Wat is een slimme luidspreker?

Inhoudsopgave:

Wat is een slimme luidspreker?
Wat is een slimme luidspreker?
Anonim

Een slimme luidspreker is een apparaat dat je favoriete muziek afspeelt, antwoorden geeft op mondeling geïntroduceerde vragen en delen van je huis bestuurt met behulp van een ingebouwde virtuele assistent-functie. Een slimme luidspreker is een uitbreiding van wat we normaal gesproken beschouwen als een muziekafspeelsysteem.

Een slimme luidspreker kan dienen als een centrale informatiebron die het weer, een woordenboek, verkeersomstandigheden, routebeschrijvingen en meer biedt. Het is ook een huisassistent die veelvoorkomende huishoudelijke taken regelt, zoals omgevingsregeling (thermostaat), verlichting, deursloten, zonwering, beveiligingsbewaking en meer.

Image
Image

Slimme luidsprekerkernfuncties

Er zijn geen officiële industrienormen over wat een product kwalificeert als een slimme luidspreker. Toch wordt het label toegepast op zelfstandige audioapparaten die de volgende kernfuncties bevatten:

Compact formaat

Een slimme luidspreker is compact en kan overal in huis worden geplaatst. Door het kleine formaat kunt u de luidspreker overal plaatsen (bijvoorbeeld een nachtkastje, een aanrecht of een boekenplank).

Muziek afspelen

Slimme luidsprekers kunnen net als elke andere luidspreker muziek afspelen, maar zijn niet op dezelfde manier ontworpen. In tegenstelling tot de luidsprekers die worden aangesloten op een stereo- of thuisbioscoopontvanger, zijn dit zelfstandige luidsprekers met eigen voeding.

Je kunt meerdere slimme luidsprekers van hetzelfde merk in huis plaatsen, zodat de muziek die op één ervan wordt afgespeeld, tegelijkertijd op extra locaties kan worden afgespeeld. Dit is vergelijkbaar met hoe speciale draadloze multiroom-audiosystemen werken, zoals MusicCast, Sonos, Play-Fi, HEOS en andere.

Internet

Een slimme luidspreker kan verbinding maken met internet vanaf een Wi-Fi-thuisnetwerk. Voor de eerste installatie is mogelijk het gebruik van een smartphone of pc vereist, die een app downloadt die u door het installatieproces leidt.

Muziekstreaming

Als gevolg van netwerk- en internetconnectiviteit kunnen slimme luidsprekers muziek streamen van online bronnen die worden ondersteund door het specifieke merk en model.

Bluetooth (optioneel)

Naast internetconnectiviteit kan een slimme luidspreker Bluetooth-ondersteuning bieden. Hiermee kun je muziek streamen vanaf compatibele smartphones en tablets (zonder afhankelijk te zijn van je wifi-netwerk).

Bluetooth-ondersteuning op slimme luidsprekers is optioneel, maar is inbegrepen bij Google Home en Amazon Echo. Bovendien kun je muziek die wordt afgespeeld op een Amazon Echo streamen naar extra externe Bluetooth-luidsprekers.

Spraakbesturing

Een slimme luidspreker heeft een of meer ingebouwde microfoons waarmee u opdrachten kunt uitspreken die de spreker zal volgen (op basis van zijn functionaliteit). Dus met een internetverbinding kun je de temperatuur opvragen, de weersvoorspelling horen, het volume verhogen en meer.

Virtual Home Assistant

Naast spraakherkenning en -bediening kan een slimme luidspreker fungeren als een virtuele huisassistent. Functies van de thuisassistent kunnen zijn: toegang tot lokale draadloze radiostations, tv- en lichtregeling, dicteren van berichten, afspelen van audioboeken, vertaling van talen, winkelen (inclusief bestellen van afhalen en bezorgen) en handsfree bellen.

Deze toegevoegde functies worden geleverd naar goeddunken van de fabrikant en er mogen geen, één of meer zijn ingebouwd. Voor sommige functies zijn mogelijk firmware-upgrades of integratie met externe apparaten vereist die een extra aankoop vereisen (zoals een slimme stekker die op uw lampen wordt aangesloten).

Google Home en Amazon Echo werken met sommige bedieningsapparaten van derden. Apple HomePod werkt alleen met Apple Home Kit-compatibele bedieningsapparaten voor accessoires.

Als je op zoek bent naar een slimme luidspreker, zorg er dan voor dat deze de taken uitvoert die je wenst. Kijk ook of u extra randapparatuur moet aanschaffen om bepaalde functies te laten werken.

Waarom u misschien een slimme luidspreker wilt

In de wereld van vandaag zijn er enkele goede redenen om een slimme luidspreker te kopen.

  • Flexibele muziek luisteren: Vervang uw wekkerradio, wekker en compact muzieksysteem. De batterij van je smartphone raakt niet leeg terwijl je thuis muziek streamt naar een Bluetooth-speaker of home audiosysteem. Luister gewoon naar je slimme luidspreker.
  • Gemak: Je kunt een slimme luidspreker overal in huis plaatsen. Het enige wat je nodig hebt is je stem om hem te bedienen. Je hoeft niet te zoeken naar een afstandsbediening of smartphone. Je hoeft ook niet de krant te pakken, op je pc te springen of je smartphone of tablet te pakken om het laatste nieuws, het weer, sportuitslagen of andere informatie te krijgen die belangrijk voor je kan zijn.
  • Interactie met andere apparaten: Afhankelijk van het merk en het model van de slimme luidspreker, kan deze integratie met andere apparaten in huis mogelijk maken die met spraakopdrachten kunnen worden bediend. Hoewel niet zo uitgebreid als een op maat geïnstalleerd systeem, is het gebruik van een slimme luidspreker voor thuisbedieningsactiviteiten minder duur.
  • Geluidskwaliteit: sommige nieuwe slimme luidsprekers (zoals de Apple HomePod) wedijveren met traditionele compacte muzieksystemen en andere soorten thuisluidsprekers op het gebied van audioweergavekwaliteit.

Waarom je misschien geen slimme luidspreker wilt

Hier zijn een paar redenen waarom je misschien geen slimme luidspreker in je huis wilt gebruiken:

Je spreker luistert

Net als een camera en een spraakgestuurde smart-tv, luistert je slimme luidspreker mogelijk naar meer dan alleen je commando's.

Praten met een elektronisch apparaat

Veel mensen zijn gewend om spraakopdrachten te gebruiken om zoekopdrachten op het web uit te voeren op een smartphone of smart-tv. Als je dat nog niet hebt meegemaakt, kan het idee om met een elektronisch apparaat te praten en het terug te laten praten, zenuwslopend zijn.

De kosten

Zoals bij de meeste elektronische apparaten, is er een kostenfactor. Fabrikanten trekken je naar binnen met wat een goedkope slimme luidspreker lijkt te zijn. Als u echter eenmaal verslaafd bent geraakt, kunt u geld uitgeven om meer luidsprekers toe te voegen om in andere kamers van het huis te plaatsen. U kunt ook besluiten meer uit te geven om randapparatuur toe te voegen om verschillende delen van uw thuisomgeving te bedienen.

U wilt alleen naar muziek luisteren

Stel dat muziek je primaire gebruik is en dat de toegevoegde functies, zoals bediening van andere apparaten in huis, niet belangrijk voor je zijn. In dit geval kan de optie om een goedkope Bluetooth-luidspreker te kopen of een platform voor een draadloos audiosysteem met meerdere kamers te kopen, wellicht beter aan uw behoeften voldoen.

Hoewel een audiosysteem voor meerdere kamers uw budget kan doen stijgen, is het uitsluitend gericht op uw luisterbehoeften naar muziek.

Smartphone en Smart TV vs. Smart Speaker

Misschien heb je een smartphone en een smart-tv. Hoewel een smartphone kan communiceren met een slimme luidspreker, zijn er verschillende apps beschikbaar waarmee uw smartphone veel van de huisbedieningsfuncties van een slimme luidspreker kan uitvoeren.

Als thuisbediening je wens is, gebruiken sommige smart-tv's (zoals modellen aangeboden door LG en Samsung) downloadbare apps om te communiceren met dezelfde bedieningssystemen als een slimme luidspreker. Bovendien kan Smart Speaks wat videobesturing aan de mix toevoegen, zoals baby- of beveiligingsmonitoring.

The Bottom Line

Slimme luidsprekers voegen een nieuwe dimensie toe aan home entertainment en home control. Door de mogelijkheid om naar muziek te luisteren te combineren met de mogelijkheid om andere persoonlijke en huishoudelijke taken uit te voeren, verandert de manier waarop we de behoefte aan traditionele wekkerradio's, wekkers en compacte mini-audiosystemen beoordelen.

Of je ervoor kiest om de sprong te wagen, is aan jou. Net zoals het moeilijk is om een tv te vinden die niet slim is, kan de slimme luidspreker uiteindelijk traditionele compacte muzieksystemen uit de winkelrekken duwen.

Er zijn meer ongewone dingen dan luidsprekers op de smart home-markt die een must-have worden voor consumenten.

FAQ

    Hebben slimme luidsprekers wifi nodig?

    Ja. Google Home-apparaten en andere slimme speakers met een virtuele assistent hebben wifi nodig om te werken. Als je Bluetooth-luidsprekers hebt, voornamelijk voor het verzenden van audio, heb je geen Wi-Fi-verbinding nodig.

    Kun je een slimme luidspreker instellen zonder telefoon?

    Nee. U moet een telefoon of tablet gebruiken om het apparaat in te stellen. Zodra het is verbonden met wifi, kun je het apparaat bedienen met je stem.

    Kunnen slimme luidsprekers u bespioneren?

    Ja, maar het is onwaarschijnlijk. Net als alle slimme apparaten die zijn aangesloten op een Wi-Fi-netwerk, kunnen slimme luidsprekers worden gehackt, maar er zijn geen meldingen geweest van slimme luidsprekers die worden gebruikt om mensen te bespioneren.

    Wat is beter, Google Home of Alexa?

    Beide merken van slimme luidsprekers zijn in bijna alle opzichten gelijk, dus kiezen tussen Google Home- en Alexa-apparaten is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De Google Assistent kan bijvoorbeeld sommige vragen beantwoorden die Alexa niet kan, maar Alexa heeft grappen en vaardigheden om games te spelen, je routines te automatiseren en meer.

Aanbevolen: