Wat is de definitie van dynamisch IP?

Inhoudsopgave:

Wat is de definitie van dynamisch IP?
Wat is de definitie van dynamisch IP?
Anonim

Een dynamisch IP-adres is een IP-adres dat automatisch wordt toegewezen aan elke verbinding, of node, van een netwerk, zoals uw smartphone, desktop-pc of draadloze tablet. Deze automatische toewijzing van IP-adressen wordt bereikt door een zogenaamde DHCP-server.

Een door een DHCP-server toegewezen IP-adres wordt dynamisch genoemd omdat het vaak anders zal zijn bij toekomstige verbindingen met het netwerk.

Het tegenovergestelde van een dynamisch IP-adres wordt een statisch IP-adres genoemd (een adres dat handmatig is geconfigureerd).

Image
Image

Waar worden dynamische IP-adressen gebruikt?

Het openbare IP-adres dat door hun ISP's aan de router van de meeste thuis- en zakelijke gebruikers wordt toegewezen, is een dynamisch IP-adres. Grotere bedrijven maken meestal geen verbinding met internet via dynamische IP-adressen en hebben in plaats daarvan statische IP-adressen toegewezen gekregen, en alleen aan hen.

In een lokaal netwerk zoals bij u thuis of op uw bedrijf, waar u een privé IP-adres gebruikt, zijn de meeste apparaten waarschijnlijk geconfigureerd voor DHCP, wat betekent dat ze dynamische IP-adressen gebruiken. Als DHCP niet is ingeschakeld, moet voor elk apparaat in uw thuisnetwerk de netwerkinformatie handmatig worden ingesteld.

Sommige internetproviders wijzen "kleverige" dynamische IP-adressen toe die wel veranderen, alleen minder vaak dan een typisch dynamisch IP-adres.

Wat zijn de voordelen van dynamische IP-adressen?

Het belangrijkste voordeel van het dynamisch toewijzen van IP-adressen is dat het flexibeler is en gemakkelijker in te stellen en te beheren dan statische IP-adrestoewijzingen.

Een laptop die verbinding maakt met het netwerk kan bijvoorbeeld een bepaald IP-adres toegewezen krijgen, en wanneer de verbinding wordt verbroken, kan dat adres nu vrij worden gebruikt door een ander apparaat dat later verbinding maakt, zelfs als het niet hetzelfde is laptop.

Met dit type IP-adrestoewijzing is er weinig limiet aan het aantal apparaten dat verbinding kan maken met een netwerk, aangezien apparaten die niet verbonden hoeven te worden, de verbinding kunnen verbreken en de pool van beschikbare adressen voor een ander kunnen vrijmaken apparaat.

Het alternatief zou zijn dat de DHCP-server een bepaald IP-adres opzij zet voor elk apparaat, voor het geval het verbinding wil maken met het netwerk. In dit scenario zouden een paar honderd apparaten, ongeacht of ze in gebruik waren of niet, elk hun eigen IP-adres hebben, wat de toegang voor nieuwe apparaten zou kunnen beperken.

Een ander voordeel van het gebruik van dynamische IP-adressen is dat het eenvoudiger te implementeren is dan statische IP-adressen. Er hoeft niets handmatig te worden ingesteld voor nieuwe apparaten die verbinding maken met het netwerk - het enige wat u hoeft te doen is ervoor te zorgen dat DHCP is ingeschakeld op de router.

Aangezien bijna elk netwerkapparaat standaard is geconfigureerd om een IP-adres uit de beschikbare pool van adressen te halen, gaat alles automatisch.

Wat zijn de nadelen van dynamische IP-adressen?

Hoewel het voor een thuisnetwerk zeer gebruikelijk en technisch acceptabel is om een dynamisch toegewezen IP-adres voor zijn router te gebruiken, doet zich een probleem voor als u probeert toegang te krijgen tot dat netwerk vanaf een extern netwerk.

Stel dat je thuisnetwerk een dynamisch IP-adres heeft gekregen van je ISP, maar dat je op afstand toegang moet krijgen tot je thuiscomputer vanaf je werkcomputer.

Aangezien de meeste programma's voor toegang op afstand/desktop vereisen dat u het IP-adres van uw router weet om bij de computer binnen dat netwerk te komen, maar het IP-adres van uw router regelmatig verandert omdat het dynamisch is, kunt u in de problemen komen.

Aanbevolen: