Gids voor camcorderlenzen

Inhoudsopgave:

Gids voor camcorderlenzen
Gids voor camcorderlenzen
Anonim

De kans is groot dat je niet veel aandacht besteedt aan de lens van een camcorder, behalve hoeveel zoom erin zit. De lens is een integraal onderdeel van hoe uw camcorder functioneert. Er zijn twee basistypen camcorderlenzen: lenzen die in een camcorder zijn ingebouwd en extra lenzen die u achteraf koopt en bevestigt voor specifieke effecten.

Dit artikel is alleen gericht op ingebouwde camcorderlenzen.

Image
Image

Bottom Line

Een camcorder met een optische zoomlens kan verre objecten uitvergroten. Dit gebeurt door stukjes glas in de camcorder te verplaatsen. Optische zoomlenzen onderscheiden zich door de vergroting die ze bieden. Een 10x zoomlens kan een object 10 keer vergroten.

Fixed-Focus Lenzen

Een lens met vaste focus is er een die niet beweegt om vergroting te bereiken. Het is op zijn plaats vastgezet. Veel camcorders met een fixed focus lens bieden toch een digitale zoom. In tegenstelling tot zijn optische tegenhanger, vergroot een digitale zoom een object ver weg niet. Het snijdt de scène bij om scherp te stellen op een bepaald onderwerp. Om die reden levert een digitale zoom meestal beelden van mindere kwaliteit dan een optische zoomlens.

Inzicht in brandpuntsafstanden

De brandpuntsafstand van een lens verwijst naar de afstand van het midden van de lens tot het punt op de beeldsensor waar het beeld scherp is. In praktische termen vertelt de brandpuntsafstand hoeveel zoom je camcorder biedt en welke hoeken hij vastlegt.

De brandpuntsafstanden worden gemeten in millimeters. Bij camcorders met optische zoomlenzen zie je een cijferpaar. De eerste geeft je de brandpuntsafstand bij de groothoek en de tweede is de maximale brandpuntsafstand bij telefoto, dat is wanneer je hebt uitgezoomd of een onderwerp hebt vergroot. U kunt de vergroting of "x"-factor van uw camcorder bepalen door het tweede getal in de brandpuntsafstand te delen door het eerste. Dus een camcorder met een 35 mm-350 mm lens heeft een 10x optische zoom.

Bottom Line

Een groeiend aantal camcorders maakt gebruik van groothoeklenzen. Er is geen vaste regel voor wanneer een ingebouwde camcorderlens als groothoeklens wordt beschouwd, maar u ziet een model meestal als zodanig geadverteerd wanneer het een brandpuntsafstand van minder dan 39 mm heeft. Zoals de naam al aangeeft, legt een groothoeklens meer van een scène vast zonder dat de schutter een stap of twee achteruit hoeft te doen om alles in zich op te nemen.

Aperture begrijpen

Een lens regelt de hoeveelheid licht die door de sensor gaat met behulp van een diafragma, ook wel de iris genoemd. Denk aan een pupil die groter wordt om meer licht binnen te laten of vernauwt om minder licht binnen te laten, en je krijgt een idee van hoe de iris werkt.

De grootte van de irisopening wordt het diafragma genoemd. Met geavanceerde camera's kunt u de grootte van het diafragma regelen. Dit is om twee redenen belangrijk:

  • Een groot diafragma laat meer licht binnen, maakt de scène helderder en verbetert de prestaties in slecht verlichte omgevingen. Omgekeerd laat een klein diafragma minder licht door.
  • Door het diafragma van de lens aan te passen, kun je de scherptediepte aanpassen, dat is hoeveel van een scène is scherpgesteld. Een groot diafragma zorgt ervoor dat objecten voor je goed scherp zijn, maar de achtergrond wazig. Een klein diafragma brengt alles in beeld.

Camcorderfabrikanten adverteren meestal met het maximale diafragma of hoe wijd de iris kan openen om licht toe te laten. Hoe breder, hoe beter.

Hoe kunt u zien wat het diafragma van uw camcorder is?

Het diafragma van een camcorder wordt gemeten in f-stops. Net als de optische zoomclassificatie, kunt u wat rekenwerk doen om het maximale diafragma van uw camcorder te bepalen. Verdeel de totale brandpuntsafstand door de diameter van de lens, die meestal in de bodem van de lenscilinder wordt geëtst. Heb je dus een 220mm lens met een diameter van 55mm, dan heb je een maximaal diafragma van f/4.

Hoe lager het f-stopgetal, hoe groter de lensopening. Dus in tegenstelling tot een optische zoom, waarbij je op zoek bent naar een hoog getal, wil je een camcorder met een laag diafragma of f-stopgetal.

Aanbevolen: