3D TV is dood - wat u moet weten

Inhoudsopgave:

3D TV is dood - wat u moet weten
3D TV is dood - wat u moet weten
Anonim

Laten we er niet omheen draaien: 3D TV is dood. Het is triest nieuws voor degenen die 3D-fans zijn, maar het is tijd om de feiten onder ogen te zien. Er worden geen 3D-tv's gemaakt. In feite stopten de meeste fabrikanten met het maken ervan in 2016.

Het Avatar-effect

Alvorens in te gaan op de "waarom het allemaal mislukte", is het belangrijk om te weten waarom het zelfs maar begon. Het is iets van het "Avatar-effect".

Hoewel het bekijken van 3D-films tientallen jaren teruggaat, was de release van James Cameron's Avatar in 2009 een doorbraak. Met zijn wereldwijde 3D-succes begonnen filmstudio's niet alleen een gestage stroom van 3D-films naar bioscopen te pompen, maar tv-makers, te beginnen met Panasonic en LG, maakten 3D beschikbaar voor thuisweergave met de introductie van 3D-tv. Dat was echter het begin van verschillende fouten.

Dus, wat is er gebeurd?

Veel dingen kwamen samen om 3D TV te verdoemen voordat het echt begon, wat kan worden samengevat door drie factoren:

  • Ongelukkige timing
  • Dure en incompatibele bril
  • Extra kosten

Laten we eens kijken naar deze drie en andere problemen die 3D-tv's vanaf het begin teisterden.

Image
Image

De slecht getimede introductie van 3D TV

De eerste fout was de timing van de introductie. De VS hadden net een grote verstoring van het kopen van consumenten doorgemaakt met de implementatie van de DTV-overgang van 2009, waarbij alle over-the-air tv-uitzendingen overschakelden van analoog naar digitaal.

Als gevolg hiervan kochten tussen 2007 en 2009 miljoenen consumenten ofwel nieuwe HDTV's om te voldoen aan de "nieuwe" uitzendvereisten of analoog-naar-digitale tv-uitzendconverters, zodat ze hun oudere analoge tv's een tijdje konden laten werken langer. Dit betekende dat toen 3D-tv in 2010 werd geïntroduceerd, de meeste consumenten niet klaar waren om hun zojuist gekochte tv's weg te gooien en weer in hun portemonnee te grijpen, alleen maar om 3D te krijgen.

De Bril

Slechte timing was slechts de eerste fout. Om het 3D-effect op een tv te zien moest je een speciale bril dragen. En begrijp dit, er waren concurrerende normen die bepaalden welke bril je moest gebruiken, inclusief passief gepolariseerde en actieve sluiter.

Sommige tv-makers (onder leiding van Panasonic en Samsung) hebben een systeem aangenomen dat 'actieve sluiter' wordt genoemd. In dit systeem moesten kijkers een bril dragen die luiken gebruikte die afwisselend open en dicht gingen, gesynchroniseerd met afwisselend weergegeven linker- en rechteroogbeelden op de tv om het 3D-effect te creëren. Andere fabrikanten (onder leiding van LG en Vizio) hebben echter een systeem aangenomen dat "passief gepolariseerd" wordt genoemd, waarbij de tv zowel het linker- als het rechterbeeld tegelijkertijd weergeeft, en de vereiste bril polarisatie gebruikte om het 3D-effect te bieden.

Een groot probleem was echter dat de bril die bij elk systeem werd gebruikt, niet uitwisselbaar was. Als u een 3D-tv had waarvoor een actieve bril nodig was, kon u geen passieve bril gebruiken of omgekeerd. Om het nog erger te maken, ook al zou je dezelfde passieve bril kunnen gebruiken met elke 3D-tv die dat systeem gebruikte, met tv's die het actieve sluitersysteem gebruikten, zou je niet noodzakelijk dezelfde bril met verschillende merken kunnen gebruiken. Dit betekende dat een bril voor Panasonic 3D-tv's mogelijk niet werkte met een Samsung 3D-tv, omdat de synchronisatievereisten anders waren.

Een ander probleem met 3D-brillen waren de kosten. Hoewel passieve brillen goedkoop waren, waren actieve sluiterglazen erg duur (soms wel $ 100 per paar). Voor een gezin van 4 of meer of als een gezin regelmatig een filmavond organiseerde, waren de kosten behoorlijk hoog.

Extra kosten (u had meer nodig dan alleen een 3D-tv)

Uh-oh, meer kosten in het verschiet! Naast een 3D-tv en de juiste bril moesten consumenten, om toegang te krijgen tot een echte 3D-kijkervaring, investeren in een 3D-compatibele Blu-ray Disc-speler en/of een nieuwe 3D-kabel/satellietdecoder kopen of leasen. Toen internetstreaming begon te stijgen, moest u er ook voor zorgen dat uw nieuwe 3D-tv compatibel was met alle internetdiensten die 3D-streaming aanboden.

Bovendien, voor degenen die een opstelling hadden waarbij videosignalen via een thuisbioscoopontvanger werden gerouteerd, zou een nieuwe ontvanger nodig zijn die compatibel is met 3D-videosignalen van elke aangesloten 3D Blu-ray Disc-speler, kabel/ satellietbox, enz.

De 2D-naar-3D Conversie Mess

Beseffend dat sommige consumenten misschien niet alle andere apparatuur willen kopen die nodig is voor een echte 3D-kijkervaring, besloten tv-makers om de mogelijkheid van 3D-tv's op te nemen om re altime 2D-naar-3D-conversie uit te voeren - grote fout !

Hoewel consumenten hierdoor bestaande 2D-inhoud in 3D direct uit de doos konden bekijken, was de 3D-kijkervaring slecht - zeker inferieur aan het bekijken van echte 3D.

3D is zwak

Een ander probleem met 3D-tv is dat 3D-beelden veel zwakker zijn dan 2D-beelden. Als gevolg hiervan maakten tv-makers de grote fout om ter compensatie geen verhoogde lichtopbrengsttechnologieën in 3D-tv's op te nemen.

Wat echter ironisch is, is dat met de introductie van HDR-technologie in 2015 tv's werden gemaakt met een grotere lichtopbrengst. Dit zou de 3D-kijkervaring ten goede zijn gekomen, maar in een contra-intuïtieve zet besloten tv-makers om de 3D-kijkoptie te dumpen en hun inspanningen te concentreren op het implementeren van HDR en het verbeteren van de 4K-resolutieprestaties, zonder 3D in de mix te houden.

3D, Live TV en Streaming

3D is erg moeilijk te implementeren voor live tv. Om 3D-tv-programma's aan te bieden, zijn twee kanalen nodig, zodat standaard tv-bezitters een programma nog steeds normaal op één kanaal kunnen bekijken, naast degenen die in 3D op een ander willen kijken. Dit betekende hogere kosten voor omroepnetwerken om afzonderlijke feeds aan lokale zenders te leveren, en voor lokale zenders om twee afzonderlijke kanalen te behouden voor uitzending naar kijkers.

Hoewel meerdere kanalen gemakkelijker uit te voeren zijn via kabel/satelliet, waren veel consumenten niet geïnteresseerd in het betalen van extra vereiste vergoedingen, dus het aanbod was beperkt. Na een aanvankelijk aantal 3D-kabel- en satellietaanbiedingen stopten ESPN, DirecTV en anderen.

Vudu en enkele andere kanalen voor internetstreaming bieden echter nog steeds wat 3D-inhoud, maar hoe lang dat zal duren, is een gok.

Problemen op het niveau van detailhandelverkoop

Een andere reden waarom 3D faalde, was de slechte verkoopervaring in de detailhandel.

In het begin was er veel verkoophype en 3D-demonstraties, maar na de eerste push, als je veel retailers tegenkwam die op zoek waren naar een 3D-tv, gaven de verkopers geen goed geïnformeerde presentaties meer, en 3D-brillen ontbraken vaak of, in het geval van actieve sluiterbrillen, niet opgeladen of ontbrekende batterijen.

Het resultaat was dat consumenten die misschien geïnteresseerd waren in het kopen van een 3D-tv, gewoon de winkel uitliepen, niet wetend wat er beschikbaar was, hoe het werkte, hoe ze een 3D-tv het beste konden optimaliseren voor de beste kijkervaring, en wat ze nog meer nodig hadden om thuis 3D-films te kijken.

Ook werd er soms niet goed gecommuniceerd dat alle 3D-tv's afbeeldingen in standaard 2D kunnen weergeven. Met andere woorden, u kunt een 3D-tv net als elke andere tv gebruiken in gevallen waarin 3D-inhoud niet beschikbaar is als 2D-weergave gewenst of passender is.

Niet iedereen houdt van 3D

Om verschillende redenen houdt niet iedereen van 3D. Als je met andere familieleden of vrienden aan het kijken bent, en een van hen wil geen 3D kijken, dan zien ze gewoon twee overlappende beelden op het scherm.

Sharp bood een bril aan die 3D weer kon omzetten naar 2D, maar waarvoor een optionele aankoop nodig was en als een van de redenen waarom de persoon niet naar 3D wilde kijken was omdat hij niet graag een bril droeg, om een ander type bril te gebruiken om 2D-tv te kijken, terwijl anderen dezelfde tv in 3D kijken, was een non-starter.

3D kijken op een tv is niet hetzelfde als een videoprojector

In tegenstelling tot naar de plaatselijke bioscoop gaan of een thuisbioscoopprojector en -scherm gebruiken, is de 3D-kijkervaring op een tv niet hetzelfde.

Hoewel niet iedereen graag naar 3D kijkt, of het nu in een bioscoop of thuis is, accepteren consumenten over het algemeen 3D meer als een bioscoopervaring. Ook in de thuisomgeving biedt het kijken naar 3D met een videoprojector (die nog steeds beschikbaar is) en een groot scherm voor velen een meer acceptabele filmervaring. 3D bekijken op een tv, tenzij op een groot scherm of dichtbij zitten, is als kijken door een klein raam - het gezichtsveld is veel smaller, wat resulteert in een minder dan wenselijke 3D-ervaring

Bottom Line

Een andere tegenvaller was de beslissing om 3D niet in de 4K-standaarden op te nemen, dus tegen de tijd dat het 4K Ultra HD Blu-ray Disc-formaat eind 2015 werd geïntroduceerd, was er geen voorziening voor de implementatie van 3D op 4K Ultra HD Blu -ray Discs, en geen indicatie van filmstudio's om een dergelijke functie te ondersteunen.

Wat het einde van 3D-tv betekent voor de toekomst

Op korte termijn zijn er nog steeds miljoenen 3D-tv's in gebruik in de VS en over de hele wereld (3D-tv is nog steeds groot in China en tot op zekere hoogte in Europa), dus films en andere inhoud zullen nog steeds binnenkort uitgebracht op 3D Blu-ray. Hoewel 3D geen deel uitmaakt van het Ultra HD Blu-ray Disc-formaat, spelen de meeste spelers 3D Blu-ray Discs af.

Als je een 3D-compatibele Blu-ray- of Ultra HD Blu-ray-schijfspeler en een 3D-tv hebt, kun je nog steeds je huidige schijven afspelen, evenals eventuele toekomstige 3D Blu-ray-schijven releases. Er zijn ongeveer 450 3D Blu-ray Disc-filmtitels beschikbaar, met meer in de pijplijn op korte termijn. De meeste van de beste 3D Blu-ray Disc-films worden ook geleverd met een standaard 2D Blu-ray-versie.

Disney en Paramount brengen in de VS geen films meer op 3D Blu-ray Disc op de markt, maar ze zijn beschikbaar in andere geselecteerde markten. Dit betekent dat u ze mogelijk uit internationale bronnen moet kopen. Als je dat doet, zorg er dan voor dat ze compatibel zijn met de regiocode van je speler en dat ze een Engelse soundtrack of ondertitels hebben.

Als we kijken naar de lange termijn, zou 3D-tv een comeback kunnen maken. De technologie kan op elk moment opnieuw worden geïmplementeerd en aangepast voor 4K, HDR of andere tv-technologieën, als tv-makers, contentproviders en tv-zenders dat willen. Ook gaat de ontwikkeling van 3D zonder bril door, met steeds betere resultaten.

Zou 3D-tv succesvol zijn geweest als tv-makers meer hadden nagedacht over timing, marktvraag, technische problemen met betrekking tot productprestaties en consumentencommunicatie? Misschien, of misschien niet, maar er zijn verschillende grote fouten gemaakt en het lijkt erop dat 3D-tv zijn beloop heeft gehad.

The Bottom Line

In consumentenelektronica komen en gaan dingen, zoals BETA, Laserdisc en HD-DVD, CRT, Rear-Projection en Plasma TV's, waarbij Curved Screen TV's nu tekenen van vervagen vertonen. Ook is de toekomst van VR (Virtual Reality), waarvoor omvangrijke hoofddeksels nodig zijn, nog steeds niet gecementeerd. Als vinylplaten echter een onverwacht grote comeback kunnen maken, wie zegt dan dat 3D-tv op een gegeven moment niet zal herleven?

In de tussentijd, voor degenen die 3D-producten en inhoud bezitten en leuk vinden, laat alles werkend blijven. Voor degenen die een 3D-tv of 3D-videoprojector willen kopen, koop er een nu het nog kan. Mogelijk vindt u nog steeds enkele 3D-tv's in de opruiming, en de meeste thuisbioscoopprojectoren bieden nog steeds de 3D-weergaveoptie.

Extra bonus voor 3D-fans

De Samsung 85-inch UN85JU7100 4K Ultra HD 3D-compatibele tv is een model uit 2015 dat mogelijk nog steeds verkrijgbaar is via een paar retailers uit een resterende voorraad van een beperkte productierun tot 2017.

Geen Samsung 2016 (modellen met een K), 2017 (modellen met een M) of 2018 (modellen met een N) is op dit moment geschikt voor 3D. Welk modelaanbod voor 2015 (aangegeven met een J) ook in de pijplijn zit, dat is wat er nog over is, tenzij Samsung anders aankondigt. Als je ruimte hebt voor een 85-inch tv en je bent een 3D-fan, dan is de Samsung UN85JU7100 misschien een tijdelijke kans.

Een andere resterende optie is de 65-inch Sony XBR65Z9D 4K Ultra HD-tv met een 3D-weergaveoptie, een model uit 2016 dat ook nog in beperkte mate beschikbaar is.

Als je een die-hard 3D-fan bent, bekijk dan de voortdurende 3D Blu-ray Disc-recensies op de Blu-ray.com-website en netwerk met andere fans van over de hele wereld bij de 3D Blu-ray Movie Enthusiast Groep op Facebook.

Veelgestelde vragen

  • Hoe werken 3D-tv's? Een 3D-tv creëert een driedimensionale theaterervaring met behulp van overlappende beelden en signalen, die met een speciale 3D-bril worden gedecodeerd tot één beeld. Afhankelijk van het model ondersteunen sommige 3D-tv's alleen 3D-inhoud of zetten ze 2D-video om naar 3D.
  • Hoe kan ik 3D-content bekijken op een niet-3D-tv? Als je geniet van de 3D-kijkervaring en geen 3D-tv hebt, kun je een video instellen projector met een 3D-instelling. Een andere optie is om te kiezen voor een 8K-tv die 3D zonder bril ondersteunt.

Aanbevolen: