste schijf hebt geselecteerd, maar aangezien het de systeempartitie is, staat er sys helemaal rechts en zou een grotere maat dan de andere. Als u het nog steeds niet zeker weet, dubbelklikt u op de naam van de schijf om deze te openen in Windows Verkenner en de bestanden te bekijken.

  2. Klik op Encrypt.

    Image
    Image
  3. Kies Volgende.

    Image
    Image

    Dit scherm is voor het kiezen van coderingsinstellingen. Het standaard laten is prima, maar je hebt wel de mogelijkheid om het coderingsalgoritme dat DiskCryptor gebruikt te wijzigen.

    De Wipe Mode sectie van dit scherm is voor het wissen van alle gegevens van de schijf (identiek aan het wissen van de harde schijf) voordat deze wordt versleuteld, iets wat je zeker niet wilt te doen voor de systeemschijf, zodat deze kan blijven Geen Bekijk deze lijst met methoden voor het opschonen van gegevens voor meer informatie over deze wismodi.

  4. Klik op Volgende.

    Image
    Image

    Dit gedeelte is voor het configureren van bootloader-opties. Als je hierin geïnteresseerd bent, bekijk dan de informatie van DiskCryptor over deze opties.

  5. Voer een wachtwoord in en bevestig.

    Image
    Image

    Hoe complexer een wachtwoord dat u invoert, hoe hoger de Password Rating-balk, van Trivially Breakable tot Unbreakable Raadpleeg deze indicator terwijl je een wachtwoord invoert om te weten of je het moet aanpassen. Wachtwoorden kunnen alfabetisch zijn (hoofdletters of kleine letters), numeriek of een combinatie van beide.

    Het selecteren van een sleutelbestand op dit scherm maakt het onmogelijk om terug op te starten in Windows! Of u nu wel of geen wachtwoord invoert op dit scherm, als u een sleutelbestand toevoegt, kunt u NIET opnieuw inloggen in Windows. Als u een sleutelbestand zou selecteren, zou DiskCryptor uw beslissing tijdens het opstarten schijnbaar negeren door er niet om te vragen, wat resulteert in een mislukte authenticatie, wat op zijn beurt betekent dat u niet verder kunt gaan dan het wachtwoordcontrolepunt.

    Keyfiles zijn prima te gebruiken voor elk ander volume, zorg er alleen voor dat je ze niet gebruikt bij het instellen van codering voor een systeem/opstartpartitie.

  6. Als u klaar bent om het coderingsproces te starten, klikt u op OK.

Gedachten over DiskCryptor

Ondanks het feit dat er niet veel documentatie is (hier te vinden), is DiskCryptor nog steeds erg gemakkelijk te gebruiken. Als u de standaardwaarden helemaal door de wizard accepteert, wordt een partitie zonder problemen versleuteld.

Echter, zoals hierboven vermeld, is het probleem van de combinatie van sleutelbestand en wachtwoord uiterst belangrijk om te beseffen. Als u die kleine bug mist, worden uw bestanden helaas ontoegankelijk. Het is begrijpelijk dat het gebruik van een sleutelbestand mogelijk niet wordt ondersteund bij het versleutelen van een systeempartitie, maar het zou nog steeds erg handig zijn als DiskCryptor de functie op dat specifieke scherm volledig zou uitschakelen, of op zijn minst een waarschuwing zou weergeven.

Er zijn echter enkele dingen die we leuk vinden aan DiskCryptor, zoals het kunnen versleutelen van meerdere volumes tegelijk, wat erg handig is gezien de tijd die nodig is om er slechts één te voltooien, en het toestaan van een codering om te pauzeren. Wanneer u een codering onderbreekt, kunt u zelfs de schijf verwijderen en in een andere computer plaatsen om deze te hervatten, wat echt gaaf is.

Ook zijn sneltoetsen om versleutelde volumes aan en uit te zetten erg handig, zodat je DiskCryptor niet telkens hoeft te openen als je dat wilt. Deze kunnen worden geconfigureerd in het Instellingen > Sneltoetsen menu.

Aanbevolen: