EV's mainstream maken is een marathon, geen sprint

Inhoudsopgave:

EV's mainstream maken is een marathon, geen sprint
EV's mainstream maken is een marathon, geen sprint
Anonim

Tegen de eeuwwisseling introduceerde Honda de Insight in de Verenigde Staten. De eerste in massa geproduceerde hybride die hier werd verkocht, versloeg de Toyota Prius op de Amerikaanse markt. Het had zelfs een schattige kleine advertentie die in wezen degenen die bezorgd waren over het milieu vertelde dat als ze echt om de aarde gaven, hybriden de juiste keuze waren.

Image
Image

Veel milieuactivisten deden precies dat. Helaas voor Honda kozen veel meer de Prius-hybride dan de Insight als hun efficiënte favoriete voertuig. Als je de meeste mensen in het begin van de jaren 2000 in het nauw dreef en hen vroeg: "Welke autofabrikanten zullen volgens jou een van de eersten zijn die elektrische voertuigen gaan domineren in de toekomst?" De kans is groot dat, alleen al op basis van hun streven naar voertuigen met batterijen, het antwoord waarschijnlijk Honda en Toyota zou zijn geweest.

Dat is niet gebeurd. Het tegenovergestelde gebeurde.

Valse start

Op papier zou de hoeveelheid batterijkennis die Honda en Toyota opdeden uit hun hybride verkoop, hen perfecte kandidaten hebben gemaakt om early movers te zijn in de wereld van elektrische voertuigen.

Pas onlangs heeft Toyota een in massa geproduceerde EV geïntroduceerd in de Verenigde Staten die het deelt met Subaru. De onhandig genaamde bZ4X. Ja, er was al een Rav4 EV die in 1997 werd geïntroduceerd en vervolgens in 2012 werd vernieuwd, maar Toyota verkocht er minder dan 5.000 in de VS.

Honda, van zijn kant, introduceerde de Clarity-line-up met een EV, maar haalde die in 2021 van de Amerikaanse markt. Het zal de stijlvolle Honda-E niet naar de Amerikaanse kusten brengen en werkt nu samen met GM om te gebruiken het Ultium-platform van dat bedrijf om in 2027 goedkope EV's naar de VS te krijgen. Bijna 15 jaar nadat de Tesla Model S werd geïntroduceerd.

Geen sprint

Wat werkt in het voordeel van zowel die autofabrikanten als anderen die traag op de markt zijn gekomen met een in massa geproduceerde EV, zijn een paar dingen. In de Verenigde Staten zit de verkoop van elektrische voertuigen nog steeds in de enkele cijfers op de markt. Dat betekent dat mensen nog steeds proberen te achterhalen of een elektrisch voertuig geschikt voor hen is.

De huidige piek in de gasprijzen zal waarschijnlijk meer in EV's duwen, maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat 50% van de verkoop van nieuwe auto's elektrisch is.

De nieuwste batch EV's zijn in wezen goede auto's die toevallig elektrisch zijn. Dat was niet altijd waar, en voor velen waren de compromissen op het gebied van efficiëntie die gepaard gingen met het bezitten van een elektrische auto gewoon niet de moeite waard. Autofabrikanten die wachtten, kunnen wat anderen hebben geleerd gebruiken om dat deel van hun overgang naar elektrische voertuigen helemaal over te slaan.

Bovendien, hoewel het meeste opladen thuis gebeurt, zijn er mensen zonder opritten en garages die een robuuste oplaadinfrastructuur nodig hebben, en buiten Tesla zijn we er nog niet.

… hoewel je op dit moment geen geweldige Honda of Toyota EV kunt krijgen, is het belangrijk om te onthouden dat deze hele elektrificatie-transitie een marathon is, geen sprint.

Met andere woorden, wachten betekent de mogelijkheid hebben om te zien wat anderen hebben gedaan en niet dezelfde fouten kunnen maken. Als we iets hebben geleerd van het verhaal van Honda Insight vs. Toyota Prius: als eerste op de markt komen, betekent niet dat u op de lange termijn de winnaar zult zijn.

Tesla=EV's

Maar er is het Tesla-probleem. Nou, geen probleem voor Tesla. De autofabrikant leverde het afgelopen kwartaal een recordaantal voertuigen af. Dat is na het leveren van een recordaantal voertuigen in het voorgaande kwartaal en zo verder in de afgelopen jaren. De rest van de industrie zou het geweldig vinden om in één kwartaal meer dan 300.000 elektrische voertuigen te produceren.

Het is echter meer dan alleen maar cijfers. Het is het bijproduct van de verkoop van de nummer één EV ter wereld. Het woord Tesla is synoniem voor elektrische voertuigen. Andere autofabrikanten zouden zich zorgen moeten maken over hoe gevaarlijk het woord Tesla is om steno te worden voor EV. Het is bijna de Kleenex van elektrische voertuigen.

Dat is wat er gebeurt als een bedrijf niet alleen als eerste naar buiten komt, maar ook floreert omdat het relatief snel werkte om een reeks EV's op de weg te krijgen en een van de grootste problemen met vroege elektrische auto's oploste, namelijk opladen. Het Tesla Supercharger-netwerk is de killer-app van het bedrijf. Andere autofabrikanten halen hun achterstand in qua bereik, maar geen enkele kan bogen op het oplaadnetwerk dat Tesla jarenlang heeft uitgebreid over de hele wereld.

Tesla heeft de EV-race niet gewonnen, maar ligt ver voor op andere deelnemers.

Image
Image

De EV Marathon

Ongeacht je gedachten over Tesla of zijn Twitter-enthousiasteling (en nu investeerder) CEO, het bedrijf zette de standaard en de reden dat er nu echt geweldige elektrische voertuigen van andere autofabrikanten zijn. Degenen die te laat bij het spel waren of net hun tenen in de markt hebben geduwd, hebben niet verloren.

Als GM en Honda in 2027 een goedkope EV op de markt kunnen brengen, is dat een enorme overwinning voor beide bedrijven. De huidige EV's zijn voor velen nog veel te duur. Als we van fossiele brandstoffen willen afstappen voor ons transport, moeten we ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen aan het elektrische plezier.

Toyota heeft geweldig werk geleverd door enthousiaste voertuigen opnieuw op de markt te brengen met de Supra en de onlangs bijgewerkte GR86. Het zou een uitstekende zet zijn voor het bedrijf om die lessen te nemen en ze in een EV te verwerken. Bovendien is er het potentieel dat we de Compact Cruiser in de nabije toekomst zullen krijgen.

Er gebeuren dingen bij deze bedrijven. Is het zo snel als we hadden verwacht? Nee. Maar ze gebeuren, en hoewel je op dit moment geen geweldige Honda of Toyota EV kunt krijgen, is het belangrijk om te onthouden dat deze hele elektrificatietransitie een marathon is, geen sprint.

Meer weten over EV's? We hebben een hele sectie gewijd aan elektrische voertuigen!

Aanbevolen: