Wat is een contrastverhouding?

Inhoudsopgave:

Wat is een contrastverhouding?
Wat is een contrastverhouding?
Anonim

Als je op zoek bent naar een nieuwe tv, projector, camera of een ander type beeldscherm, moet je letten op de contrastverhouding. Maar wat betekent deze meting en hoe weet je of je beeldscherm een goed contrast heeft?

Dit artikel helpt je de contrastverhoudingen te begrijpen en hoe deze je kijkervaring op verschillende apparaten beïnvloeden.

Hoewel de meeste schermen een contrastinstelling hebben die de kijker handmatig kan aanpassen, verwijst de verhouding naar de beperkingen van het paneel, met andere woorden, het grootst mogelijke verschil tussen de lichtste (witte) en donkerste (zwarte) gebieden.

Wat is een contrastverhouding?

Contrastverhouding is de meting van het verschil tussen de maximale en minimale helderheid van een beeldscherm; Anders gezegd, het is de verhouding tussen het helderste wit en het donkerste zwart. Een contrastverhouding van 1.000:1 betekent bijvoorbeeld dat het helderste witte beeld 1.000 keer helderder is dan het donkerste zwart.

Over het algemeen is een hogere contrastverhouding beter, omdat een scherm met een verhouding van 100.000:1 donkerdere zwartwaarden en meer verzadigde kleuren kan produceren dan een scherm met een beoordeling van 1.000:1, waardoor een natuurlijker beeld wordt verkregen. uitziende afbeelding. Dat gezegd hebbende, een groter aantal is niet altijd beter, omdat je rekening moet houden met externe lichtomstandigheden, de lichtomstandigheden en het type scherm.

Wat is een goede contrastverhouding?

Zoals eerder vermeld, heeft een hogere contrastverhouding zijn voordelen, maar dit is niet het enige waar u rekening mee moet houden. Een projector met een lagere contrastverhouding kan bijvoorbeeld een optimale kijkervaring bieden als je hem in een kamer met veel omgevingslicht gaat gebruiken.

Contrastverhoudingen kunnen ook aanzienlijk variëren tussen verschillende weergavetypen. Hoewel een doorlatende digitale projector slechts een contrastverhouding van 200:1 heeft, zijn veel nieuwere tv's hoger dan 4.000:1. Maar zelfs deze cijfers vertellen niet het hele verhaal, aangezien contrastverhoudingen afhankelijk zijn van de onderliggende technologie en hoe ze worden gemeten.

Statisch versus dynamisch contrast

Als je naar de contrastverhouding van een scherm kijkt, is het belangrijk om de verschillende manieren te begrijpen waarop ze worden gemeten. De werkelijke verhouding die u ziet, kan worden onderverdeeld in twee verschillende typen: statisch contrast en dynamisch contrast.

Statisch contrast, ook wel bekend als 'native' of 'onscreen', is een verhouding die de helderste en donkerste tint vergelijkt die een weergavesysteem tegelijkertijd kan produceren. Aangezien deze verhouding de resultaten weerspiegelt vanaf het moment dat het paneel werd gemaakt, beschouwen branche-experts dit doorgaans als een nauwkeuriger weergave van de mogelijkheden van een beeldscherm.

Dynamisch contrast biedt een meer theoretisch bereik van de contrastverhouding van een scherm, omdat dit sterk afhankelijk is van de onderliggende technologie van het scherm. Hier wordt het bereik gemeten tussen de lichtste delen van een geheel witte/lichte scène en de donkerste delen van een zwart/donkere scène.

Het probleem met dynamische contrastmetingen is dat ze meestal oneerlijk zijn, omdat het onwaarschijnlijk is dat je zo'n groot contrastbereik in dezelfde scène zult ervaren. Bovendien kunnen fabrikanten het contrast manipuleren om een scène lichter of donkerder te maken met behulp van de achtergrondverlichting en firmware van een scherm.

Hoe wordt de contrastverhouding gemeten?

Helaas is er geen gestandaardiseerde meting van de contrastverhouding. Met name op de tv-markt kunnen fabrikanten hun beoordelingen in wezen opblazen door een combinatie van metingen en niet-vermelde variabelen. Dat gezegd hebbende, worden de meeste contrastverhoudingen gemeten met een van de volgende twee methoden:

ANSI-contrast (meet statische contrastverhouding)

Deze methode maakt gebruik van een dambordpatroontestbeeld van afwisselende zwarte en witte vierkanten en meet de gemiddelde witte output gedeeld door de gemiddelde zwarte output.

Image
Image

Beeldschermen die met deze methode meten, hebben de neiging om lagere contrastverhoudingen te registreren, omdat ANSI-contrast een meer realistische meting van de mogelijkheden van het scherm biedt. Aangezien de test echter de lichtomstandigheden van een kamer in de meting kan opnemen, moet deze worden uitgevoerd in een ideale omgeving voor de meest nauwkeurige meting.

Volledig aan/uit (metingen dynamische contrastverhouding)

Deze methode meet een volledig wit scherm met een volledig zwart scherm en reflecteert gelijke hoeveelheden licht van het scherm naar de kamer en terug. Het is de voorkeursmethode van veel fabrikanten, omdat het de lichtomstandigheden van buiten opheft en resulteert in een ideale (en dus hogere) contrastverhouding. Helaas zijn de specificaties voor dynamisch contrast vaak misleidend, omdat ze opgeblazen kunnen worden en niet veel zeggen over hoe het contrast van een gemiddeld beeld eruit zal zien.

De juiste contrastverhouding kiezen

Aangezien contrastspecificaties misleidend kunnen zijn, kan het enige moeite kosten om te bepalen of een scherm rijke zwartwaarden en een natuurlijk ogend beeld biedt.

De oogtest is de beste tool die je tot je beschikking hebt - als de zwartwaarden van een scherm er flets en grijs uitzien, is de contrastverhouding waarschijnlijk niet hoog genoeg. Er zijn echter andere manieren om ervoor te zorgen dat u niet wordt misleid:

  • Zoek naar leveranciers die ANSI-contrastspecificaties publiceren, aangezien dit een nauwkeuriger weergave is van het werkelijke contrastbereik van het scherm. Helaas maken veel bedrijven deze cijfers niet bekend, omdat ANSI-waarden vaak veel lager zijn dan Volledig aan/uit, en het is gewoon een betere marketingstrategie voor deze bedrijven om zich op het laatste te concentreren.
  • Let op achtergrondverlichtingstechnologie. Als u op zoek bent naar een tv met een hoge contrastverhouding, biedt een OLED-scherm een betere kijkervaring dan een LCD-paneel, omdat de OLED-pixels zijn niet afhankelijk van achtergrondverlichting en kunnen diepere zwarttinten weergeven zonder een 'blooming'-effect.
  • Blijf bij dezelfde fabrikant bij het maken van vergelijkingen. Aangezien elk bedrijf op verschillende manieren tot zijn contrastverhoudingen komt, is het vergelijken van beeldschermen van dezelfde fabrikant een uitstekende manier om consistentie te krijgen cijfers.

FAQ

    Wat wordt aangegeven door de contrastverhouding van een monitor?

    Wat betreft monitoren, is de contrastverhouding de verhouding tussen het hoogste verlichtingsniveau van het helderste wit en de diepste zwarte kleur die de monitor kan produceren. Als een monitor een hoge contrastverhouding heeft, betekent dit dat deze diepere zwarttinten biedt, wat wijst op een algemeen hoger niveau van beeldkwaliteit.

    Hoe belangrijk is de contrastverhouding in een projector?

    Contrastverhouding is cruciaal voor de beeldkwaliteit van de projector. Hoe hoger de contrastverhouding, hoe meer details kijkers kunnen zien op het geprojecteerde beeld. Een hogere contrastverhouding betekent ook dat er meer kleursubtiliteit beschikbaar is en dat er meer schaduw zichtbaar is.

    Wat is een goede contrastverhouding voor een LCD-monitor?

    Moderne computer LCD-monitoren hebben doorgaans een contrastverhouding tussen 1000:1 en 3000:1. Een goede gamingmonitor kan zich naar het hogere uiteinde van het spectrum bevinden, maar gebruik je ogen bij het overwegen van een monitor waar je je prettig bij voelt en houd er rekening mee dat omgevingslicht van invloed is op wat je ziet.

Aanbevolen: