Hoe Mac OS opnieuw te installeren

Inhoudsopgave:

Hoe Mac OS opnieuw te installeren
Hoe Mac OS opnieuw te installeren
Anonim

Het opnieuw installeren van macOS lost zowat elk probleem op dat je hebt met het besturingssysteem, maar het kan overdreven zijn. Het is een goede optie als uw computer niet meer opstart of als er problemen op systeemniveau zijn die u niet kunt oplossen. Het is ook handig als een installatie zo fout is gegaan dat je beter terug kunt gaan naar het begin. Als je voorzichtig bent en geluk hebt, kun je zelfs macOS opnieuw installeren zonder je harde schijf te wissen.

De informatie in dit artikel is van toepassing op macOS Catalina (10.15) tot en met macOS Sierra (10.12).

Bottom Line

Je eerste herinstallatiekeuze zou altijd moeten zijn om macOS opnieuw te installeren zonder je opstartschijf te wissen. Deze aanpak behoudt uw gebruikersbestanden door macOS-systeembestanden te vervangen door bekende goede versies. Als uw probleem hiermee niet is opgelost, kunt u de opstartschijf wissen en een nieuwe herinstallatie uitvoeren. Gebruik alleen een opstartbaar USB-installatieprogramma om macOS opnieuw te installeren als u helemaal niet kunt opstarten in de herstelmodus.

Hoe macOS opnieuw te installeren met behulp van de herstelmodus

De standaardmethode voor het opnieuw installeren van macOS is via de herstelmodus, die opstart vanaf een afzonderlijke herstelpartitie op uw opstartschijf die macOS tijdens de installatie aanmaakt.

Je kunt de partitie niet wijzigen. Om de opstartpartitie te ontgrendelen, start macOS op vanaf de herstelpartitie. U bent vrij om wijzigingen en aanpassingen aan uw primaire opstartpartitie in de herstelpartitie aan te brengen, inclusief het volledig wissen of opnieuw installeren van macOS.

Om op te starten in de herstelmodus, herstart je Mac. Houd Command+ R ingedrukt zodra uw Mac wordt uitgeschakeld en terwijl de computer opstart. Laat de toetsen los wanneer u het Apple-logo, een voortgangswiel of een wachtwoordprompt ziet.

Als uw Mac een firmwarewachtwoord vereist, moet u dit invoeren voordat u succesvol kunt opstarten in de herstelmodus. Deze vereiste is meestal het geval wanneer een organisatie met een beheerbeleid voor mobiele apparaten de Mac beheert. Als u het firmwarewachtwoord niet weet en het ook niet kunt krijgen, kan Apple uw Mac mogelijk voor u ontgrendelen als u kunt bewijzen dat u de eigenaar bent.

Hoe macOS opnieuw te installeren zonder alles te wissen

Als je macOS-installatie problemen veroorzaakt, hoef je de schijf niet helemaal te wissen en helemaal opnieuw te beginnen. De macOS kan alleen de systeembestanden opnieuw installeren en eventuele beschadigde of beschadigde systeembestanden vervangen.

Dit is de standaardmethode voor het opnieuw installeren van macOS. Het is ook de eerste methode die je zou moeten proberen, omdat het de minst destructieve is. Het lost je problemen misschien niet op, maar het is ook geen nucleaire optie.

Image
Image

Start de herstelmodus op en selecteer MacOS opnieuw installeren vanuit de macOS Utilities-toepassing. Selecteer vervolgens Doorgaan om het installatieproces te starten. Volg de instructies op het scherm om macOS opnieuw te installeren.

Hoe kan ik macOS wissen en opnieuw installeren

Wis je harde schijf en begin helemaal schoon met wissen en opnieuw installeren. Formatteer met Schijfhulpprogramma en installeer macOS opnieuw.

Dit proces verwijdert permanent alle bestanden op je opstartschijf, dus zorg ervoor dat je een back-up hebt voordat je doorgaat.

  1. Start de herstelmodus op en klik op Schijfhulpprogramma in macOS Utilities.

  2. Selecteer uw opstartschijf in het linkerdeelvenster.
  3. Klik op Erase om opties weer te geven voor het wissen van uw opstartschijf.
  4. Als u Mojave of hoger installeert, kiest u Apple File System (APFS) als uw indeling. Als u High Sierra of eerder installeert, kiest u macOS Extended (Journaled) als uw indeling.
  5. Geef de schijf dezelfde naam als voor het wissen. De standaardnaam is "Macintosh HD."
  6. Klik op Erase om de schijf te wissen.
  7. Sluit Schijfhulpprogramma om terug te keren naar de macOS Utilities-app.
  8. Klik op Install macOS in het menu en volg de instructies op het scherm om door te gaan met een standaardinstallatie.

Andere opties voor herstelmodus

Standaard schakelt de herstelmodus de herinstallatie van uw macOS-installatie in met de versie van macOS die op uw Mac is geïnstalleerd. Maar je hebt ook toegang tot verschillende installatietools die verschillende versies van macOS installeren. U krijgt toegang tot deze modi door de modificatietoetsen ingedrukt te houden terwijl u opstart in de herstelmodus:

  • Command+ R: Start de herstelmodus op en installeer de nieuwste versie van macOS opnieuw op uw Mac.
  • Option+ Command+ R: opstarten in online herstelmodus, die de nieuwste compatibele versie van macOS en installeert deze op uw Mac. Als uw herstelpartitie beschadigd is of de macOS-versie die momenteel op uw Mac staat niet opnieuw kunt installeren, kan dit netwerkherstel de installatie herstellen met een nieuwe bestandsdownload.
  • Shift+ Option+ Command+ R: Start op in de herstelmodus om de macOS-versie te installeren die bij uw Mac is geleverd of de dichtstbijzijnde beschikbare versie.

MacOS opnieuw installeren met een opstartbaar installatieprogramma

Als je Mac zo niet meer functioneert dat je niet meer kunt opstarten in de herstelmodus, wees dan niet bang. U kunt macOS opnieuw installeren vanaf een opstartbaar USB-installatieprogramma. Het is een complex proces dat minstens één werkende Mac vereist.

Het is verstandig om vooraf een up-to-date opstartbaar installatieprogramma te maken als noodreparatietool.

Je hebt een volledige versie van het macOS-installatieprogramma nodig en een USB-station dat is geformatteerd voor macOS Extended met ten minste 12 GB aan ruimte. Gebruik Schijfhulpprogramma om uw USB te formatteren voordat u doorgaat, indien nodig.

  1. Download het macOS-installatieprogramma uit de Mac App Store: macOS Catalina, macOS Mojave of macOS High Sierra.

    Als je hardware niet compatibel is met Catalina, Mojave of High Sierra, kun je een eerdere macOS-versie proberen.

  2. Nadat het installatieprogramma automatisch is gestart, sluit u het installatieprogramma af via het menu of drukt u op Command+ Q.

    Image
    Image
  3. Open Terminal en voer de volgende opdracht uit. Zorg ervoor dat u "USB" vervangt door de naam van uw geformatteerde USB-drive:

    sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/USB

    Als je Mojave niet installeert, verander dan het pad naar de juiste naam.

  4. Voer uw systeemwachtwoord in wanneer daarom wordt gevraagd en druk op Return om het proces te verifiëren.
  5. Typ Y en druk op Return om het aanmaken van het installatieprogramma te bevestigen. Hierdoor wordt de USB-drive gewist en wordt de opstartbare installatiekopie naar de USB-drive geschreven.

    Image
    Image
  6. Als het proces is voltooid, start u uw Mac opnieuw op terwijl u de Option-toets ingedrukt houdt om het opstartselectiemenu te openen.
  7. Selecteer uw USB-station in het opstartmenu.
  8. Volg de instructies op het scherm om macOS te formatteren en opnieuw te installeren op uw primaire harde schijf.

Aanbevolen: