Hoe de zoekfunctie van Wikipedia te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de zoekfunctie van Wikipedia te gebruiken
Hoe de zoekfunctie van Wikipedia te gebruiken
Anonim

Met meer dan 9 miljoen artikelen is Wikipedia een van de grootste online informatiebronnen. De site bevat een vrij effectieve zoekfunctie in de rechterbovenhoek van elke pagina. Het kan worden gebruikt om te zoeken naar algemene termen en exacte woordgroepen.

Hier laten we u zien hoe u naar een Wikipedia-pagina kunt zoeken.

De Wikipedia-zoekmachine gebruiken

Het gebruik van de ingebouwde zoekfunctie om informatie op Wikipedia te vinden is vrij eenvoudig en lijkt op het gebruik van een zoekmachine zoals Google, DuckDuckGo of Bing.

  1. Klik met je muis op de zoekbalk.

    Image
    Image

    Druk op Shift+ Alt+ F om uw muiscurser naar het zoekvak te verplaatsen zonder erop moeten klikken.

  2. Typ het woord of de zin die je wilt onderzoeken of waarover je wilt lezen. Zoektermen mogen niet langer zijn dan 300 tekens en verschillen tussen hoofdletters en kleine letters worden genegeerd.

    Alleen letters, cijfers en dubbele aanhalingstekens worden door Wikipedia gebruikt tijdens een zoekopdracht.

    In tegenstelling tot Google en andere zoekmachines, is de zoekfunctie van Wikipedia niet geweldig in het corrigeren van spelfouten, dus het is een goed idee om je zoekterm nogmaals te controleren, vooral als je eerste zoekopdracht geen resultaten oplevert.

  3. Een lijst met voorgestelde zinnen kan automatisch verschijnen onder de zoekbalk terwijl je typt. Klik op een van deze suggesties om rechtstreeks naar hun relevante webpagina op Wikipedia te gaan of ga door naar de volgende stap om een zoekopdracht uit te voeren.

    Image
    Image
  4. Selecteer het vergrootglaspictogram rechts van de Wikipedia-zoekbalk of druk op Enter.

In tegenstelling tot een zoekmachine, brengt een zoekopdracht op Wikipedia je niet altijd naar een webpagina met alle zoekresultaten.

Als je bijvoorbeeld zoekt op een eenvoudig woord zoals Marvel, krijg je een pagina te zien met links naar talloze Wikipedia-artikelen die het woord bevatten omdat het woord Marvel zo algemeen is.

Als je echter zoekt naar een zin als Marvel Comics, word je rechtstreeks naar het Wikipedia-artikel over Marvel Comics geleid, omdat die zoekterm weinig ruimte laat voor interpretatie.

Om elke keer dat u op Wikipedia zoekt een pagina met zoekresultaten te zien, voegt u een ~ toe na het laatste woord in uw zoekterm zonder spatie ertussen. Hiermee wordt de zoekopdracht uitgebreid naar woorden die klinken als degene die u hebt getypt. Dit kan ook handig zijn als je weet hoe een woord klinkt, maar niet zeker weet hoe je het moet spellen.

Wat is de zoekpagina van Wikipedia?

Wikipedia's zoekpagina is een vrij lege pagina op de Wikipedia-website die het hoofdnavigatiemenu aan de linkerkant van het scherm en een zoekvak in het hoofdgedeelte bevat.

Image
Image

In tegenstelling tot de kleine zoekbalk die wordt gebruikt in de rechterbovenhoek van Wikipedia-pagina's, zullen zoekopdrachten via de zoekpagina altijd de pagina met zoekresultaten tonen, zelfs als je naar een specifieke zin zoekt.

Een zoekopdracht naar Marvel Comics in de zoekbalk rechtsboven brengt u bijvoorbeeld rechtstreeks naar het Wikipedia Marvel Comics-artikel, maar een zoekopdracht naar dezelfde zin op de zoekpagina brengt u naar de pagina met zoekresultaten met een volledige lijst met gerelateerde artikelen.

Image
Image

De Wikipedia-zoekpagina biedt ook de mogelijkheid om speciale zoekparameters te gebruiken bij een zoekopdracht zonder ze te onthouden.

In plaats van bijvoorbeeld in title:Bitcoin te typen om te zoeken naar Wikipedia-artikelen met Bitcoin in de titel, kunt u op de zoekpagina eenvoudig Geavanceerde parameters selecteren en vervolgens "Bitcoin " in het Paginatitel bevat tekstveld.

Wikipedia zoeken op linkbronnen

De linksto: parameter is een handige tekstregel die kan worden gebruikt in een Wikipedia-zoekopdracht om artikelen te lokaliseren op basis van het al dan niet linken naar specifieke inhoud. Hier zijn drie verschillende manieren om het te gebruiken.

  • Als u bijvoorbeeld zoekt op linksto:Japan, worden alle Wikipedia-artikelen weergegeven die rechtstreeks naar het hoofdartikel over Japan verwijzen.
  • Als u anime-links naar:Japan typt, krijgt u pagina's die verwijzen naar het hoofdartikel over Japan op Wikipedia met het woord 'anime'.
  • Omgekeerd zou het toevoegen van een minteken aan de term pagina's tonen die verwijzen naar het Japans-artikel en dat woord niet gebruiken. Bijvoorbeeld: -linksto:Japanse anime.

Wikipedia zoeken naar specifieke artikeltitels

De parameter in title: kan worden gebruikt wanneer u een Wikipedia-artikel moet opsporen dat een specifieke titel heeft of een titel heeft die bepaalde woorden bevat.

Gebruik in title:Bitcoin laat je elk Wikipedia-artikel zien dat Bitcoin in hun titel heeft, terwijl geld in title:Bitcoin je pagina's laat zien met Bitcoin in hun titel en geld in hun artikeltekst.

Deze parameter kan meer dan eens worden gebruikt in een Wikipedia-zoekopdracht, wat handig is wanneer u een artikel met meer dan één specifiek woord moet vinden. Op zoek naar een artikel met "Sydney" en "strand" in de titel? Zoeken naar in title:Sydney in title:strand.

Als je op zoek bent naar een artikel met een specifieke zin in de titel, kan de zin tussen dubbele aanhalingstekens worden geplaatst. Bijvoorbeeld in title:"Sailor Moon".

Zoeken naar een woord op een webpagina

Als je in een extreem lang en uitgebreid Wikipedia-artikel terechtkomt en moeite hebt met het vinden van de informatie die je zoekt, kun je een zoekopdracht uitvoeren naar een specifiek woord of een specifieke zin op de pagina.

Image
Image

Om dit te doen, drukt u op Ctrl + F. Dit activeert de ingebouwde zoekfunctie in elke grote webbrowser, inclusief Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Vivaldi, Opera en Brave.

Zodra de zoekfunctie verschijnt, typt u het woord dat u zoekt en drukt u op Enter. Je kunt nu naar elke instantie van het woord in het Wikipedia-artikel springen.

Aanbevolen: