Wat is MicroLED?

Inhoudsopgave:

Wat is MicroLED?
Wat is MicroLED?
Anonim

MicroLED is een videoweergavetechnologie die gebruikmaakt van microscopisch kleine LED's die, wanneer ze over een videoschermoppervlak worden geplaatst, een zichtbaar beeld kunnen produceren.

Elke MicroLED is een pixel die zijn eigen licht uitstra alt, het beeld produceert en de kleur toevoegt. Een MicroLED-pixel is opgebouwd uit rode, groene en blauwe elementen (subpixels genoemd). MicroLED's kunnen afzonderlijk worden verlicht, gedimd of aan of uit worden gezet.

Bottom Line

MicroLED-technologie is vergelijkbaar met de technologie die wordt gebruikt in OLED-tv's en sommige pc-monitoren, draagbare en draagbare apparaten. OLED-pixels produceren ook hun eigen licht, beeld en kleur en kunnen afzonderlijk worden gedimd of in- of uitgeschakeld. Hoewel OLED-technologie beelden van uitstekende kwaliteit weergeeft, gebruikt het organische materialen, terwijl MicroLED anorganisch is. Als gevolg hiervan neemt het vermogen om OLED-beelden te produceren in de loop van de tijd af en is het vatbaar voor "inbranden" wanneer statische beelden gedurende lange tijd worden weergegeven.

MicroLED versus LED/LCD

MicroLED's zijn anders dan LED's die momenteel worden gebruikt in LCD-tv's (inclusief LED/LCD en QLED) en de meeste pc-monitoren. De LED's die in deze producten en soortgelijke videoschermen worden gebruikt, produceren het beeld niet echt. In plaats daarvan zijn de LED's slechts kleine gloeilampen die achter het scherm of langs de randen van het scherm zijn geplaatst en die licht door LCD-pixels sturen die de beeldinformatie bevatten. Kleur wordt toegevoegd als het licht door extra rode, groene en blauwe filters gaat voordat het het schermoppervlak bereikt. MicroLED's zijn veel kleiner dan de LED-lampen die worden gebruikt in LED/LCD- en QLED-tv's.

MicroLED Pros

  • MicroLED-pixels verslechteren niet in de loop van de tijd en zijn minder vatbaar voor beeldpersistentie, niet onderhevig aan inbranden, wat beperkingen zijn bij OLED. Ze zijn ook helderder dan OLED-pixels - vergelijkbaar met de helderheid van LED/LCD-pixels, maar net zo capabel als OLED in het weergeven van absoluut zwart en gelijkwaardige niveaus van kleurverzadiging.
  • Ondersteunt lage latentie en snellere verversingsfrequenties zonder afhankelijk te zijn van frame-interpolatie, het invoegen van zwarte frames of scannen met achtergrondverlichting (goed nieuws voor gamers!).
  • Bredere kijkhoek dan de huidige LED/LCD-technologie kan bieden.
  • Hoge lichtopbrengst die geschikt is voor HDR en zowel binnen als buiten,
  • Compatibel met zowel 2D als 3D kijkapplicaties.
  • Lager stroomverbruik dan LED/LCD- en OLED-technologie, bij vergelijking van equivalente schermgrootte.
  • Betere weergave voor toepassingen in grote zalen. De huidige videoschermen voor buiten, evenals in winkelcentra, arena's en stadions zijn helder. De LED's die in die displays worden gebruikt, zijn echter niet veel kleiner dan LED-kerstverlichting die u thuis zou kunnen gebruiken. Hierdoor zie je vaak de led-structuur van de schermen waardoor ze na een korte bezichtiging irritant worden. Door veel kleinere MicroLED's te gebruiken, is een vloeiendere "tv-achtige" kijkervaring mogelijk voor buiten- en grote locaties.
  • MicroLED ondersteunt modulatorconstructie. Tv's, pc-monitoren en videoschermen worden meestal gemaakt met behulp van een enkel paneel en een filmscherm is meestal één vel stof. Een MicroLED-display kan echter worden samengesteld uit kleinere modules om elk gewenst schermformaat in verschillende beeldverhoudingen te creëren. Dit is zeer geschikt voor commerciële toepassingen, zoals grote digital signage-schermen (zoals buitenschermen die worden gebruikt in Las Vegas, of scoreborden en videoschermen die worden gebruikt in arena's en stadions), of als een videoprojector/schermvervanging in bioscopen.
Image
Image

Moduleafmetingen (ook wel kasten genoemd) variëren afhankelijk van de fabrikant. Eén modulegrootte die Samsung gebruikt, is 2,6 x 1,5 x 0,2 voet.

MicroLED nadelen

  • Moeilijk aan te passen voor draagbare, draagbare, kleinere tv- of pc-monitorschermen die hoge resoluties vereisen.
  • Modulaire constructie ondersteunt alleen wandmontage voor grotere schermtoepassingen.
  • Zeer hoge productiekosten vanwege de precisie die nodig is om MicroLED's op een ondergrond te plaatsen.

Hoe MicroLED wordt gebruikt

MicroLED-schermen worden meestal gebruikt in commerciële toepassingen, maar worden langzaamaan beschikbaar voor consumenten via een speciale bestelling (u kunt nog niet naar uw lokale Best Buy gaan of er een bestellen op Amazon).

Samsung Wall: Samsung brengt zijn MicroLED-schermen voor zowel zakelijk (digital signage) als thuisgebruik op de markt als "The Wall". Afhankelijk van het aantal samengestelde modules (totale schermgrootte) kunnen gebruikers beelden bekijken in 4K- of 8K-resolutie. De modulair samengestelde schermformaten voor 4K zijn 75 en 146 inch (4K), 219 inch (6K) en 292 inch (8K).

Image
Image

Samsung Cinema Screen: Samsung's Cinema Screen (ook wel Onyx Screen genoemd) maakt gebruik van MicroLED-modules om grote schermen te assembleren die nodig zijn voor bioscopen, waardoor een traditioneel projector/scherm instellen. Cinema Screen is helderder, kan hogere resoluties weergeven en is 3D-compatibel. Bioscoopschermen zijn geïnstalleerd in geselecteerde bioscopen in Zuid-Korea, China, Thailand, Zwitserland - en nu, de V. S.

Image
Image

Sony CLEDIS: CLEDIS staat voor (Crystal LED Integrated Ssysteem of Sstructuur). Sony implementeert zijn variant van MicroLED voornamelijk in digital signage-toepassingen, maar net als Samsung promoot het ook het gebruik ervan in de thuisomgeving. Voorgestelde schermformaten zijn 146, 182 en 219 inch.

Image
Image

LG heeft ook microLED-schermtechnologie gedemonstreerd voor zakelijke en commerciële toepassingen.

Image
Image

The Bottom Line

MicroLED belooft veel voor de toekomst van videoschermen. Het biedt een lange levensduur zonder inbranden, hoge lichtopbrengst, geen backlight-systeem vereist, en elke pixel kan worden in- en uitgeschakeld, waardoor absoluut zwart wordt weergegeven. Deze mogelijkheden overwinnen de beperkingen van zowel OLED- als LCD-videoweergavetechnologie. Ondersteuning voor modulaire constructie is ook praktisch omdat kleinere modules gemakkelijker te maken en te verzenden zijn, en eenvoudig te monteren om een groot scherm te creëren.

Het nadeel is dat MicroLED momenteel beperkt is tot toepassingen met een groot scherm. Hoewel ze al microscopisch klein zijn, zijn de huidige MicroLED-pixels niet klein genoeg om 4K-resolutie te bieden in kleine en middelgrote tv- en pc-schermformaten, maar Samsung brengt een 75-inch diagonaal schermformaatoptie voor thuisgebruik op de markt die 4K-resolutiebeelden kan weergeven. Grotere schermen kunnen resoluties van 8K of hoger weergeven, afhankelijk van het aantal gebruikte modules.

Apple levert ook een gezamenlijke inspanning om MicroLED's op te nemen in draagbare en draagbare apparaten, zoals mobiele telefoons en smartwatches. Het verkleinen van de grootte van MicroLED-pixels zodat kleinere schermapparaten een zichtbaar beeld kunnen weergeven, terwijl het kosteneffectief massaal produceren van de kleine schermen zeker een uitdaging is. Als het Apple lukt, ziet u MicroLED mogelijk bloeien in alle toepassingen op schermformaat, waarbij zowel OLED- als LCD-technologieën worden vervangen.

Zoals bij de meeste nieuwe technologieën zijn de productiekosten hoog, dus MicroLED-producten zijn erg duur (prijzen worden meestal niet publiekelijk verstrekt), maar zullen betaalbaarder worden naarmate meer bedrijven meedoen en innoveren en consumenten kopen.

Aanbevolen: