Uw M1 Mac kan Windows sneller draaien dan een pc

Inhoudsopgave:

Uw M1 Mac kan Windows sneller draaien dan een pc
Uw M1 Mac kan Windows sneller draaien dan een pc
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Parallels virtualisatiesoftware draait nu op Apple Silicon Macs.
  • M1 Macs draaien Windows 30% sneller dan Intel Macs.
  • Windows op ARM is nog niet officieel beschikbaar voor virtualisatie.
Image
Image

Kan Parallels Windows sneller draaien op M1-Macs dan op pc's? Misschien, maar niet legaal. Toch.

Parallels is software waarmee je virtueel andere besturingssystemen op je Mac kunt uitvoeren. In plaats van een pc op te starten, kun je gewoon dubbelklikken en een Windows-pc daar op je Mac starten, en hij zou alles kunnen doen wat een "echte" pc zou kunnen doen. Nu draait Parallels op Apple Silicon, dus je kunt het op je M1 Mac gebruiken.

"De Apple M1 kan Windows 10 bijna twee keer sneller op ARM draaien dan de eigen hardware van Microsoft", vertelde Bram Jansen, hoofdredacteur bij technische site VPN Alert, via e-mail aan Lifewire. “De Apple M1 draait Windows 10 nog sneller dan de Surface Pro X, die het besturingssysteem native draait en een op Snapdragon 8cx gebaseerde CPU heeft. De M1-processor is gebouwd op de ARM-architectuur.”

Virtualisatie, geen emulatie

Parallels is virtualisatiesoftware, geen emulatiesoftware. Een emulator herschept een stuk hardware als een app. Een emulator voor een SNES-gameconsole is bijvoorbeeld een app die een softwareversie van de gameconsole maakt, waarbij alle circuits als code worden nagebootst. Je kunt dan een origineel spel-ROM op die machine draaien, en het spel zal het verschil niet weten.

Image
Image

Virtualisatie is anders. Het draait alleen software op hardware die het ook native zou kunnen draaien. De oude Intel Macs konden bijvoorbeeld ook Windows draaien. Je zou het gewoon installeren zoals op elke andere pc. Het enige wat Parallels doet, is dat Windows in een app-venster in macOS kan worden uitgevoerd, in plaats van opnieuw op te starten in Windows. Virtualisatie is om deze reden ook sneller dan emulatie.

En het is niet alleen Windows. Je kunt andere besturingssystemen virtualiseren, waarschijnlijk een versie van Linux. Op dit moment kun je Windows zelfs niet legaal gebruiken op een ARM Mac, omdat Microsoft hiervoor nog geen licentie aanbiedt.

Snelheid

Officieel laat Parallels je Windows of Linux op je Mac draaien op "native" snelheden. Dat betekent alleen dat het met een snelheid werkt die vergelijkbaar is met wanneer u Windows op de ouderwetse manier zou installeren. Maar hoe zit het met gebruik in de echte wereld?

Apple's M1 Macs lopen ver voor op Intel's x86-chips wat betreft prestaties en stroomverbruik. Dus hoe snel draait Windows op een M1 Mac? Het antwoord is, vrij snel.

De Apple M1 kan Windows 10 op ARM bijna twee keer sneller draaien dan de eigen hardware van Microsoft.

De officiële cijfers van Parallels zijn indrukwekkend. Ze zeggen dat M1-Macs 250% minder energie verbruiken dan een Intel MacBook Air uit 2020 en tot 60% betere DirectX 11-prestaties dan een Intel MacBook Pro. En Windows draaien op een M1 Mac? Dertig procent sneller dan op een Core i9 Intel MacBook Pro.

Met andere woorden, het is snel. Meer dan snel genoeg om uw werk gedaan te krijgen. Maar er zijn enkele haperingen.

ARMed and Ready

Om Windows in Parallels te installeren, moet je eerst een versie van Windows opsporen die voor ARM is gebouwd, zodat deze daadwerkelijk op je op ARM gebaseerde Mac kan draaien. Technisch gezien mag je het niet installeren, omdat Windows 10 op ARM alleen vooraf geïnstalleerd op computers beschikbaar is. U kunt zich echter aanmelden voor het Windows Insider-programma van Microsoft en daar een kopie downloaden.

Zelfs dan is het mogelijk dat u de gewenste Windows-apps niet kunt uitvoeren.

Met Parallels draait u een native instance van Windows voor ARM op uw Mac, en hiervoor moeten alle Windows-apps in deze virtuele machine worden gecompileerd om op ARM te kunnen draaien. Het probleem is dat er niet veel van beschikbaar zijn. Terwijl Mac-ontwikkelaars de overstap naar Apple Silicon grotendeels hebben omarmd en hun apps dienovereenkomstig hebben aangepast, heeft Windows niet zoveel geluk.

Om dit te verhelpen, heeft Microsoft een emulator in Windows 10 op ARM geplaatst om x86-pc's te emuleren. Om de telling bij te houden, zou je een Intel Windows-app kunnen uitvoeren, geëmuleerd in een virtuele kopie van Windows voor ARM, op je ARM-gebaseerde M1 Mac. Begrepen?

Dit is verre van ideaal, omdat geëmuleerde software langzamer werkt, maar gezien de snelheidswinst van de M1-Macs, zou het allemaal kunnen lukken. De afhaalma altijd is dat het best praktisch is om een Parallels-installatie op je Mac uit te voeren, als je die oude app echt moet gebruiken. Als niet? Doe geen moeite. Tenminste niet totdat Microsoft zijn ARM-spel bij elkaar heeft.

Aanbevolen: