Vodafone's bod om internet gratis te houden kan gevolgen hebben voor uw privacy

Inhoudsopgave:

Vodafone's bod om internet gratis te houden kan gevolgen hebben voor uw privacy
Vodafone's bod om internet gratis te houden kan gevolgen hebben voor uw privacy
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Vodafone test een nieuw mechanisme voor het volgen van gebruikers in Duitsland.
  • Het mechanisme zal adverteerders helpen betere advertenties weer te geven, wat volgens Vodafone essentieel is om het internet gratis te houden.
  • Voorstanders van privacy voelen zich ongemakkelijk over de volharding en nauwkeurigheid van de mechanismen bij het volgen van onze online activiteiten.

Image
Image

Een nieuw mechanisme voor het weergeven van gerichte advertenties maakt privacyadvocaten van streek die bang zijn voor het ongekende niveau van gebruikerstracking.

Telecommajoor Vodafone test een nieuw advertentie-ID-systeem in Duitsland, TrustPid genaamd, dat naar eigen zeggen zal helpen om gerichte advertenties weer te geven. Het nieuwe systeem is ontworpen om immuun te zijn voor Apple's verbod op het volgen van gebruikers en zal werken, zelfs nadat Google de advertentiecookie buiten gebruik heeft gesteld. Vodafone stelt dat het dit moet doen om advertentie-inkomsten te genereren en het internet gratis te houden, terwijl privacyadvocaten beweren dat het koppelen van de tracking aan individuele apparaten Vodafone in staat zal stellen zeer specifieke gegevens over mensen te verzamelen.

"Dit is een enorme schending van de vertrouwelijkheid van gebruikers en de verwachting van privacy", vertelde Steven Harris, een open source intelligence (OSINT)-specialist, aan Lifewire via Twitter DM's. "Het idee dat deze zeer gevoelige gegevens routinematig beschikbaar zouden kunnen worden gesteld aan marketing- en analysebedrijven, zou iedereen die zich zorgen maakt over privacy moeten schrikken."

Gratis voor iedereen

TrustPid houdt in dat Vodafone aan elke klant een vast ID toewijst en vervolgens al hun online activiteiten aan dat ID koppelt.

Harris zei dat zelfs wanneer wetshandhavingsinstanties toegang willen hebben tot dit soort gerichte informatie over individuele gebruikers, het door verschillende hoepels moet springen vanwege de verstrekkende gevolgen die het heeft voor de privacy van een persoon.

"We moeten accepteren dat services die we op internet gebruiken echt geld kosten om te leveren", vertelde Brian Chappell, hoofd beveiligingsstrateeg, EMEA & APAC, bij BeyondTrust, via e-mail aan Lifewire. "Sommige waarop we ons rechtstreeks abonneren met maandelijkse of jaarlijkse betalingen … de rest waar we stilletjes, vaak stilletjes, op abonneren door onze informatie te 'verkopen'."

Chappell voegde eraan toe dat dit heeft geleid tot een industrie van het volgen van mensen en het bouwen van profielen op hen om steeds meer gerichte advertenties mogelijk te maken.

Frank Maduri, Global VP of Sales and Business Development voor LoginID, begrijpt de aantrekkingskracht van TrustPid op serviceproviders en adverteerders. "Zoals we onlangs met Twitter hebben gezien, willen adverteerders ervoor zorgen dat ze unieke, echte mensen bereiken en geen bots", vertelde Maduri via e-mail aan Lifewire. "We verwachten dat adverteerders steeds meer garanties zullen eisen dat ze niet betalen voor vertoningen/klikken van bots."

Harris zei dat de tracking-industrie historisch gezien vertrouwde op een combinatie van cookies, browservingerafdrukken en trackingpixels om gebruikers beter te kunnen profileren. Met zorgvuldige tegenmaatregelen kunnen privacybewuste gebruikers deze tracking echter tenietdoen. Hij voegde eraan toe dat de recente maatregelen van Apple om veel van de heersende volgmechanismen in de nieuwste versie van iOS te beteugelen, hebben bijgedragen aan het waarborgen van de privacy van gebruikers, zelfs voor mensen zonder de technische kennis om hun belangen te beschermen.

"Het lijkt erop dat Vodafone en TrustPid voorstellen om een andere methode uit te proberen om gebruikers op unieke wijze te identificeren met behulp van telefoonhardware", waarschuwde Harris. "Op hardware gebaseerde tracking is potentieel veel moeilijker, of misschien zelfs onmogelijk, voor gebruikers om zichzelf tegen te beschermen in vergelijking met op software gebaseerde tracking."

Wie vertrouw je?

Verdere uitleg van de gevaren, zei Harris dat mobiele netwerkoperators op de hoogte zijn van het unieke serienummer van de simkaart in de telefoons, de unieke handset-ID van het apparaat en onze geschatte locatie binnen een paar zendmasten. Het moet deze details weten om oproepen naar onze apparaten te routeren. Het combineren van deze gegevenspunten kan echter gemakkelijk een op hardware gebaseerde unieke identificatiecode creëren die zeer persistent en angstaanjagend nauwkeurig en betrouwbaar zou zijn.

Image
Image

Harris vervolgde en zei dat dit niveau van tracking uiterst nuttig is voor adverteerders, vooral wanneer mensen mobiele data gebruiken, in tegenstelling tot wifi, omdat het mobiele netwerk dan theoretisch ook hun activiteit in al hun telefoon-apps kan volgen.

"Als reclamebedrijven toegang hadden tot deze gegevens, zouden ze verregaande inzichten hebben in welke websites en apps je gebruikt en hoe vaak je ze gebruikt, enzovoort", vreesde Harris.

TrustPid's enige goedmaker, legt Chappell uit, is dat het onze unieke ID's alleen deelt met websites waarmee we hen hebben gevraagd de ID te delen. Als de toestemming wordt ingetrokken, wordt het identiteitsbewijs niet meer gedeeld. Dit betekent natuurlijk wel dat mensen zich voorlopig moeten aanmelden bij de telecomoperators, Vodafone en Deutsche Telekom, die we moeten vertrouwen om de link tussen onze identiteit en de ID te behouden.

"Ze zullen uw informatie ook delen met andere derde partijen die deelnemen aan de service, maar welke informatie zal worden gedeeld, is niet helemaal duidelijk", benadrukt Chappell. "Het gebrek aan echte informatie op de TrustPid-website, samen met een mat ontwerp, doet weinig om vertrouwen op te bouwen in deze nieuwe aanpak."

Correctie 06/3/2022: Op verzoek van de persoon is de positie van Steven Harris in paragraaf drie bijgewerkt.

Aanbevolen: