Hoe Excel-gegevens te transponeren

Inhoudsopgave:

Hoe Excel-gegevens te transponeren
Hoe Excel-gegevens te transponeren
Anonim

Excel is een krachtig hulpmiddel voor het analyseren van gegevens, maar sommige dingen, zoals het omdraaien van cellen in een rij of kolom, kan een heel gedoe zijn. Er is de langzame handmatige manier, en er zijn snelle trucs om rijen om te draaien, kolommen om te draaien of kolommen in rijen te transponeren in slechts enkele seconden.

In het volgende artikel leert u hoe u snel een hele kolom van onder naar boven kunt omdraaien, een rij van rechts naar links kunt verwisselen en hoe u rijen volledig kunt verwisselen met kolommen.

Deze instructies zijn van toepassing op Microsoft Excel 2010, 1013, 2016, 2019 en Excel voor Microsoft 365.

Kolomcellen spiegelen in Excel

Image
Image

Hoewel Excel veel sorteeropties heeft om cellen alfabetisch te ordenen, is er niet echt een ingebouwde optie om een verzameling willekeurige gegevens, zoals namen, om te draaien.

Dat betekent niet dat het onmogelijk is. Het betekent alleen dat je een paar extra stappen moet volgen om de sorteerfunctie van Excel te gebruiken om de kolom om te draaien.

  1. Klik met de rechtermuisknop op column A en selecteer Insert om een nieuwe kolom toe te voegen aan de linkerkant van de kolom Verkoper die u wilt sorteren.
  2. Typ 1 in de eerste cel (rij 2). Typ 2 in de tweede cel (rij 3).

  3. Houd de Cntrl-toets ingedrukt en plaats de muishoek in de rechterbenedenhoek van de cel met het cijfer 2. De cursor verandert in twee horizontale lijnen. Dubbelklik met de muis om de rest van de kolom automatisch in te vullen tot de naam van de laatste verkoper. Hierdoor wordt de rest van de kolom automatisch gevuld met getallen van 3 tot en met 8.
  4. Markeer de hele tafel.
  5. In het Home menu, selecteer Sorteren en filteren op het lint. Selecteer Aangepaste sortering.
  6. Stel Sorteren op in op Kolom A, Sorteren op op Cel Waarden, en Order tot Grootste tot Kleinste. Klik op OK.

Dit zal niet alleen de hele kolom van onder naar boven omdraaien, maar het zorgt er ook voor dat alle gegevens in de rest van de spreadsheet worden verwisseld om overeen te komen met de naam van de juiste verkoper.

Image
Image

Nu kunt u met de rechtermuisknop op kolom A klikken om deze te selecteren, met de rechtermuisknop op Kolom A klikken en Verwijderen selecteren om de genummerde kolom te verwijderen.

Nu heb je dezelfde originele tabel waarmee je begon, maar met de hele kolom en gegevens van onder naar boven omgedraaid.

Rijcellen verwisselen in Excel

Wat als u verkoopgegevens wilt zien van december tot januari in plaats van januari tot december?

Je kunt eigenlijk dezelfde aanpak gebruiken als hierboven voor het omdraaien van kolommen, met een kleine variatie.

Voeg eerst een nieuwe rij toe net onder de kop en nummer die cellen van 1 (onder januari) tot 12 (onder december).

Image
Image

Volg nu dezelfde stappen om de tabel te sorteren, maar deze keer sorteert u op rij in plaats van op kolom.

  1. Markeer alleen kolommen A tot en met M.
  2. In het Home menu, selecteer Sorteren en filteren op het lint. Selecteer Aangepaste sortering.
  3. Klik op Options en selecteer Sorteer van links naar rechts.
  4. Stel Sorteren op in op Rij 2, Sorteren op op Celwaarden, en Order tot Grootste tot kleinste. Klik op OK.

Nu zul je zien dat je hele eerste kolom wordt gebruikt met de cellen in de kopkolom omgedraaid. Omdat je alle kolommen met gegevens hebt gemarkeerd, worden alle gegevensrijen ook omgedraaid, zodat alles perfect op één lijn ligt.

Image
Image

Klik nu met de linkermuisknop op rij 2 en verwijder de genummerde rij.

Verwissel slechts twee kolommen of rijen

Als je naar aangrenzende rijen of kolommen wilt bladeren, is er een handige muistruc die je in Excel kunt gebruiken om dit te bereiken.

In dit voorbeeldspreadsheet kunt u met slechts een paar muisklikken de Julie Moore-rij verwisselen met de John Hudson-rij.

Zo doe je het:

  1. Markeer de hele rij met Julie Moore in kolom A.
  2. Houd de Shift-toets ingedrukt en verplaats de muiscursor naar de bovenrand van de Julie Moore-cel. De muiscursor verandert in een dradenkruis.
  3. Met de Shift-toets nog steeds ingedrukt, sleept u de muis naar de bovenrand van de John Hudson-cel totdat de lijn net boven die rij wordt gemarkeerd met een donkere lijn.
  4. Als je de linkermuisknop loslaat, verwisselen de twee hele rijen.

Als u kolommen in plaats van rijen wilt verwisselen, kunt u één kolom markeren en dan dezelfde procedure volgen.

Het enige verschil is dat je de muiscursor naar de zijkant sleept tot de regel na de kolom die je wilt verwisselen met highlights met een donkere lijn.

Je kunt meerdere rijen of kolommen omwisselen met dezelfde techniek. U hoeft alleen maar meerdere rijen of kolommen in de eerste stap te markeren en vervolgens dezelfde procedure te volgen.

Kolommen en rijen verwisselen

Image
Image

Wat als u de hele kopkolom wilt verwisselen met de volledige kolom Verkoper, terwijl u de integriteit van de gegevens in de spreadsheet wilt behouden?

De meeste mensen kiezen ervoor om dit handmatig te doen, zonder te beseffen dat Excel een ingebouwde functie heeft genaamd "transponeren" die dit voor je doet.

Je hebt een gebied nodig waar je je nieuwe "getransponeerde" gegevensbereik kunt maken, dus maak een nieuw blad in je spreadsheet met de naam "Verkoop per maand".

  1. Markeer het hele bereik van cellen voor uw hele tabel met verkoopgegevens. Druk op Cntrl-C om het hele bereik te kopiëren.
  2. Klik in het nieuwe blad dat u aanmaakt. Klik met de rechtermuisknop om A1 te bellen en kies de Transpose optie uit Paste Options.
  3. Nu zie je je originele spreadsheet, maar met de koprij verwisseld met de eerste kolom, en alle gegevens in het bereik georganiseerd om correct uit te lijnen.

Het gebruik van de transponeerfunctie van Excel kan u uren aan handmatig bewerkingswerk besparen wanneer u uw spreadsheets wilt reorganiseren en gegevens op verschillende manieren wilt bekijken.

Gebruik VBA om rijen of kolommen te wisselen (geavanceerd)

VBA is een krachtige functie in Excel. U kunt elk van de bovenstaande taken uitvoeren met zeer eenvoudige VBA-code.

Converteer vervolgens uw VBA-functie naar een aangepaste Excel-functie die u kunt aanroepen wanneer u rijen of kolommen wilt wisselen.

Kolommen of rijen omdraaien

Als u een hele rij van links naar rechts of een kolom van boven naar beneden wilt reorganiseren, kunt u hiervoor een functie Flip_Columns() of Flip_Rows() maken.

Om deze code te maken, selecteert u het Developer menu en selecteert u View Code.

Als Developer niet in het menu staat, kun je deze toevoegen. Klik op File, klik op Options en selecteer Customize Ribbon Zoek in dit venster Developer in het linkerdeelvenster en voeg het aan de rechterkant toe. Klik op OK en de menuoptie Ontwikkelaar zal verschijnen.

Om de rijen van een geselecteerde kolom in uw blad om te draaien, kunt u de volgende VBA-code gebruiken:

Sub Flip_Rows()

Dim vTop As Variant

Dim vEnd As Variant

Dim iStart As Integer

Dim iEnd As Integer

Application. ScreenUpdating=False

iStart=1

iEnd=Selection. Rows. Count

Do While iStart < iEnd

vTop=Selection. Rows(iStart) vEnd=Selection. Rows(iEnd)

Selection. Rows(iEnd)=vTop

Selection. Rows(iStart)=vEnd

iStart=iStart + 1 iEnd=iEnd - 1

Loop

Application. ScreenUpdating=True

End Sub

Je kunt hetzelfde doen met de cellen in een rij door alle kolommen in die rij om te draaien met de volgende code.

Sub Flip_Columns()

Dim vLeft As Variant

Dim vRight As Variant

Dim iStart As Integer

Dim iEnd As Integer

Application. ScreenUpdating=False

iStart=1

iEnd=Selection. Columns. Count

Do While iStart < iEnd

vTop=Selection. Columns(iStart) vEnd=Selectie. Columns(iEnd)

Selection. Columns(iEnd)=vRight

Selection. Columns(iStart)=vLeft

iStart=iStart + 1

iEnd=iEnd - 1

Loop

Application. ScreenUpdating=True

End Sub

U kunt een van deze VBA-scripts uitvoeren door de rij of kolom te selecteren die u wilt omkeren, naar het code-editorvenster te gaan en op het pictogram Uitvoeren in het menu te klikken.

Deze VBA-scripts zijn een snelle methode om cellen in een kolom of rij met slechts één klik om te draaien, maar ze zullen de cellen in gerelateerde gegevensrijen niet omdraaien, dus gebruik deze scripts alleen als u een kolom of rij en niets anders.

Verwissel twee kolommen of rijen

U kunt twee waarden op een blad omwisselen door de twee waarden te selecteren en de volgende VBA-code uit te voeren.

Sub Swap()

For i=1 To Selection. Areas(1). Count

temp=Selection. Areas(1)(i)

Selection. Areas(1)(i)=Selectie. Areas(2)(i)

Selection. Areas(2)(i)=temp

Next i

End Sub

Deze VBA-code verwisselt twee willekeurige cellen, of ze nu naast elkaar of boven elkaar staan. Houd er rekening mee dat je met deze code maar twee cellen kunt verwisselen.

Transponeer een heel bereik

Het is mogelijk om VBA te gebruiken om een selectie uit een blad te nemen (net als in de bovenstaande scripts), het bereik te transponeren en het dan ergens anders (of in een ander blad) te plakken.

Er is zelfs een methode in VBA voor dit doel:

Set DestRange=Application. WorksheetFunction. Transpose(SelectedRange)

Dit doen in VBA is echter veel meer werk dan het waard is, aangezien, zoals je eerder in dit artikel hebt gezien, het transponeren van een heel bereik niet meer is dan dat bereik kopiëren en plakken met slechts een paar muisklikken.

Kolommen en rijen omdraaien in Excel

Zoals je kunt zien, is het heel eenvoudig om kolommen en rijen om te draaien, cellen om te wisselen of een heel bereik te transponeren in Excel.

Zodra u weet hoe u wilt dat uw gegevens eruitzien, kunt u de beste optie kiezen en die cellen in slechts een paar eenvoudige stappen omdraaien of converteren.

Aanbevolen: