Ricoh Theta SC2 Review: compacte 360-graden camera

Inhoudsopgave:

Ricoh Theta SC2 Review: compacte 360-graden camera
Ricoh Theta SC2 Review: compacte 360-graden camera
Anonim

Bottom Line

Je zult geen 360-graden camera vinden die foto's en video's zo gemakkelijk vastlegt als de Theta SC2, vooral niet voor zijn prijs.

Ricoh Theta SC2

Image
Image

We hebben de Ricoh Theta SC2 gekocht zodat onze recensent hem op de proef kon stellen. Blijf lezen voor de volledige productreview.

Naarmate de technologie is verbeterd, zijn de prijs en het formaat van 360-graden actiecamera's in de loop der jaren gestaag gedaald. Zozeer zelfs dat bedrijven zoals Nikon en GoPro zelfs op de trend zijn gesprongen in een poging om consumenten te helpen meer meeslepende foto- en video-inhoud vast te leggen. Een bedrijf dat in de voorhoede van deze niche heeft gestaan, is Ricoh met zijn groeiende Theta-reeks.

Het is een nicheproduct in een nichemarkt, maar het gebruiksgemak en de compacte vormfactor maken het een genot om te gebruiken.

Voor deze review hebben we de gebruiksvriendelijke Theta SC2 in de loop van een paar weken onder de loep genomen om te zien hoe de ervaring en beeldkwaliteit eruit zien bij dagelijks gebruik. Van het ontwerp tot de meest nabije concurrentie, alles en meer is samengevat in de onderstaande secties.

Ontwerp: schoon en eenvoudig

Als je niet wist dat de Theta SC2 een 360-gradencamera was, zou je hem kunnen aanzien voor een fraai ogende afstandsbediening of - zoals het geval was met mijn 18 maanden oude - een funky uitziende smartphone. Afgezien van de lenzen aan weerszijden van het apparaat, lijkt het zelfs op geen enkele camera die ik ooit heb gezien.

Als je niet wist dat de Theta SC2 een 360-gradencamera was, zou je hem kunnen aanzien voor een fraai ogende afstandsbediening of - zoals het geval was met mijn 18 maanden oude - een funky uitziende smartphone.

Het ene gezicht van het apparaat heeft niets meer dan de 'Theta'-branding, terwijl het andere een enkele knop heeft met een klein pilvormig OLED-scherm voor het weergeven van de opnamemodus en de levensduur van de batterij. Evenzo mist de ene kant van het ongelooflijk dunne apparaat knoppen of poorten, terwijl de andere slechts vier knoppen heeft: Power, Wi-Fi, Mode en Timer. De bovenkant van het apparaat heeft vier poorten voor de ingebouwde stereomicrofoon en de onderkant heeft een standaard 0,25-inch-20 statiefbevestiging en een micro-USB-poort voor opladen en gegevensoverdracht.

Image
Image

Configuratieproces: verbinding maken en opnemen

De Ricoh Theta SC2 kan onafhankelijk van een smartphone werken, maar om hem in eerste instantie in te stellen en uiteindelijk inhoud over te zetten, moet je hem koppelen met een Android- of iOS-apparaat. Voor deze recensie deel ik mijn ervaring met het gebruik van de iOS-app met een iPhone 11 Pro.

Voorheen moest je voor het koppelen van Theta SC2 naar de wifi-instellingen van je smartphone gaan, de verbinding verbreken met het netwerk waarop je je op dat moment bevond, opnieuw verbinding maken met een ad-hoc draadloos netwerk dat het apparaat heeft gemaakt en vervolgens de Theta-app openen om het proces te voltooien. Hoewel het niet per se ongebruikelijk is voor het koppelen van camera's en smartphones, was de ervaring een beetje onhandig en niet altijd betrouwbaar.

Vanaf een recente app-update zal de Theta-app nu automatisch het ad-hocnetwerk dat door de Theta SC2 is gemaakt, rechtstreeks in de app vinden en ermee verbinden wanneer u het serienummer invoert (te vinden aan de onderkant van het apparaat, naast de streepjescode). Deze oplossing is veel eleganter en maakt het instellen een fluitje van een cent in vergelijking.

Image
Image

Als je eenmaal verbonden bent, hoef je niet veel te doen om te beginnen met fotograferen, behalve de Theta-app toestemming te geven om toegang te krijgen tot je afbeeldingenbibliotheek om foto's en video's van het apparaat en op je smartphone op te slaan.

Beeldkwaliteit: Goed genoeg

De Theta SC2 gebruikt een paar 12-megapixel 1/2,3-inch CMOS-sensoren met een zeven-elementen F2-lens voor beide. Nu denk je misschien dat twee 12-megapixelsensoren een 24-megapixelbeeld moeten opleveren als je op de ontspanknop drukt, maar dat is niet het geval. Vanwege het teveel aan beeld dat nodig is om een volledig 360-graden beeld van slechts twee lenzen vast te leggen, is er veel overlap en vervormingscorrectie nodig. Als zodanig is een laatste stilstaand beeld van de Theta SC2 slechts 14,5 megapixels.

Op het videofront komt de uiteindelijke samengevoegde video binnen met een resolutie van 4K (3840x1920 pixel) opgenomen met 30 frames per seconde (fps) in het MP4-formaat. Het is echter vermeldenswaard dat hoewel de uiteindelijke video technisch 4K is in termen van resolutie wanneer deze wordt bekeken met behulp van een soort virtual reality of 360-graden videoviewer, de beelden niet zo scherp zullen verschijnen als de 4K-video die u misschien kent van uw smartphone. Dat komt omdat de pixels zijn uitgerekt om in een soort gesimuleerde wereldbol te passen.

Image
Image

Over het algemeen is zowel de stilstaande beeld- als de videokwaliteit van de SC2 behoorlijk. Het dynamisch bereik zal je niet 'wow' maken en de video zal onvermijdelijk korrelig zijn in gebieden, maar gezien de hoeveelheid dynamisch bereik die de kleinere sensoren moeten verzamelen om een aangenaam eindbeeld te creëren, veel nabewerking is nodig aan de softwarekant, die de beeldkwaliteit verslechtert.

De Theta SC2 gebruikt een paar 12-megapixel 1/2,3-inch CMOS-sensoren met een F2-lens met zeven elementen voor beide.

Het is waarschijnlijk dat u een betere kwaliteit kunt halen uit de gegevens die met de sensoren zijn vastgelegd als u krachtigere desktopsoftware zou gebruiken om de bestanden te verwerken. Het doel van Ricoh met de Theta SC2 is echter eenvoud, en door alle beeldverwerking in de camera te doen, is het gemakkelijk om snel inhoud te delen met vrienden en familie en deze op sociale media te plaatsen. Dus, met de use-case in gedachten, zou ik zeggen dat de kwaliteit van zowel de stilstaande beelden als de video acceptabel is.

Audiokwaliteit: acceptabel

Zoals het geval is bij bijna alle compactcamerasystemen, is de ingebouwde audio niets bijzonders. Het apparaat gebruikt meerdere microfoons om vast te leggen wat Ricoh '360-graden ruimtelijke audio' noemt. U zult het effect niet merken wanneer u de beelden afspeelt met behulp van de luidspreker die in uw mobiele apparaat is ingebouwd, maar als u de video bekijkt in een speciale 360-graden mediaspeler met stereohoofdtelefoon, hoort u dat de audio op zijn plaats wordt vergrendeld met de video.

Dus als je bijvoorbeeld een hond hoort blaffen of een auto voorbij hoort rijden, zal het geluid dienovereenkomstig bewegen als het onderwerp binnen de scène beweegt en je de kijkrichting van de video draait.

Prijs: de moeite waard

De Ricoh Theta SC2 kost $ 297. Dit is ongelooflijk goed geprijsd op basis van de specificaties en ervaring die de camera te bieden heeft en maakt het gemakkelijk de beste waarde in wat zeker een nichemarkt is.

Image
Image

Ricoh Theta SC2 vs. YI 360 VR-camera

Het vinden van een andere 360-gradencamera onder $ 500 is niet eenvoudig, maar een apparaat dat wel bij de rekening past, is de Yi 360 VR-camera. Het apparaat kost $ 349, waardoor het $ 50 duurder is dan de Theta SC2.

Het apparaat is veel groter dan de SC2, maar in ruil voor de hogere prijs en het grotere formaat heb je de mogelijkheid om niet-gestikte 5,7K-video op te nemen, terwijl de SC2 je beperkt tot voorgestikte 4K-video. Yi's 360-app is minder elegant dan de Theta-app, maar laat je bladeren door stilstaande beelden en video's die zijn gemaakt met de 360 VR-camera. Het beschikt ook over een ingebouwde streamingoptie, zodat je 360-graden video rechtstreeks naar Facebook of YouTube kunt streamen, wat een leuke functie is om te hebben.

De algehele ervaring is misschien wat onhandiger met de Yi 360 VR-camera, maar het zorgt wel voor een betere beeldkwaliteit als je het niet erg vindt om desktopsoftware te gebruiken om de 5.7K-videobeelden aan elkaar te naaien. En voor slechts $ 50 meer is het misschien geen slechte optie als die extra flexibiliteit ertoe doet.

Zeker de moeite waard voor foto en video

De Ricoh Theta SC2 slaagt erin om 360-graden fotografie en video-opname net zo eenvoudig te maken als bijna elke standaard point-and-shoot camera. Dat is geen sinecure gezien de hoeveelheid verwerkingskracht en software die nodig is om 360-graden media om te zetten in een formaat dat gemakkelijk te bekijken en te delen is. Het is een nicheproduct in een nichemarkt, maar het gebruiksgemak en de compacte vormfactor maken het een genot om te gebruiken.

Specs

  • Productnaam Theta SC2
  • Productmerk Ricoh
  • MPN 910800
  • Prijs $299.95
  • Releasedatum november 2019
  • Gewicht 3,6 oz.
  • Productafmetingen 5,2 x 1,8 x 0,9 inch.
  • Kleur Beige, Blauw, Roze, Wit
  • Garantie 1 jaar beperkte garantie
  • Compatibiliteit Android, iOS
  • Max fotoresolutie 5376 x 2688 pixels
  • Video-opnameresolutie 4K (3840 × 1920 pixels) bij 29,97fps
  • Verbindingsopties Bluetooth, Wi-Fi

Aanbevolen: