Hoe Windows op te schonen (verwijder & opnieuw installeren)

Inhoudsopgave:

Hoe Windows op te schonen (verwijder & opnieuw installeren)
Hoe Windows op te schonen (verwijder & opnieuw installeren)
Anonim

Wat te weten

  • Tijdens een schone installatie van Windows - een laatste probleemoplossingsproces - worden alle gegevens op de harde schijf van de computer gewist.
  • Voor gebruikers van Windows 11 en 10 wordt het Reset This PC-proces aanbevolen in plaats van een schone installatie.
  • Voor Windows 8, 7, Vista en XP wordt een schone installatie aanbevolen voor het oplossen van ernstige problemen.

Dit artikel behandelt hoe u Windows schoon kunt installeren in een poging om ernstige problemen met uw computer aan te pakken. Het bevat informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op het opnieuw installeren van uw bestanden op de computer nadat de schone installatie is voltooid.

Wanneer een schone installatie wordt aanbevolen

Een schone installatie van Windows is de juiste manier om te gaan wanneer alle andere softwareproblemen die je hebt geprobeerd niet zijn gelukt en je een schone kopie van Windows opnieuw op je computer wilt installeren of opnieuw wilt installeren.

Meestal probeert u een schone installatie nadat een van de automatische herstelprocessen van Windows uw probleem niet heeft opgelost. Een schone installatie brengt uw computer terug in vrijwel dezelfde staat als op de eerste dag dat u hem aanzette.

In het geval dat het nog niet duidelijk is, moet dit worden gereserveerd voor de ernstigste problemen met het Windows-besturingssysteem, aangezien alle gegevens op uw primaire harde schijfpartitie (meestal de C-schijf) tijdens het proces worden gewist.

Image
Image

Opschonen Windows installeren

Een schone installatie van Windows wordt uitgevoerd tijdens het installatieproces van Windows door de bestaande Windows-installatie te verwijderen (ervan uitgaande dat die er is) voordat u een nieuw besturingssysteem installeert of het bestaande opnieuw installeert.

In Windows 11 en Windows 10 is het proces Deze pc opnieuw instellen een eenvoudigere en even effectieve manier om Windows opnieuw te installeren. Zie Hoe u uw pc kunt resetten voor een uitleg.

De afzonderlijke stappen voor het voltooien van een schone installatie kunnen sterk verschillen, afhankelijk van het besturingssysteem dat u gebruikt:

  • Hoe schoon te maken Installeer Windows 11
  • Hoe schoon te maken Installeer Windows 10
  • Opschonen Windows 8 installeren
  • Hoe schoon te maken Installeer Windows 7
  • Opschonen Windows Vista installeren
  • Opschonen Windows XP installeren

Belangrijke herinneringen

Onthoud dat een schone installatie alles wist van de schijf waarop Windows is geïnstalleerd. Als we alles zeggen, bedoelen we alles. U moet een back-up maken van alles wat u wilt opslaan voordat u met dit proces begint! U kunt online een back-up van uw bestanden maken of een offline back-uptool gebruiken.

Naast het maken van een back-up van de afzonderlijke bestanden die u wilt behouden, moet u zich ook voorbereiden op het opnieuw installeren van uw programma's. Verzamel de originele installatieschijven en gedownloade programma-instellingen voor elk programma dat u terug op uw computer wilt zetten.

In de meeste gevallen, vooral bij moderne softwareprogramma's die nog steeds online toegankelijk zijn via digitale downloads, is het voldoende om te weten welke programma's u opnieuw wilt installeren (er is geen echte back-up nodig) omdat u ze gewoon opnieuw kunt downloaden vanuit de software website van de maker. Een gemakkelijke manier om al uw geïnstalleerde programma's te documenteren is met de Save to text file optie in CCleaner, toegankelijk via Tools > Uninstall

Image
Image

Er zal geen enkel ander programma op uw computer staan, behalve de programma's die worden geleverd met een originele Windows-installatie, nadat de schone installatie is voltooid.

Als je alleen een herstelschijf van de computerfabrikant hebt, maar geen originele Windows Setup-schijf of download, is een schone installatie zoals beschreven in de gekoppelde handleidingen hierboven misschien niet mogelijk. Uw herstelschijf kan in plaats daarvan een relatief vergelijkbaar proces hebben dat uw hele pc, Windows en programma's terugzet naar de fabrieksinstellingen.

Raadpleeg de documentatie die bij uw computer is geleverd of neem rechtstreeks contact op met uw computerfabrikant voor aanwijzingen.

Aanbevolen: