Innerlijke tekstschaduwen toevoegen in GIMP

Inhoudsopgave:

Innerlijke tekstschaduwen toevoegen in GIMP
Innerlijke tekstschaduwen toevoegen in GIMP
Anonim

Wat te weten

  • Dupliceer de tekstlaag met Layer > Dupliceren. Raster de nieuwe laag. Klik met de rechtermuisknop op de onderste tekstlaag en selecteer Alpha to Selection.
  • Selecteer de bovenste tekstlaag. Ga naar Bewerken > Wissen > Selecteer > Geen. Selecteer de bovenste laag en selecteer vervolgens Filters > Blur > Gaussiaans vervagen.
  • Klik met de rechtermuisknop op de onderste tekstlaag en selecteer Alfa naar selectie. Klik met de rechtermuisknop op de bovenste laag en kies Laagmasker toevoegen > Selectie > Add.

Dit artikel legt uit hoe je binnentekstschaduwen kunt toevoegen in GIMP.

Maak een innerlijke tekstschaduw in GIMP

Er is geen eenvoudige optie met één klik om binnentekstschaduwen toe te voegen in GIMP, maar deze zelfstudie laat u zien hoe u dit effect kunt bereiken, waardoor tekst eruitziet alsof deze uit de pagina is geknipt.

Als je een kopie van GIMP hebt geïnstalleerd, kun je aan de slag met de tutorial.

  1. De eerste stap is om een leeg document te openen en er wat tekst aan toe te voegen. Ga naar File > New en stel in het Create a New Image dialoogvenster deImage Size naar uw wensen en selecteer OK.

    Image
    Image
  2. Wanneer het document wordt geopend, selecteert u het Achtergrondkleurvak om de kleurkiezer te openen.

    Image
    Image
  3. Stel de gewenste kleur voor de achtergrond in en selecteer OK.

    Image
    Image
  4. Ga nu naar Bewerken > Vul met BG-kleur om de achtergrond te vullen met de gewenste kleur.

    Image
    Image
  5. Stel nu de Voorgrondkleur in op de kleur die je voor de tekst wilt gebruiken op dezelfde manier als waarop je de achtergrond hebt gewijzigd.

    Image
    Image
  6. Selecteer de Teksttool.

    Image
    Image
  7. Selecteer de lege pagina en typ in de GIMP-teksteditor de tekst waarmee u wilt werken. Gebruik de regelaars in het Tool Options-palet om het lettertype en de lettergrootte te wijzigen.

    Image
    Image
  8. Vervolgens ga je deze laag dupliceren en rasteren om de basis van de binnenste schaduw te vormen. Ga naar Layer > Duplicate Layer.

    Image
    Image
  9. Klik met de rechtermuisknop op de nieuwe laag en selecteer Discard Text Information om deze te rasteren.

    Image
    Image
  10. De bovenste tekstlaag moet een paar pixels naar boven en naar links worden verplaatst, zodat deze wordt verschoven ten opzichte van de onderstaande tekst. Selecteer de Move Tool uit de Toolbox en selecteer de zwarte tekst op de pagina. U kunt nu de pijltjestoetsen op uw toetsenbord gebruiken om de zwarte tekst een beetje naar links en naar boven te verplaatsen.

    • Het werkelijke aantal dat u de laag verplaatst, hangt af van de grootte van uw tekst - hoe groter deze is, hoe verder u deze moet verplaatsen. Als u bijvoorbeeld aan relatief kleine tekst werkt, bijvoorbeeld voor een knop op een webpagina, wilt u de tekst misschien maar één pixel in elke richting verplaatsen.
    • Ons voorbeeld is een groter formaat om het bijbehorende scherm iets duidelijker te maken (hoewel deze techniek het meest effectief is bij kleinere formaten) en daarom hebben we de zwarte tekst twee pixels in elke richting verplaatst.
    Image
    Image
  11. Klik vervolgens met de rechtermuisknop de onderste tekstlaag in het Layers-palet en selecteer Alpha to Selection.

    Image
    Image
  12. Je ziet een omtrek van 'marching mieren' verschijnen en als je op de bovenste tekstlaag in het Layers-palet klikt en ga naar Edit > Clear, de meeste zwarte tekst wordt verwijderd.

    Image
    Image
  13. Ga naar Select > Geen om de selectie "marching mieren" te verwijderen.

    Image
    Image
  14. Zorg ervoor dat de bovenste laag in het Layers-palet is geselecteerd en ga dan naar Filters > Blur> Gaussiaans vervagen Zorg ervoor dat in het Gaussian Blur- dialoogvenster dat wordt geopend, het kettingpictogram naast Blur Radius niet is verbroken (klik erop als dit het geval is), zodat beide invoervakken tegelijkertijd veranderen. U kunt nu de up en down pijlen selecteren naast de Horizontal en Vertical invoervakken om de mate van vervaging te wijzigen. Het bedrag is afhankelijk van de grootte van de tekst waaraan u werkt. Voor kleinere tekst kan een vervaging van één pixel voldoende zijn, maar voor grotere tekst gebruikt u 3 pixels. Wanneer het bedrag is ingesteld, selecteert u OK

    Image
    Image
  15. Ten slotte kunt u de vervaagde laag eruit laten zien als een innerlijke tekstschaduw met behulp van de functie Alfa naar selectie en een laagmasker.

    Als je aan kleine tekst werkt, hoef je de vervaagde laag waarschijnlijk niet te verplaatsen, maar als je aan grotere tekst werkt, kun je de Verplaatsen selecteren Tool en verschuif de laag één pixel naar beneden en naar rechts in elke richting.

    Image
    Image
  16. Klik nu met de rechtermuisknop op de lower text layer in het Layers-palet en selecteer Alpha to Selection.

    Image
    Image
  17. Volgende klik met de rechtermuisknop op de bovenste laag en selecteer Add Layer Mask om de Add Layer Mask te openendialoog. Selecteer in dit dialoogvenster Selectie voordat u Toevoegen . selecteert

    Dit verbergt alle vervaagde lagen die buiten de randen van de tekstlaag vallen, zodat het de indruk wekt een innerlijke tekstschaduw te zijn

    Image
    Image

GIMP versus Photoshop

Iedereen die gewend is om met Adobe Photoshop te werken, weet dat binnentekstschaduw gemakkelijk kan worden toegepast door het gebruik van laagstijlen, maar GIMP biedt geen vergelijkbare functie. Om een innerlijke schaduw toe te voegen aan tekst in GIMP, moet je een paar duidelijke stappen uitvoeren en dit kan een beetje ingewikkeld lijken voor minder geavanceerde gebruikers.

Het proces is echter relatief eenvoudig, dus zelfs nieuwe gebruikers van GIMP zouden weinig moeite moeten hebben om deze tutorial te volgen. Naast het bereiken van het algemene doel om u te leren schaduw aan de binnenkant van de tekst toe te voegen, maakt u ook kennis met het gebruik van lagen, laagmaskers en het toepassen van vervaging, een van de vele standaardfiltereffecten die bij GIMP worden geleverd.

Aanbevolen: