Een verdachte link testen zonder erop te klikken

Inhoudsopgave:

Een verdachte link testen zonder erop te klikken
Een verdachte link testen zonder erop te klikken
Anonim

Wat te weten

  • Inspecteer korte links met behulp van een linkuitbreidingsservice, zoals ChecShortURL, of een browserplug-in om de bestemming van de link te tonen.
  • Verifieer gevraagde e-mails van uw bank of andere financiële instelling door rechtstreeks contact met hen op te nemen. Klik niet op links in de e-mail.
  • Decodeer links met vreemde tekenreeksen met een URL-decoderingstool, zoals URL Decoder, om de echte bestemming te zien.

Dit artikel legt uit hoe je een verdachte link kunt testen zonder erop te klikken. Het richt zich op het uitbreiden van korte links, het verifiëren van ongevraagde e-mails en het decoderen van links met vreemde tekenreeksen. Het bevat informatie over algemene veiligheidstips om verdachte links te vermijden met behulp van linkscanners en antimalware- of antivirussoftware.

Inspecteer korte links

Een aanwijzing dat uw link gevaarlijk kan zijn, is dat de URL te kort lijkt. Hoewel diensten voor het inkorten van links, zoals Bitly, populaire en veelgebruikte tools zijn voor het maken van kortere links, gebruiken malware-distributeurs en phishers het inkorten van links om de ware bestemming van hun links te verbergen.

Je kunt niet zien of een korte link gevaarlijk is door er alleen maar naar te kijken. Gebruik een linkuitbreidingsservice zoals ChecShortURL om de werkelijke bestemming van een korte link te onthullen. (Bezoek de ChecShortURL-website voor meer informatie.) Sommige sites met linkuitbreiding vertellen u zelfs of de link op een lijst met bekende 'slechte sites' staat. Een andere optie is om een browser plug-in te laden die u de bestemming van een korte link laat zien als u met de rechtermuisknop op de korte link klikt.

Image
Image

Als je te maken hebt met een ingesloten link, kun je de URL niet automatisch zien. Beweeg uw cursor over de link om de URL te onthullen zonder erop te klikken en de bestemmingssite te openen.

Verifieer links in ongevraagde e-mails

Een veelvoorkomende phishingtruc is het verzenden van een e-mail die lijkt alsof deze van uw bank komt. Deze e-mails instrueren slachtoffers meestal om "uw informatie te verifiëren" door op een link te klikken, zogenaamd om naar de website van de bank te gaan.

Als je een ongevraagde e-mail hebt ontvangen die zogenaamd afkomstig is van je bank waarin je wordt gevraagd op een link te klikken, ben je waarschijnlijk het doelwit van een phishing-aanval.

Zelfs als de link naar uw bank er legitiem uitziet, klik er dan niet op. Bezoek de website van uw bank via uw webbrowser, door het adres in te voeren of door een bladwijzer te openen. Dit advies geldt ook voor ongevraagde sms'jes van uw 'bank'.

Image
Image

Pas op voor links met vreemde tekenreeksen

Sommige malware-distributeurs verbergen de bestemming van malware of phishingsites door gebruik te maken van zogenaamde URL-codering. Bij URL-codering wordt de letter A bijvoorbeeld vertaald naar %41.

Met behulp van codering kunnen malware-distributeurs bestemmingen, opdrachten en andere vervelende dingen binnen een link maskeren, zodat u deze niet kunt lezen. Gebruik een URL-decoderingstool, zoals URL Decoder, om de exacte URL-bestemming te achterhalen. (Bezoek de URL Decoder-website voor meer informatie.)

Image
Image

Algemene veiligheidstips voor links

Scan de link met een linkscanner

Link-scanners zijn websites en plug-ins waarmee u de URL van een verdachte link kunt invoeren en controleren op veiligheid. Bezoek de Norton SafeWeb-website, de URLVoid-website en de ScanURL-website voor meer informatie over de mogelijkheden voor het controleren van koppelingen van deze producten. Ze indexeren de externe bestemming en rapporteren vervolgens wat er is gevonden, zodat u de site nooit op uw eigen computer hoeft te laden.

Schakel re altime of actief scannen in in anti-malwaresoftware

Profiteer van alle actieve of re altime scanopties die door uw antimalwaresoftware worden geboden. Deze opties gebruiken mogelijk meer systeembronnen, maar het is beter om malware op te vangen terwijl deze uw systeem probeert binnen te dringen in plaats van nadat uw computer al is geïnfecteerd.

Image
Image

Houd uw anti-malware- en antivirussoftware up-to-date

Als uw anti-malware- of antivirussoftware geen toegang heeft tot de nieuwste virusdefinities, kan het de nieuwste bedreigingen in het wild die uw machine kunnen infecteren, niet opvangen. Zorg ervoor dat uw software is ingesteld om regelmatig automatisch te worden bijgewerkt en controleer de datum van de laatste update om er zeker van te zijn dat updates daadwerkelijk plaatsvinden.

Overweeg het toevoegen van een Second-Opinion Malware Scanner

Een second-opinion-malwarescanner kan een tweede verdedigingslinie bieden als uw primaire antivirusprogramma een bedreiging niet detecteert. Sommige uitstekende second opinion-scanners, zoals Malwarebytes en Hitman Pro, kunnen echt een verschil maken.

FAQ

    Wat moet ik doen als ik op een phishing-link heb geklikt?

    Als je op een verdachte link hebt geklikt, verbreek dan onmiddellijk de internetverbinding op je apparaat. Maak een back-up van uw apparaat, scan het op malware en wijzig de inloggegevens van de toepassing van waaruit u op de link hebt geklikt.

    Wat moet ik doen als ik op een phishing-link op Android klik?

    Als je op een phishing-link hebt geklikt en trage activiteit opmerkt of nieuwe apps ziet die je niet hebt geïnstalleerd, ga dan naar Instellingen > Apps> Beheer apps en vind apps die meer data verbruiken dan verwacht. Wis de cache van de schaduwrijke app en verwijder deze.

    Wat moet ik doen als ik op een phishing-link op mijn iPhone klik?

    Als je op een phishing-link op je iPhone hebt geklikt, voer dan geen informatie in. Verbreek onmiddellijk de internetverbinding. Noteer het beoogde account en wijzig het wachtwoord. Met de ingebouwde beveiliging van Apple zijn uw gegevens waarschijnlijk veilig, tenzij u een verdachte website of app gebruikt.

Aanbevolen: