Coaxiale vs. optische digitale audiokabels

Inhoudsopgave:

Coaxiale vs. optische digitale audiokabels
Coaxiale vs. optische digitale audiokabels
Anonim

Coaxiale en optische kabels worden gebruikt in home-entertainmentsystemen om een audiobron (zoals een settopbox, Blu-ray-speler of videogameconsole) aan te sluiten op een component (zoals een versterker, audio-ontvanger, of luidsprekersysteem). Beide typen dragen een digitaal audiosignaal over van het ene apparaat naar het andere.

Image
Image
  • Hogere bandbreedte.
  • Mogelijke radiofrequentie of elektromagnetische interferentie.
  • Stevige verbinding.
  • Lagere bandbreedte.
  • Geen radio- of elektromagnetische frequentie-interferentie.
  • Minder stevig.

Niet alle audioapparaten ondersteunen zowel coaxiale als optische kabels, dus je hebt misschien geen keus. Als je een keuze hebt, maakt het nog steeds niet veel uit. Veel experts zeggen dat het verschil in geluidskwaliteit en prestaties verwaarloosbaar is. Dat gezegd hebbende, is het een goed idee om de basis te leren over coaxiale en optische kabelverbindingen.

Zowel coaxiale als optische kabels ondersteunen 5.1 surround sound-systemen met een verschil in geluidskwaliteit dat bijna niet te onderscheiden is.

Coaxiale digitale audiokabels Voor- en nadelen

  • Hogere bandbreedte betekent theoretisch superieure geluidskwaliteit, maar de meesten zullen geen verschil merken.

  • Stevig, moeilijker los te koppelen van ingangen.
  • Kan niet veel verliesvrije audioformaten van hoge kwaliteit dragen.
  • Mogelijke radiofrequentie of elektromagnetische interferentie.

Een coaxiale (coax) kabel is een afgeschermde enkele koperdraad die in veel audio-interfaces en verbindingen wordt gebruikt, hoewel het niet zo gebruikelijk is als optische verbindingen in moderne geluidssystemen. Terwijl coaxkabels theoretisch superieur geluid beloven - door middel van een grotere bandbreedte - is het verschil waarschijnlijk niet merkbaar voor de meeste mensen.

Coaxkabels zien eruit en werken net als traditionele RCA-aansluitingen, die de voorkeur hebben vanwege hun robuustheid en duurzaamheid. Ze kunnen gevoelig zijn voor radiofrequentie-interferentie (RFI) of elektromagnetische interferentie (EMI). Als er in een systeem een bestaand brommen of zoemen aanwezig is, kan een coaxkabel die ruis tussen componenten overbrengen. Van coaxkabels is bekend dat ze over lange afstanden signaalsterkte verliezen, wat voor de gemiddelde thuisgebruiker geen probleem is. Als afstand echter een probleem is, zijn optische kabels de betere keuze. Ten slotte hebben coaxkabels niet genoeg bandbreedte om high-end surround lossless formaten zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio te ondersteunen.

Optische digitale audiokabels Voor- en nadelen

  • Geen radio- of elektromagnetische frequentie-interferentie.
  • Een lagere bandbreedte betekent iets mindere geluidskwaliteit, maar het verschil is waarschijnlijk niet merkbaar.
  • Kan niet veel verliesvrije audioformaten van hoge kwaliteit dragen.
  • Minder stevig, gemakkelijker los te maken.

Optische of "Toslink"-kabels gebruiken licht om audio over te dragen via optische vezels. Audiosignalen moeten worden omgezet van een elektrisch signaal naar een optisch signaal voordat ze door de kabel gaan. Zodra het geconverteerde signaal de ontvanger bereikt, wordt het weer omgezet in een elektrisch signaal.

Optische kabels zijn doorgaans kwetsbaarder dan hun coax-tegenhangers; optische kabels kunnen bijvoorbeeld niet worden afgekneld of strak worden gebogen. De uiteinden van een optische kabel gebruiken een vreemd gevormde connector die correct moet worden geplaatst, en de verbinding is meestal niet zo strak of veilig als de RCA-aansluiting van een coaxkabel.

Optische kabels zijn niet gevoelig voor RFI- of EMI-ruis of signaalverlies over afstanden, omdat licht geen last heeft van de weerstand of demping die optreedt in koperen kabels.

Net als coaxkabels hebben optische kabels niet genoeg bandbreedte om verliesvrije of ongecomprimeerde audioformaten te transporteren, zoals die worden gebruikt op Dolby surround sound-systemen.

Uw keuze

De beslissing over welke kabel je moet gebruiken, moet gebaseerd zijn op wat voor jou beschikbaar is. Niet alle audiocomponenten kunnen zowel optische als coaxkabels gebruiken, en HDMI wordt steeds meer de standaard voor de meeste home-entertainmentsystemen en -componenten.

Sommige gebruikers geven de voorkeur aan coax boven optisch omdat het audio met een iets hogere resolutie kan ondersteunen, maar die verschillen zijn waarschijnlijk alleen merkbaar op zeer hoogwaardige geluidssystemen, of helemaal niet. Zolang de kabels zelf goed zijn gemaakt, zou het geluid dat ze produceren niet te onderscheiden moeten zijn.

HDMI-kabels dragen zowel audio als video over. Als uw apparatuur HDMI-verbindingen ondersteunt, moet u deze gebruiken. Naast 3D- en 4K UHD-content kan HDMI ook ongecomprimeerd audioformaat tot acht kanalen ondersteunen, waardoor 7.1 surround sound mogelijk is.

Aanbevolen: