IPod nano: alles wat je moet weten

Inhoudsopgave:

IPod nano: alles wat je moet weten
IPod nano: alles wat je moet weten
Anonim

Apple's iPod nano was de perfecte middenklasse MP3-speler, die precies in het midden van de iPod-lijn zat en een combinatie van geweldige prestaties en functies biedt tegen een lage prijs.

De iPod nano heeft geen groot scherm of grote opslagcapaciteit zoals de iPod touch, maar hij heeft meer functies dan de Shuffle (en, in tegenstelling tot de Shuffle, heeft hij een scherm!). De nano begon als een lichtgewicht, draagbare MP3-speler en in de loop der jaren zijn er extra functies toegevoegd, zoals het afspelen van video, het opnemen van video's en een FM-radio. Hierdoor lijkt de iPod nano veel meer op zijn concurrenten, maar het is nog steeds een van de beste draagbare muziekapparaten in zijn soort.

Lees verder om alles te weten te komen over de iPod nano, zijn geschiedenis, functies en hoe je hem kunt kopen en gebruiken.

Apple stopte op 27 juli 2017 met de hele iPod nano-lijn. Hoewel er geen nieuwe iPod nano's komen, zijn er nog veel in gebruik. Dit artikel kan eigenaren van iPod nano helpen om van de apparaten te blijven genieten.

Image
Image

Informatie over elk iPod nano-model

De originele iPod nano debuteerde in de herfst van 2005 en werd ongeveer elk jaar bijgewerkt (maar nu niet meer. Bekijk het einde van het artikel voor informatie over het einde van de nano). De modellen zijn:

  • 1e generatie iPod nano: Het originele model bood een klein kleurenscherm en 1 GB, 2 GB en 4 GB opslagcapaciteit voor audio. Ook bekend als Apple-modelnummer A1137.
  • 2e generatie iPod nano: Dit model verdubbelde de opslagcapaciteit - 2 GB, 4 GB en 8 GB - en bracht heldere kleuren van de behuizing naar de nano-lijn. Ook bekend als Apple-modelnummer A1199.
  • 3e generatie iPod nano: Een grote verandering voor de nano dankzij de gehurkte vormfactor en het afspelen van video's. Modellen aangeboden 4 GB en 8 GB capaciteit. Ook bekend als Apple-modelnummer A1236.
  • 4e generatie iPod nano: Een terugkeer naar de verticale vormfactor, met een capaciteit verhoogd tot 16 GB in het topsegment, en negen felgekleurde modellen. Ook bekend als Apple-modelnummer A1285.
  • 5e generatie iPod nano: Dezelfde vormfactor als het 4e generatie model, maar met een videocamera en FM-radiotuner om een veelzijdige, capabele iPod te creëren. Ook bekend als Apple-modelnummer A1320.
  • 6e generatie iPod nano: Een ingrijpend nieuw ontwerp in vorm en functionaliteit. Dit model voegde een multitouch-scherm toe, verwijderde het afspelen van video's en de videocamera en veranderde de manier waarop je de nano gebruikt op manieren die sommige gebruikers niet leuk vonden. Ook bekend als Apple-modelnummer A1366.
  • 7e generatie iPod nano: Nog een belangrijk herontwerp, ook het laatste iPod nano-model. Het 7e-generatiemodel voegde een groot touchscreen en een home-knop toe, waardoor het eruitzag als een gekrompen iPod touch. Het herstelde ook het afspelen van video en voegde ondersteuning toe voor Bluetooth-hoofdtelefoons en Bluetooth-luidsprekers. Ook bekend als Apple-modelnummer A1446.

Bekijk onze geschiedenis van de hele iPod nano-lijn voor een diepgaande blik op elk model van de iPod nano.

iPod Nano-hardwarefuncties

In de loop der jaren hebben iPod nano-modellen veel verschillende soorten hardware aangeboden. Het nieuwste model van de 7e generatie heeft de volgende hardwarekenmerken:

  • Scherm: Een 2,5-inch rechthoekig multitouch-scherm.
  • Touchscreen: De 7e generatie. nano heeft een touchscreen (geen klikwiel meer op nano-modellen). Net als de iPhone en iPad is het een multitouch-scherm.
  • Geheugen: De iPod nano gebruikt solid-state Flash-geheugen om muziek, video en andere gegevens op te slaan.
  • Versnellingsmeter: De nano's van de 4e, 5e en 7e generatie bevatten een versnellingsmeter zoals in de iPhone en iPod touch waarmee het scherm zichzelf automatisch kan heroriënteren op basis van hoe de nano wordt vastgehouden (u kunt het scherm ook handmatig draaien).
  • FM-tuner: De modellen van de 5e, 6e en 7e generatie hebben een FM-radiotuner waarmee gebruikers naar radio kunnen luisteren en radio kunnen opnemen, evenals favoriete nummers kunnen taggen om te kopen later.
  • Bluetooth: Verbinding maken met draadloze hoofdtelefoons en luidsprekers wordt ondersteund op het 7e-generatiemodel, met behulp van deze draadloze technologie op korte afstand.
  • Lightning Dock Connector: De nano van de 7e generatie gebruikt Apple's Lightning-dockconnector voor synchronisatie met computers, dezelfde kleine poort die wordt gebruikt op de iPhone 5 en hoger. Alle vorige nano-modellen gebruikten Apple's Dock Connector-poort.

Een iPod nano kopen

Dankzij de vele handige functies is de iPod nano een aantrekkelijk pakket. Als je overweegt een iPod nano te kopen, lees dan deze artikelen:

  • Is de iPod nano, of een andere iPod, geschikt voor jou?
  • Hoe vind je een goedkope iPod nano (anders dan tweedehands kopen)?
  • Welke accessoires moet je kopen bij een iPod nano?
  • Bent u geïnteresseerd in de verlengde garantie van AppleCare?

Een iPod nano instellen en gebruiken

Als je eenmaal een iPod nano hebt gekocht, moet je hem instellen en gebruiken! Het installatieproces is vrij eenvoudig en snel. Als je het eenmaal hebt voltooid, kun je doorgaan met de goede dingen, zoals:

  • Je eigen muziek toevoegen.
  • Muziek kopen bij iTunes (of andere online muziekwinkels).
  • De FM-tuner gebruiken.
  • Herschikken van pictogrammen op de 6e en 7e generatie nano.

Als je een upgrade uitvoert vanaf een andere iPod of MP3-speler, kan er muziek op je oude apparaat staan die je naar je computer wilt overbrengen voordat je je nano instelt. Er zijn een paar manieren om dit te doen, maar de gemakkelijkste is waarschijnlijk door software van derden te gebruiken.

iPod nano Hulp en ondersteuning

De iPod nano is een vrij eenvoudig apparaat om te gebruiken. Toch kunt u enkele gevallen tegenkomen waarin u hulp nodig heeft bij het oplossen van problemen, zoals:

  • Een iPod nano opnieuw opstarten of uitschakelen.
  • De software van een iPod nano bijwerken.
  • Hoe de iPod nano terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.
  • Waar kun je handleidingen downloaden voor elk iPod nano-model.
  • Kun je apps op de iPod nano installeren?

Je zult ook voorzorgsmaatregelen willen nemen met je nano en met jezelf, zoals het voorkomen van gehoorverlies of diefstal, en leren hoe je je iPod nano kunt redden als deze erg nat wordt.

Na een jaar of twee kan het zijn dat je merkt dat de batterijduur van de nano wat achteruit gaat. Als die tijd komt, moet je beslissen of je een nieuwe mp3-speler wilt kopen of naar batterijvervangingsservices wilt kijken.

Hoe werkt het iPod Click Wheel?

Vroege versies van de iPod nano gebruikten het beroemde iPod-klikwiel om op het scherm te scrollen en te selecteren. Door te leren hoe het Click Wheel werkt, zul je begrijpen wat een geweldig stukje techniek het is.

Klikken op het klikwiel heeft alleen maar knoppen nodig. Het wiel heeft pictogrammen aan de vier zijden, één voor menu, afspelen/pauzeren en terug en vooruit. Het heeft ook een centrale knop. Onder elk van deze pictogrammen bevindt zich een sensor die, wanneer ingedrukt, het juiste signaal naar de iPod stuurt. Vrij eenvoudig, toch?

Scrollen is wat ingewikkelder. Het klikwiel maakt gebruik van een technologie die vergelijkbaar is met de technologie die wordt gebruikt in touchpads op laptops (terwijl Apple uiteindelijk zijn eigen klikwiel ontwikkelde, werden de originele iPod-klikwielen gemaakt door Synaptics, een bedrijf dat touchpads maakt). Dit wordt capacitieve detectie genoemd.

Het iPod-klikwiel bestaat uit een aantal lagen. Bovenop zit de plastic kap die gebruikt wordt om te scrollen en te klikken. Daaronder zit een membraan dat elektrische ladingen geleidt. Het membraan is bevestigd aan een kabel die signalen naar de iPod stuurt. In het membraan zijn geleiders ingebouwd die kanalen worden genoemd. Op elke plaats waar kanalen elkaar kruisen, wordt een adrespunt gecreëerd.

De iPod stuurt altijd elektriciteit door dit membraan. Wanneer een dirigent - in dit geval uw vinger; onthoud, het menselijk lichaam geleidt elektriciteit - raakt het klikwiel aan, het membraan probeert het circuit te voltooien door elektriciteit naar uw vinger te sturen. Maar aangezien mensen waarschijnlijk niet graag schokken van hun iPods krijgen, blokkeert de plastic afdekking van het aanraakwiel de stroom die naar je vinger gaat. In plaats daarvan detecteren de kanalen in het membraan het adrespunt van de lading, wat de iPod vertelt wat voor soort commando je ernaar stuurt via het klikwiel.

Het einde van de iPod nano

Hoewel de iPod nano jarenlang een geweldig apparaat was en miljoenen eenheden heeft verkocht, stopte Apple het in 2017. Met de opkomst van de iPhone, iPad en soortgelijke apparaten groeide de markt voor speciale muziekspelers zoals de nano was gekrompen tot een punt waarop het geen zin had om door te gaan met het apparaat. De iPod nano is nog steeds een geweldig apparaat en gemakkelijk te vinden. Dus als je er een wilt hebben, moet je een goede deal kunnen krijgen en het jarenlang kunnen gebruiken.

Aanbevolen: