Retina-display vs. 4K vs. True Tone

Inhoudsopgave:

Retina-display vs. 4K vs. True Tone
Retina-display vs. 4K vs. True Tone
Anonim

Retina-displays, 4K en True Tone behoren tot de schermresoluties die beschikbaar zijn op de tabletmarkt. Maar welke zijn de kosten waard en welke zijn slechts marketingbuzzwoorden? Is het geld uitgeven aan een 4K-tablet echt de moeite waard? En hoe verhoudt het zich tot het Retina-display en True Tone? We zullen het uitleggen.

Image
Image
Retina-display 4K True Tone
Pixeldichtheid die hoog genoeg is dat individuele pixels niet langer door het menselijk oog worden waargenomen wanneer het apparaat op een normale kijkafstand wordt gehouden. Best op tablets met een diagonaal van 12 inch of meer. Kan DCI-P3 Wide Color Gamut produceren, een standaard die wordt gebruikt door de tv-industrie.

Er is een belangrijk verschil tussen een tablet en een televisie. Een televisie wordt voornamelijk gebruikt om video te kijken. Om het meeste uit de video's die je bekijkt te halen, moet de resolutie van je televisie overeenkomen met de resolutie van de video. Dus hoewel televisies in verschillende formaten verkrijgbaar zijn, heeft de industrie een standaard schermresolutie nodig die overeenkomt met de geproduceerde video met de resolutie van de televisie. Het heeft geen zin om een hogere resolutie te hebben voor een grotere televisie wanneer het beeld op het scherm wordt weergegeven met een lagere gestandaardiseerde resolutie.

4K is dus een belangrijke standaard voor de televisie-industrie. Maar tablets worden voor veel meer gebruikt dan alleen het streamen van video's van Netflix en Amazon Prime. Dus in termen van een tablet heeft de aanduiding 4K minder betekenis. Maakt dat Retina of True Tone (of beide) een betere optie?

Retina-display voor- en nadelen

  • Wordt geleverd met veel verschillende schermresoluties.
  • Prachtige beelden.
  • Biedt geen extra kijkvoordelen na een bepaald punt.
  • Hogere schermresoluties verbruiken meer grafische kracht en maken de batterij sneller leeg.

Een retina-display is een scherm met een pixeldichtheid die zo hoog is dat individuele pixels niet meer kunnen worden onderscheiden door het menselijk oog wanneer het apparaat op een normale kijkafstand wordt gehouden, aldus Apple. De normale kijkafstand is een belangrijk onderdeel van deze vergelijking, want hoe dichter je het apparaat vasthoudt, hoe kleiner de individuele pixels moeten zijn voordat ze niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Apple beschouwt de normale kijkafstand van een smartphone tussen de 10 en 12 inch en de normale kijkafstand voor een tablet is ongeveer 15 inch.

Het onderscheid tussen Retina-displays is belangrijk omdat een hogere schermresolutie geen extra kijkvoordelen biedt. Zodra het menselijk oog geen afzonderlijke pixels meer kan onderscheiden, is het scherm zo helder als maar kan. En hogere schermresoluties vereisen meer grafische kracht, waardoor de batterij sneller leeg raakt. Dus het overschrijden van een Retina-display kan afbreuk doen aan het apparaat.

Het verwarrende van een Retina-display is dat het wordt geleverd met veel verschillende schermresoluties. Een 4K-scherm heeft over het algemeen een resolutie van 3840 x 2160, ongeacht de grootte, maar de resolutie van een Retina-scherm verandert meestal op basis van de grootte.

De 9,7-inch iPad Pro heeft een 9,7-inch scherm diagonaal gemeten met een resolutie van 2048 x 1536. Dit geeft het een PPI van 264, wat Apple voldoende acht als een Retina-display voor een tablet. De 12,9-inch iPad Pro heeft een resolutie van 2732 x 2048, wat hem ook een PPI van 264 geeft.

Een PPI van ongeveer 250 of meer is de sleutel tot het bereiken van dat Retina-displaybereik in tablets. De iPad Mini 4 heeft een PPI van 326 omdat hij dezelfde schermresolutie heeft als een iPad Air 2 met een kleiner 7,9-inch scherm. Apple dacht dat het behoud van dezelfde resolutie vanuit het oogpunt van compatibiliteit belangrijker was dan de extra belasting van de batterij, maar het scherm zelf zou er ongeveer hetzelfde uitzien met een kleinere resolutie.

4K Voors en tegens

  • Scherpere video's.
  • 3840 x 2160 of 2160p resolutie.
  • Meer pixels per inch (PPI) dan HD.
  • Alleen voordelen voor het streamen van video.
  • Best op tablets met een diagonaal van 12 inch of meer.
  • Momenteel is er een beperkte selectie films en tv in 4K.
  • Het streamen van 4K-video vereist meer bandbreedte.

Wat betreft het kopen van een tablet, zou de 4K-aanduiding alleen een punt van zorg moeten zijn als je het apparaat voornamelijk gebruikt om televisie te kijken en video te streamen. Het echte getal waarnaar moet worden gezocht, is de pixels per inch (PPI) van het scherm. PPI is gebaseerd op schermgrootte en schermresolutie. De meeste tablets geven het nu weer in hun specificaties.

Je kunt een lijst zien van tv-zenders en kabelaanbieders met apps voor de iPad.

Een 4K-resolutie op een tablet moet over het algemeen alleen worden overwogen op tablets met een diagonaal van 12 inch of meer. Kleinere tablets met een 4K-resolutie springen op de kar voor een scherm dat meer batterijvermogen gebruikt, maar geen duidelijkere resolutie biedt dan een iPad.

Toen Samsung de 4K Galaxy Tab S3-tablet uitbracht, had deze een beslist on-4K-resolutie van 2048 x 1536. Dit is dezelfde resolutie als de 9.7-inch iPadPro. Samsung bracht deze Galaxy Tab S3 op de markt als een 4K-tablet omdat hij 4K-video kan accepteren, ook al kan hij deze niet op het scherm weergeven. Dit brengt in feite marketingbuzzwoorden in het aas-en-switch-gebied. Het betekent ook dat je sceptisch moet zijn over een tablet die zichzelf 4K noemt.

Hoewel 3D-tv's een beetje een rage zijn gebleken, zullen 4K-tv's hier waarschijnlijk blijven, maar het kan langer duren dan sommigen denken voordat het de echte standaard wordt. Er is meer ruimte nodig om een 4K-video op te slaan en, belangrijker nog, er is meer bandbreedte nodig om 4K te streamen.

Het duurt momenteel ongeveer 5-6 Megabytes per seconde (Mbps) om 1080p high-definition video te streamen. Als je rekening houdt met de noodzaak om te bufferen en om te gaan met de variërende snelheden van wifi, zou 8 Mbps meer ideaal zijn. Momenteel duurt het tussen 12 Mbps en 15 Mbps om 4K-video te streamen, met een ideale verbinding van ongeveer 20 Mbps.

Voor veel mensen zou dat het grootste deel van de bandbreedte in beslag nemen die ze van hun internetprovider krijgen. Zelfs degenen met een verbinding van 50 Mbps zouden een grote vertraging ervaren als twee mensen op hun netwerk tegelijkertijd een 4K-film zouden proberen te kijken.

Hoewel het mogelijk is om het probleem te omzeilen, zou een bedrijf als Netflix of Hulu Plus een enorme stijging zien in de kosten voor het streamen van video. En ISP's zoals Verizon FIOS en Time Warner Cable worstelen al met de hoeveelheid bandbreedte die Netflix alleen in beslag neemt tijdens prime time. Het internet zou onbruikbaar kunnen worden als het streamen van 4K-video wijdverbreid zou zijn.

Dus, we zijn er nog niet helemaal. Maar vanuit prijsoogpunt komen 4K-televisies steeds dichter bij dat consumentenniveau. Over een paar jaar denken velen misschien dat de extra $ 100 die wordt uitgegeven om te upgraden naar een 4K-scherm de moeite waard is. Het kan eigenlijk wat langer duren voordat internetproviders er klaar voor zijn, maar ze komen er wel.

True Tone Voors en tegens

  • Kan DCI-P3 Wide Color Gamut produceren.
  • Detecteert omgevingslicht en verandert het om licht uit de echte wereld na te bootsen.
  • Kan aan en uit worden gezet.
  • Verbruikt een kleine hoeveelheid batterij.

De Apple iPad Pro-lijn heeft wat het een True Tone-scherm noemt. Het True Tone-scherm kan DCI-P3 Wide Color Gamut produceren, een standaard die door de muziekindustrie wordt gebruikt. De verschuiving naar Ultra-High Definition (UHD) in de tv-industrie is een verschuiving naar een breder kleurengamma in plaats van alleen maar het verhogen van de schermresolutie.

Een ander kenmerk van het Apple True Tone-display is de mogelijkheid om omgevingslicht te detecteren en de wittint op het scherm te wijzigen om het effect van licht in de echte wereld na te bootsen. Dit is vergelijkbaar met hoe een vel papier er witter uit kan zien in de schaduw en geler direct onder de zon.

Welke moet je kiezen?

Als je een fervent film- en televisieliefhebber bent die voornamelijk een tablet gebruikt voor het streamen van video, wil je misschien investeren in 4K. Het biedt echter geen voordelen voor andere vormen van media zoals e-books, en er zijn vrijwel geen 4K-videogames op mobiele platforms. Als u uw tablet meer als een multifunctioneel apparaat gebruikt, wilt u misschien een Retina-display. Wat True Tone betreft, het is een welkome aanvulling, maar nauwelijks nodig.

Aanbevolen: