Wat is een emulator?

Inhoudsopgave:

Wat is een emulator?
Wat is een emulator?
Anonim

Een emulator is een computer of programma dat een andere computer of programma emuleert of imiteert. Emulators maken het bijvoorbeeld mogelijk om Windows op een Mac-computer te draaien en vice versa. Lees meer over hoe emulators werken en waarom u een emulator zou kunnen gebruiken.

Image
Image

Wat is een emulator?

IBM bedacht het concept van computeremulatie als een manier om programma's die zijn ontworpen voor oudere apparaten op nieuwere modellen uit te voeren. De methode die IBM gebruikte, was gebaseerd op een combinatie van software en hardware voor emulatie. In plaats van nieuwe applicaties voor hun nieuwe computers te ontwerpen, gaf de ingebouwde achterwaartse compatibiliteit ontwikkelaars meer flexibiliteit.

Tegenwoordig wordt de term emulator vaak gebruikt in de context van videogames. De emulator voor videogames werd populair in de jaren negentig omdat mensen hiermee oudere consolegames op moderne desktopcomputers konden spelen. Met de toename van smartphones en tablets is er ook steeds meer vraag naar emulators die iOS of Android op pc's kunnen uitvoeren.

Hoe emulators werken

Verschillende soorten emulators gebruiken verschillende emulatietechnieken. Toch is het einddoel altijd hetzelfde: de ervaring van het gebruik van de originele hardware of software nabootsen. Sommige emulators overtreffen de prestaties van het originele product en bevatten extra functies.

Emulatie vereist veel rekenkracht. Vanwege deze emulatiebelasting lopen velen qua prestaties achter op hun echte tegenhangers. Omdat onbetaalde programmeurs ze meestal maken, kan het lang duren voordat emulators zijn ontwikkeld.

Emulatie is nauw verwant aan het concept van virtualisatie. Virtuele machines zijn een soort emulator die draait op de onderliggende hardware van het hostsysteem. Daarom is er geen emulatiebelasting, maar virtuele machines zijn beperkt in wat ze kunnen doen in vergelijking met de originele machine.

Waarom emulators gebruiken?

Software is meestal platformspecifiek, daarom maken ontwikkelaars afzonderlijke applicaties voor Android, iOS, Windows en Mac. Als je een Mac-gebruiker bent en een app wilt gebruiken die alleen voor Windows beschikbaar is, is je enige optie (naast het kopen van een Windows-computer) het gebruik van een emulator.

Emulators spelen ook een belangrijke rol bij digitale bewaring. Programma's die zijn opgeslagen in verouderde formaten, zoals oude spelcassettes, kunnen met een speciaal apparaat worden gedownload als ROM-bestanden (alleen-lezen geheugen). De ROM's kunnen vervolgens worden afgespeeld met een emulator voor het originele spelsysteem waarvoor ze zijn ontworpen.

Voorbeelden van emulators

Er zijn talloze commerciële en open-source emulators beschikbaar voor elk belangrijk besturingssysteem. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Emulatoren zoals BlueStacks maken het mogelijk om Android-apps op Windows en Mac te gebruiken.
  • Programma's zoals Xcode kunnen iOS op Mac en Windows draaien.
  • Appetize.io is een browsergebaseerde emulator waarmee je iOS-apps op elke pc kunt gebruiken.
  • WINE voert Windows-applicaties uit op het Linux-besturingssysteem.
  • Emulators zoals Nestopia kunnen Nintendo-games spelen op Linux.
  • Console-emulators zoals de SNES Classic zijn zelfstandige hardware waarmee gamers oude videogames kunnen spelen op moderne HD-televisies.
  • Met tal van emulators voor de PlayStation Portable kunnen gebruikers games spelen voor andere consoles op het mobiele systeem van Sony.

Aanbevolen: